Iridociklitis

Iridociklitis – prednji uveitis, upala šarenice i zrakastog tijela

Objave

Danas sam slučajno naletio na ovu stranicu tražeći nešto o Hipokratu po internetu, pa sam odlučio napisati i poslati svoj problem koji me pratio nekoliko godina. Vjerujem da će moje iskustvo sigurno pomoći nekome.

Sve je počelo 2012. godine kada sam bio na svom poslu i imali smo jednu akciju zbog koje smo imali veliku navalu u dućanu cijeli dan.
Taj dan me zapao red da budem na blagajni koja se nalazila odmah do prozora koji je bio napola otvoren jer nam je falilo zraka što zbog gužve, što zbog grijanja (bio je 3 mjesec) a vani je bilo dosta hladno (negdje oko 5°C).
Kako se cijeli dan ulazilo i izlazilo, vrata dućana su veći dio vremena bila otvorena tako daje zrak ulazio kroz prozor a izlazio na vrata. I tu je nastao moj problem. 🙁
Nakon nekoliko sati rada na blagajni osjetio sam kako mi glava puca, a oko svrbi. Pomislio sam odmah da je zbog propuha ali kako nikada nisam imao zdravstvenih problema sa ničim rekao sam: “Ma izdrži danas, proći će. Treba nam zraka, koji mi je ujedno i godio.” … i tu je bila moja najveća greška

Slijedeće jutro kada sam se probudio bolila me užasno glava a oko me poprilično svrbilo i bilo jako crveno. Kako sam išao na posao odlučio sam odmah iza posla otići kod svog doktora.
Kad sam došao kod doktora pregledao me i dao mi nekakve kapi i mast za oči (antibiotik, ne sjećam se trenutno imena) da kapam 3 x na dan i dva puta mažem te mi rekao ako ne pomogne kroz koji dan da mu se obavezno javim. Kako za dva dana nije pomagalo, već bilo i gore koliko se sada mogu sjetiti zvao sam ga i rekao kako stvari stoje. Odmah me uputio oftamologu na hitan pregled. Oftamolog kada je vidio stanje odmah mi je dao nekakav koktel u injekciji tik pored oka, propisao terapiju ali i poslao na hitan dodatan pregled na očni odjel KBC u Splitu.
Dolje kada su mi vidjeli stanje razmatrali su dali da me ostave na odjelu tjedan dana ili da im dolazim dva puta dnevno na injekcije i popratnu terapiju. Inzistirao sam osobno da dolazim dva puta dnevno jer ne volim bolnice :-). Na kraju sam išao punih 10 dana na te terapije kada je počelo mrvicu popuštati pa su mi propisali isto agresivnu terapiju na dnevnoj bazi kod mog oftamologa i kod kuće ali i da dođem kod njih na dodatan pregled svakih tjedan dana ili po potrebi i prije. Cijela situacija je trajala više od mjesec dana (mislim oko 45 dana) dok nije potpuno prestalo. Naravno, u međuvremenu sam obavio hrpu raznih pregleda što se kaže od glave do pete i nisu mi našli ništa specijalno niti mi je doktor znao objasniti nekakav konkretan razlog kako je došlo do ovoga.
Dakle, kod mene bi nastajao problem (jedino logično objašnjenje) kod propuha hladnog zraka i umjetnog grijanja ili hlađenja jer sam jednom dobio upalu kada sam proveo jedno kraće vrijeme ispod klima uređaja.

I tu počinju moja osobna istraživanja što je iridociklitis, kako dolazi do oboljenja, terapije,… Kada sam upoznao osnovne elemente “neprijatelja” počela su moja daljnja skeniranja mene osobno i promatranja prilikom čega dolazi do oboljenja. Prvih par godina mi se vraćalo redovito svakog proljeća i/ili jeseni, kasnije kako sam upoznavao još više “neprijatelja” sam usavšio i obranu od istog tako da sada nisam obolio već 3 godine zaredom i mislim da sam pronašao pravi recept za obranu.

Preventivno koristim više-manje stalno (s malim pauzama) natrijev askorbat. Ukratko to je najbolji mogući način iskorištavanja vitamina C u njegovom najčišćem obliku. Pojačano ga konzumiram pogotovo u jesen i proljeće kada sam imao ove probleme, jer sam primjetio da mi ljeto izrazito blagotvorno djeluje na zdravlje a zimi nisam primjetio probleme iako sam na velikom oprezu i koristim također natrijev askorbat redovito.
E sada ono najbitnije! Kada bih osjetio da postoji mogućnost da dobijem iridociklitis (a to je kao lagani svrab oka i/ili kao da imate nekakav trn/mrvicu u oku a sve je popraćeno blagim crvenilom oka) ODMAH ali ODMAH bi uzeo 2-3 češnja od domaćeg češnjaka (ne uvozni) i sirovo bih ih dobro sažvakao i progutao. Ako vam “pali” usta dok žvačete izdržite koliko god možete i progutajte. Ako vam zapali sve (usta i jednjak) popijte malo, ali samo malo vode da vam ispere taj žar. Svrab i crvenilo oka nestaje momentalno (unutar nekoliko minuta) a “mrvica” možda ostane mrvu dulje ali nakon toga kao da isčezne gumicom obrisana. A možda budete imali zaista mrvcu u oku. 🙂 Domaći češnjak je idealno uzimati na prazan želudac.

Ne bih više duljio, ako budete imali pitanja pišite niže u komentaru pa vam odgovorim kada vidim upit.

(slika preuzeta sa Mediko Laser)

3 razmišljanja na “Iridociklitis – prednji uveitis, upala šarenice i zrakastog tijela

  1. Imam uveitis. Svako mjeseca dana. Sumnjaju na ankiloz. Spondilitis . Je su li Vama dijag. neku od autoimunih bolesti.

  2. Pozdrav Rita,
    nisu, iako zbog pronalaska antigena B27 imam predispoziciju za to i govorili su mi svašta, ali ne dam se već 20 godina (prije toga sam imao problema sa koljenom, da ne duljim: materijal od zglobova i oka su od istog sastava). Ako gledamo obiteljsku povijesti bolesti majka mi boluje od reumatskog artritisa, tako da imam šansu nešto zaraditi.. :-).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *