interferon

Interferon – moć prirode

Objave

Danas prirodni interferon proizvode, a i to u ograničenim količinama, jedino Kuba, Egipat, Mađarska, Švedska i Rusija. Da je prirodni interferon superlijek potvrdila su i mnogobrojna istraživanja na našim klinikama, iz kojih izdvajamo preliminarna istraživanja prim. dr. Ratka Vlatkovića o liječenju kroničnog hepatitisa B u Općoj bolnici Virovitica, prim. dr. Petar Nole u liječenju raka dojke na zagrebačkom Institutu za tumore, te istraživanja koja su napravili: prof. dr. Krešimir Čupak, doc. dr. Stanislav Smerdel, prim. dr. Josip Krušić, dr. sci. Vlado Orešić, mr. sci. Zlatko Prahin, prof. dr. Bojan Rode, prof. dr. Ahmed Pirkić. Najdublja klinička ispitivanja o utjecaju interferona na infekcije vrata maternice s humanim papilloma virusima provodio prof. dr. Zvonimir Singer, a prof. dr. Hrvoje Mazija s Veterinarskog fakulteta je na Zavodu za bolesti peradi dokazao djelovanje prirodnog interferona na virus influenze kod peradi.

Opisane su tri glavne klase interferona kod ljudi, prema tipu receptora preko kojega prenose svoj signal:

 • Interferon tip I: svi tipovi interferona I vežu se na specifičan stanični receptor koji se naziva IFN-α receptor, i sastoji se od IFNAR1 i IFNAR2 lanca. IFN-α, IFN-ß i IFN-ω su interferoni tipa I prisutni u čovjeka
 • Interferon tip II: veže se IFNGR. Kod ljudi to je IFN-γ.
 • Interferon tip III: signal prenosi preko receptorskih kompleksa koji se sastoji od IL10R2 (naziva se i CRF2-4) i IFNLR1 (naziva se i CRF2-12)

Prirodna uloga i sinteza

Interferon ima antivirusni učinak i posjeduje antionkogena svojstva, aktivira makrofage i NK limfocite, pojačava izraženost glavnih kompleksa tkivne podudarnosti (engl. major histocompatibility complex, MHC) I i II tako pojačava prezetiranje stranih antigena T-limfocitima.

U većini slučajeva proizvodnja interferona je odgovor na mikrobe kao što su bakterije ili virusi, ili na njihove proizvode, kao i na razne mitogene ili druge citokine (npr. interleukin 1, interleukin 2, interleukin 12, TNF, CSF), koji nastaju prilikom pojave različitih antigena u tijelu. Interferon se metabolizira uglavnom u jetri i bubrezima. Rijetko prelaze posteljicu, ali mogu prelaziti krvnomoždanu barijeru.

Interferoni koji se koriste u terapijske svrhe imaju oznake grčkih slova prema porijeklu tj. vrsti stanica koja ih proizvodi:

 • leukocit – alfa interferon
 • fibroblast – beta interferon
 • limfocit – gama interferon

Prirodni interferon – zatajeni superlijek

U Hrvatskoj se sve do 1990. Godine, pod stručnim vodstvom dr.sec Eugena Šooša, proizvodio u Zagrebačkom imunološkom zavodu jedan od najboljih prirodnih leukocitarnih interferona na svijetu. Iza tog mnogima nepoznatog medicinskog izraza krije se pripravak, lijek koji je, klinički provjereno, gotovo magično rješenje za mnoge bolesti našeg doba pa i, pogađate, svih običnih i životinjskih gripa kojima nas bombardiraju. Naime prirodni interferon djeluje brzo, učinkovito i bez ikakvih nuspojava i kod svinjske i kod ptičje gripe (čak i kad virus mutira), a lijek se sto posto uspješno koristio i za liječenje HPV virusa, tumora dojke, mjehura, mozga, hepatitisa…

Prirodni leukocitarni interferon se proizvodio iz krvi ljudskih dobrovoljnih davalaca i prolazio je sve nužne testove, a kompletnu uhodanu tehnologiju proizvodnje interferona profestor Šooš ostavio je 1990. Imunološkom zavodu u Zagrebu da bi se danas sve to koristilo tek za povremenu proizvodnju vaginaleta na bazi prirodnog interferona koje se uspješno koriste u prevenciji i suzbijanju raka vrata maternice.

Prirodni interferon onog trena kad uđe u organizam čisti sve viruse na koje naiđe i vraća prirodno stanje imuniteta. Interferon oponaša zdrav organizam. Zato Tamiflu ne može pomoći jer nema to djelovanje, on postaje rezistentan. A o nuspojavama Tamiflua bolje da i ne govorimo. Niti vam može pomoći cjepivo ako virus mutira. Prirodni pak interferon jednostavno inhibira umnažanje virusa. Vrlo jednostavno.

Farmakološka primjena interferona

Terapija interferonom koristi se pri liječenju različitih vrsta tumora.

Oboljeli od hepatitisa C koji koriste interferon, reagiraju eliminacijom virusa, boljim rezultatima pregleda krvi i boljom histološkim nalazom (biopsija jetre).

Interferon (interferon beta-1a i interferon beta-1b) koriste se i u liječenju multiple skleroze i autoimunih bolesti.

Pegilirani interferon je poseban oblik molekule interferona na koju je vezana molekula polietilen glikola, kako bi interferon imao duže djelovanje (pegilirani interferon primjenjuje se intramusklurano jednom tjedno, za razliku od “običnog” koji se primjenjuje tri puta tjedno).

Primjer: Interferon alfa-2a

Interferon alfa-2a indiciran je za liječenje:

Neoplazmi limfatičkog i krvotvornog sustava

 • leukemije vlasastih stanica;
 • kožnog limfoma T-stanica;
 • kronične mijeloične leukemije (KML) s pozitivnim Philadelphia kromosomom. Interferon alfa-2a ne predstavlja alternativno liječenje za bolesnike od KML koji imaju HLA-identičnog srodnika i kojima je alogena transplantacija koštane srži planirana ili moguća u neposrednoj budućnosti;
 • ne-Hodgkin limfoma niskog stupnja malignosti.

Solidnih tumora

 • Kaposijevog sarkoma u bolesnika s AIDS-om bez oportunističkih infekcija u anamnezi;
 • karcinoma bubrega uznapredovalog stupnja;
 • bolesnika koji boluju od II. stadija malignog melanoma prema AJCC (debljina tumora >1,5 mm po Breslowu, nisu zahvaćeni limfni čvorovi i nema širenja na koži) i koji, nakon kirurškog zahvata, nemaju znakova bolesti.

Virusnih infekcija

 • odraslih bolesnika s histološki dokazanim kroničnim hepatitisom B koji imaju pozitivne markere virusne replikacije, tj. pozitivni su na HBV-DNK ili HbeAg;
 • odraslih bolesnika s histološki dokazanim kroničnim hepatitisom C, koji imaju pozitivan nalaz protutijela na virus hepatitisa C, te povišene vrijednosti serumske alanin aminotransferaze (ALT) bez dekompenzacije jetre.

10 razmišljanja na “Interferon – moć prirode

 1. Ne mogu shvatiti da Vlada tako malo misli o svojim građanima, da tako jedan vrijedan lijek kao što je interferon Imunološki zavod i dalje ne proizvodi.
  Iz osobnog iskustva znam da odlično liječi HPV kondilome.
  Nakon samo jednog mazanja otišlo je sve
  Kao rukom odneseno , bez ikakvih problema. (Prije 30 godina )
  Očito je farmaceutski lobi prejak !
  Pitanje,gdje bih mogla nabaviti prirodni interferon, naime sada se borim sa neugodnim papilom bradavicama za koje sam čula da su zapravo HPV virus.
  Možda neka adresa iz Mađarske.
  Unaprijed zahvaljujem na informaciji,
  Nives

  1. Poštovana Nives,
   hvala na komentaru i hvala što ste čekali na odgovor, vaš komentar je otišao u spam i tek sam ga danas vidio.
   Ako želite do interefona koji nešto vrijedi, odmah poslije našega je kubanski. Rusi također imaju dobar.

   Moj savjet je metal detox te promjena prehrane.
   Pogledajte malo širu sliku i zapitajte se zašto vam se to pojavljuje? Kako stvari funkcioniraju?
   Sve što ste rekli je točno i sada kada znate posljedicu, udarite na uzrok.

   Odmah nabavite nanozeolit, ako ne znate koji, moj prijedlog je Te Deum. To je naš hrvatski tekući zeolit i jedan od najboljih do koji možete uopće doći. Pošaljite upit na email: ttz.detox@gmail.com i slobodno se pozovite na “HIPOKRAT” (ili mene-Boris) i dobit ćete popust. Slobodno pitajte i za savjet, čovjek zna što radi. Imate i njihovu stranicu – https://www.facebook.com/TTZDETOX/
   Prehrana je 80% našeg zdravlja, nastojte puno više jesti biljnu prehranu (idealno živu biljnu prehranu), ako pušite ostavite se, iz prehrane isključite meso, jaja i mliječne proizvode odmah, naknadno i ribu (posebo tunu i veće ribe zbog postotka žive ali i drugih metala) te kruh i sve pekarske proizvode (sve što ima aditive),…
   U početku pijte puno svježe cijeđenih voćnih i povrtnih sokova (bez pulpe), zbog bolje i brže apsorpcije.
   …ovo sve pišem skraćeno i natuknice što trebate raditi…
   Cilj vam je opskrbiti tijelo prijeko potrebnim nutrijentima i živim enzimima iz voća i povrća, a paralelno s tim izbacivati sve otrove iz tijela. Postepeno ubacivati i suplementaciju: selen, jod, magnezij,…(suplemente nemojte uzimati na svoju ruku ako ne znate kako i koliko) da ih nadoknadite zbog detoxa.
   Ovdje ću stati jer ovo je jako velik zalogaj za objasniti detaljno u jednom komentaru. Dat ću vam par linkova da se možete informirati i dobiti malo širu sliku:
   https://hipokrat.com.hr/nanozeolit/
   https://hipokrat.com.hr/teski-metali-utjecaj-na-zdravlje/
   https://hipokrat.com.hr/detox-jetre-zdrava-jetra-zdrav-organizam/
   https://hipokrat.com.hr/detoksikacija-ocistite-svoje-tijelo-od-otrova/
   https://hipokrat.com.hr/zasto-je-vazno-jesti-voce-i-povrce/
   https://hipokrat.com.hr/sok-od-cikle-kao-lijek/
   https://hipokrat.com.hr/korijander-kao-lijek/

   Želim Vam svako dobro,
   Boris

 2. Molim Vas..Od bolova više ne živim.Ne spavam..Molim vas.Dajte mi samo ime ljeka. Pomozite..Ja ne mogu od bolova više..Od artroze mozga.Desna polutka fetalna..Puste ciste..Boloviod ujutro do ujutro..Ne mogu spavat ni mrdat se od bolova..Želudac puca.Kroz moždinu likvor se upali.Srce lupa ukoči me.Ne mogudisat.Grčevi od ruku kroz cjelo tjelo uz sve kosti….Vručina u abdomenu..Uz mene uvjek boca leda da se ohladim a znojim se ko da sam ispod tuša sada došla.Znam da imate ljek.Znam da ga umate.Znam da pistajen zločesta osoba.Zbog račine koja u meni radte.. Pomozite mi il il prokleti bili ako znate kako a ne date mi život.Amen

  1. Nensi moje poštovanje,
   susjećam s vašom boli i mukom, zaista. Može se osjetiti kroz ovo što ste napisali.
   Isto tako vidim da ste vjernica i nekoga proklinjati znači na sebe bacati kletvu, jer je sve energija i kako vibrirate tako širite te iste vibracije ali vam se one, po Božjem zakonu (ili ako niste vjernica, po zakonu prirode) vraća nazad.
   (…i otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim,… )

   Lijek za vas postoji, a to je promijena životnog stila i prehrane. Kao što sam već prije napisao obavezno prvo jaki detox napraviti! Uputio bih vas na jednu gospođu (magistru prirodne medicine) za koju vjerujem da vam može pomoći, ali ispoštujte sve što vam ona govori – https://www.facebook.com/HBEffatha
   Zapravo, mislim da je ona jedina koja vam može pomoći.

   Želim vam brz i potpun oporavak!
   Boris

 3. Hvala Borise,
  nekoliko puta sam se nakačila na Hipokrat međutim nije bilo komentara.
  Evo tek sada sam se vratila na interferon i vidim da ste se javili . U svakom slučaju najljepša hvala na odgovoru..
  Već sam dosta toga izbacila iz prehrane ,kompletno mliječne proizvode i meso gotovo potpuno, ipak dosta jedem ribu ali dosta tune.
  Bolje se osjećam i dosta sam smršavila ali imam puno više energije.
  Pokušati ću sa nanozeolitom i temeljito se očistiti od otrova. .
  Još jednom hvala na informaciji.
  Srdačan pozdrav ,Nives

 4. Pòštovani,ovim putem Vas molim za pomoč,naime mojoj supruzi je postavljena dijagnoza CIN 3,HPV 16,i preporuka njezinog ginekolog liječenje INTERFERON VAGINALETE,koje nažalost nemogu pronači,a kontaktirao sam predstavnike u drugim državama(ITALIJA,NJEMAČKA,SRBIJA i itd)t Vas ovim putem upučujem Apel za pomoč i nabavi gore navedenog lijeka,te se svima unaprijed zahvaljujem

 5. Poštovani molim vas za savjet ili pomoć jer 2 godine mi nitko nezna pomoći!? Naime prije 2 god. U 7 mj. sam dobio Coronu i taj dan je počela moja muka koje se do sada nisam uspio riješiti.Svakodnevno po koži dobivam plikove koji jako svrbe a slični su (koprivnjači) sa tim plikovima ujedno i dolaze grčevi u grlu(kao kad progutate kruh a on stane u jednjaku) to jako boli i gnjavi tr nemogu tada gutati a u ustima se jako nakuplja slina koju kada progutam boli me jako i nakon par puta krene mi na povračanje izleti samo gusta slina! Bio sam kod Dermatologa pa i na bolničkom lječenju a i na sto pretraga i nitko nemože otkriti uzrok alergo testovi također nisu ništa pokazali nešto malo intolerancije što imam na određene namirnice sam izbacio iz prehrane! Pijem redovito Medrol 8 mg te Nixsar inace mi nije dobro. Sada sam dobio i visok tlak te jako visok puls koji je ujutro po ustanku iz kreveta 170/120/120 doktor mi je prepisao tablete za tlak no ni one bas ne pomažu! Dani idu meni je sve gore i gore a svakodnevno pijem sve više terapije koja sama po sebi nije dobra po moj organizam! Neznam više što bih i kome da se obratim!? Jedan poznanik mi je rekao da bi mi možda Interferon mogao pomoći ali da se raspitam! Molim vas za pomoć! Unaprijed zahvaljujem Stjepan 1987.g

  1. Pozdrav Stjepane!
   Žao mi je što to čujem i želim ti potpuno ozdravljenje.

   Budući da ti medicina nije uspjela pomoći, ja bi pokušao sa prirodnom medicinom i to na slijedeći način:

   1. Prvo moramo znati što se točno događa. Po svemu što si napisao radi se o virusu. Dakle, ako je virus uzrok tvojih nevolja ja bih krenuo u borbu.
   2. S obzirom da tu ima još nekih stanja poput visokog krvnog tlaka, ovo će ti sigurno pomoći – odmah (po hitnom postupku) mijenjaj prehranu!
   Živa biljna prehrana će ti pružiti sve što je organizmu potrebno za jačanje imuniteta, ali i što je organizmu potrebno.
   Da objasnim: voće (pretežno vitamini) i povrće (pretežno minerali) sadrže u sebi savršen omjer tijelu potrebnih vitamina i minerala koji u simbiozi imaju optimalnu količinu za najbolju apsorpciju hranjivih tvari. Dakle, nije samo bitno da uzimaš npr. magnezij ili vitamin D3 ili što već… Nego je bitno znati kako ih najbolje iskoristiti, a to sigurno ti omogućava voće, povrće i orašasti plodovi. Oni u sebi imaju još i žive enzime koji im još dodatno pojačavaju iskoristivost. (da ne duljim sa svim tehnikalijama)
   Uz to pij jako puno hladno cijeđenih sokova.
   Sve ovo gore ti rasterećuje organizam (ponajviše jetru, bubrege,..) i preusmjerava u borbu protiv napadača (čitaj virusa).
   Uz sve to oni još djeluju antibakterijski, antivirusno, antifugalno,… Što nas vodi na idući korak.
   3. Da bi pobijedili moramo neprijatelju oduzeti hranu, piće, zrak,… ukratko sve ono što mu omogućava da živi.
   Zbog svijeta u kojem živimo sve je puno otrova i uvijeta koji omogućuju neprijatelju da nas savladava i na kraju pobijediti.
   Dakle, ovdje u isto vrijeme kako ubacujete gore navedenu hranu, tako i izbacujete ono što neprijatelja čini jakim: meso, mliječne proizvode, jaja, umjetni šećer, sol, gluten,… Ukratko svu prerađenu i umjetnu hranu i piće.
   Za piće bi bilo idealno piti samo filtriranu vodu, eventualno čajeve. Obavezno izbaciti kavu, alkohol, umjetne sokove i čajeve,…
   Možda vam za sve ovo gore bude trebalo neko vrijeme, ali čim učinite to osjećati ćete se već nakon kraćeg vremena bolje.
   4. Otprilike, nakon mjesec dana ubacujte što prirodnije suplemente koje ću navesti i krenite jedan po jedan svakih nekoliko dana ovo je bitno da vidite hoćete li imati kakve reakcije. Isto činite i sa hranom, ali pazite na interakciju sa lijekovima koje uzimate. Grejp za početak nemojte nikako uzimati.
   Dakle, uzmite jod i krenite sa jednom kapljicom u dva deca vode pa podižite po jednu kap svakih tjedan dana (Max do 6 kapi). Jod djeluje antivirusno i detoksira tijelo. Nakon par dana uzmite magnezij (ja uzimam magnezij klorid u listićima na vrh male žličice), pa nakon par dana uzmite cink, pa selen, graviola, mačja kandža… Pratite upute za korištenje na proizvodu. Mjesec dana nakon svega uzmite tekući zeolit od Te Deuma (naš proizvođač iz Koprivnice), pozovite se na Hipokrata i imati ćete i popust. Oni će vam reći kako uzimati. Ovdje je cilj izvući teške metale iz tijela.
   Izdržite na ovakvom režimu minimalno 6 mjeseci i bit će sve kao prije.

   Bilo bi dobro zadržati ovaj stil prehrane i života i dalje jer je ovo naša prirodna hrana. Suplemente nema potrebe.

   Možda u početku budete imali oscilacije sa tlakom, osjećali slabost, imali nekakve reakcije tijela (akne, plinove, osipe i sl.) ali to je sve normalno jer se tijelo rješava otrova i otpada), tlak se normalizira, probava se normalizira,…

   Ako ne budete mogli samo živu biljnu prehranu, ubacite krumpir (ne koristiti komercijalna ulja, nego domaće maslinovo ili kuhati u vodi, na pari ili u pećnici/većoj fritezi bez ulja). Malo bijelog mesa i ribe (losos, pastrva,..) do 10% prehrane. Ali ovo neka bude tek nakon udarnih mjesec dana.

   Bilo bi dobro da na Facebooku posjetite i grupu Izliječite se sami (Alen Dodić) i tu malo čitate objave i njegove odgovore da shvatite kako se hrana ponaša.

   Bilo bi idealno da sve ovo radite uz liječnički nadzor jer ipak on/ona zna sve o vama i koje sve lijekove pijate.

   Iskreno vjerujem u vaše ozdravljenje. 🙏

   1. Hvala vam puno za sada probati ću tako pa se nadam da će biti bolje! Ako imam nekave nejasnoće dali vam se mogu obratiti i na koji način!?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *