Išijas

Išijas – uzrok, simptomi i liječenje

Korisni savjeti Simptomi

Išijas ili ishialgija (lumboischialgija) naziv je za bol koja nastaje prilikom pritiska na živac nervus ishiadicus (ishijadični živac) koji se proteže od donjeg dijela kralježnice, preko stražnjice, pa sve do nogu i stopala. Radi se o živcu koji je ujedno i najduži živac perifernog živčanog sustava, zbog čega bol uzrokovana išijasom može biti vrlo neugodna, pa čak i nepodnošljiva.

Išijas se najčešće pojavljuje kada disk, koji se nalazi između lumbalnih (slabinskih) kralježaka, vrši pritisak na dio živca. Disk u svom normalnom položaju ne dolazi u kontakt sa živčanim strukturama, ali u slučaju išijasa on je prolabirao (iskliznuo iz svoj položaja čime tlači živac).

Ishijadični živac je mješoviti živac, što znači da daje motornu i osjetnu inervaciju. Zato se pri njegovom pritisku razvijaju motorni i osjetni ispadi. Od motornih ispada prisutna je mišićna slabost, a od osjetnih bolovi i utrnulost noge.

N. ischiadicus je najduži i najdeblji živac u tijelu, debljine palca. Sastavljen je od 5 manjih živaca koji izlaze iz lumbosakralnog dijela kralježnice te se spušta niz noge gdje se grana u manje živce u natkoljenicu, u predjelu koljena, lista, stopala i prema prstima.

Uzrok išijasa

Primaran uzrok išijasa jest pritisak na korijen živca koji izlazi iz leđne moždine. Ovisno o jačini pritiska pojavljuju se uz bolove i brojni drugi simptomi. Često ne dolazi do nagle pojave bolova, već se nekom nepravilnom kretnjom ili položajem tijela bolovi postupno razvijaju.

Nadalje, postoji više mogućih uzroka išijasa koji dovode do priklještenja živca:

 • Nepravilno podizanje tereta
 • Dizanje prevelikog tereta
 • Promjene na kralješcima i/ili diskovima
 • Okoštavanje kralježaka i/ili diskova
 • Nepravilna rotacija trupa
 • Pretjerana fizička aktivnost
 • Upalni procesi u živcima
 • Kronične metabolične bolesti
 • Infekcije
 • Trudnoća
 • Tumor na kralježnici

Išijas – simptomi

Glavni simptomi išijasa su: otežano hodanje, žarenje u nozi, trnci, utrnulost u kralježnici, nozi ili nožnim prstima, slabost u jednoj ili obje noge, bol je intenzivnija tijekom dugog sjedenja, promjena položaja tijela dovodi do intenzivnih nelagoda, ograničenja pri okretanju, utrnulost u nogama, smanjeni osjet, promjena boje kože u donjim ekstremitetima, poteškoće tijekom mirovanja.

Drugi mogući uzroci su: infekcija kralježnice, izbočeni disk, osteoartritis, prijelom kralježnice ili tumor. Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i slikovnih pretraga, poput CT-a ili magnetske rezonancije.

Dijagnosticiranje išijasa

Postavljanje dijagnoze kod išijasa je uglavnom vrlo jednostavno. Bol koja je poprilično karakteristična odmah baca sumnje upravo na išijas. Liječnici za potvrdu dijagnoze trebat će i fizikalni pregled i radiološke metode kako bi se potvrdile sumnje na išijas. Rtg snimke kralječnice, zdjelice i nogu mogu pomoći u postavljanju dijagnoze. Iako rjeđe, ponekad će biti potreban ultrazvučni pregled, magnetna rezonanca ili CT kako bi se sa sigrnošću utvrdilo gdje i zašto dolazi do pritiskanja živca.

Nadalje, liječnik će provjeriti i osjete u nogama/nozi koja je zahvaćena, snagu i reflekse.

Kod dijagnostike je vrlo popularan i Lasegueov test kojim se osobi dok leži na leđima polako podiže noga. Zdrava osoba uglavnom može podići nogu ispruženu pod kutem od 90 stupnjeva bez da to stvara bolove, osim eventulanog zatezanja mišića stražnje lože. No, kod išijasa podizanje noge dodatno isteže živac i bol je jaka u leđima i nozi, što može potvrditi sumnje na išijas.

Prije posjeta liječniku pokušajte se sjetiti sljedećih informacija koje bi mu mogle biti od velike koristi. Koliko dugo bol traje i kako se ponaša, što ju je izazvalo i kakav je vaš način života, bavite li se nekom aktivnošću koja je mogla uzrokovati bolove i slično.

Kako liječiti išijas?

Vrlo je važno prije nego se krene s bilo kakvom terapijom utvrditi koji je uzrok išijasa, i tek onda odrediti način liječenja, jer ovisno o oštećenju koje leži u podlozi, razlikuje se i terapija.

Konzervativne metode liječenja išijasa nude širok spektar mogućnosti, s ciljem smanjenja bolova uzrokovanih pritiskom na živac. Obično se koristi više metoda, a ne samo jedna, u kombinaciji s vježbanjem kako bi se što učinkovitije i brže riješio problem. Najveći broj osoba s išijasom ima dobar odgovor na konzervativnu terapiju pa nije potrebno kirurško liječenje.

Ako je u pitanju blaži slučaj, dovoljno je nekoliko dana mirovati u krevetu te se nakon toga postepeno vraćati svakodnevnim aktivnostima. Prilikom oporavka treba izbjegavati duže ležanje.

Hladni i topli oblozi uglavnom pomažu kod smanjivanja intenziteta boli.

Akutni bolovi uglavnom se smiruju ležanjem kroz 24 sata. Ležanje duže od 48 sati nije preporučljivo.

Ako se bol ne smanjuje s vremenom, vaš liječnik može preporučiti neke od sljedećih tretmana.

Tipovi lijekova koje vam liječnik može prepisati su:

 • lijekovi protiv upale koji osim protuupalnog imaju i analgetski učinak tj. smanjuju bol,
 • miorelaksansi (opuštaju mišiće),
 • narkotici tj. opioidi (imaju snažan analgetski učinak),
 • antidepresivi (imaju analgetski učinak).

Išijas – Fizikalna terapija

Vježbanje je jedan od najboljih i najučinkovitijih načina za rješavanje išijasa. Intenzitet i vrstu vježbi potrebno je prilagoditi bolesniku i jačini bolova. Masaža može pomoći u prvoj fazi liječenja kada su bolovi najintenzivniji. Kada se bolovi smire počinje se s terapijskim liječenjem.

 • Vježbe koje popravljaju držanje i jačaju mišiće koji pružaju podršku kralježnici
 • Vježbe koje povećavaju fleksibilnost
 • Vježbe se često izvode pod vodom kako bi se smanjilo opterećenje na kralježnicu prilikom izvođenja
 • Elektroterapija
 • Terapija infracrvenim svjetlom

Išijas – operacija

Ova mogućnost je obično rezervirana za slučajeve kada kompromitirani živac uzrokuje uznapredovalu mišićnu slabost u nogama, nemogućnost kontrole mokraćnog mjehura i crijeva (što upućuje na sindrom caude equine) ili kada imate bol koja se postupno pogoršava ili se ne popravlja drugim terapijama.

Operacijskim zahvatom vrši se dekompresija (smanjenje pritiska) živca tako da se odstrani dio diska koji je prolabirao.

Rehabilitacijski postupak uglavnom započinje 4 – 6 tjedana nakon zahvata.

Promjena načina života

 • Izbjegavanje kretnji i položaja koji dovode do problema s kralježnicom prvi je korak kod izbjegavanja ponavljanja problema.
 • Vježbajte redovito kako biste ojačali trbušne i leđne mišiće koji su potpora trupu. Kada su oni u dobroj formi, čak i kod opterećenja manji je rizik za kralježnicu.
 • Izbjegavanje nošenje teškog tereta.
 • Izbjegavanje podizanja teškog tereta, odnosno teret dižite iz čučnja kako bi se opterećenje rasporedilo.
 • Hodajte i sjedite uspravno.
 • Nosite anatomsku obuću.
 • Smanjite prekomjernu tjelesnu težinu koja je dodatni rizični faktor za pojavu išijasa zbog dodatnog opterećenja na kralježnicu koje stvara svaki kilogram viška.
 • Ako radite sjedilački posao, pokušajte nekoliko puta dnevno protegnuti se i prošetati malo kako biste se razgibali i potaknuli cirkulaciju.
 • Spavajte na tvrđem madracu, na leđima ili na boku.

Slika preuzeta sa https://www.kindpng.com/imgv/hJwxToh_sciatica-leg-pain-sciatica-pain-hd-png-download/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *