Jabuka kao lijek

Jabuka kao lijek

Savjeti o prehrani

Poznato je više od 7.000 sorti jabuka, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. I danas jabuka raste i kao divlja ili uzgajano. Stara engleska poslovica “An apple a day keeps the doctor away” (“jabuka dnevno drži liječnika daleko”) dovoljno govori o ljekovitosti jabuka jer je to plod bogat brojnim hranjivim tvarima i gotovo svim potrebnim nutrijentima te pridonosi boljem zdravlju. Nije svejedno konzumira li se jabuka sama ili u kombinaciji s drugom hranom.

Jede li se s drugom hranom, pogotovo masnom i bogatom bjelančevinama, zadržat će se u želucu nekoliko sati, dok se sve ne probavi i ne krene prema crijevima. U takvim uvjetima počinje fermentirati, pa najbolja svojstva jabuke propadaju. Zbog toga se preporučuje jesti je pola sata prije obroka ili nekoliko sati poslije.

U sadašnjem vremenu loš sastav hrane opterećuje probavni sustav i zahtijeva puno probavnih tokova. Preradom hrane u organizmu stvaraju se kiseline i gomilaju produkti razgradnje, što zahtijeva pojačan rad organa i mnogo vode da se isperu ostaci. Zbog toga nutricionisti preporučuju unos što veće količine voća i povrća (i do pet puta dnevno) koje sadrži puno vode, vitamina i mineralnih tvari. Jabuka je vodenasta, a u organizmu djeluje lužnato, pa služi za “ispiranje” i ravnoteženje kiselo-lužnate reakcije, što znači da pomaže čišćenju organizma. Da bi sazrela, treba joj čak 16 mikronutrijenata i makronutrijenta.

U zrelom plodu jabuke najviše je vode (i do 85 posto).

Jabuke su jedno od najpopularnijih vrsta voća i to s razlogom budući da su vrlo ljekovite. Iznimno su zdrave i imaju mnoštvo korisnih ljekovitih svojstava.

Jabuka srednje veličine (oko 7,6 cm) sadrži:

95 kalorija, 25 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakana, 14% dnevne preporučene doze vitamina C, 6% DPD kalija i 5% DPD vitamina K.
Ona ujedno sadrži i 2-4 % DPD mangana, bakra, vitamina A, E, B1, B2 i B6.

Jabuke su bogate polifenolima. Jabuke je najbolje jesti neoguljene budući da kora ima mnogo vlakana i polifenola.

Jabuka kao lijek

Jača kosti i zglobove

Jabuka kao lijek je vrlo korisna i onima koji boluju od arterioskleroze, artritisa, reume i kamenca u bubregu i žuči. Također, ovo čudesno voće neutralizira kiseline u organizmu, blagotvorno djeluje na žuticu, probleme sa jetrom te bolesti kože. Pored toga, konzumiranje jabuka štiti organizam od prehlada i upala gornjih disajnih organa.

Mršavite pomoću jabuke

U mnogim dijetnim jelovnicima pronaći ćete jabuku kao bitnu namirnicu za mršavljenje.
To nije čudo, jer jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal, uz bogatstvo hranjivih sastojaka – vitamina, minerala i vlakana!
Jabuka sadrži pektin – vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom, stoga kada pojedete jabuku javit će vam se osjećaj sitosti.
Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetri.
Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma.

Jabuke su ljekovite za srce

Jabuke su povezane sa smanjenim rizikom od razvitka srčanih bolesti. Jedan od razloga zbog kojih tako djeluju jesu razgradiva vlakna koja pomažu smanjiti kolesterol u krvi.

One sadrže i polifenole koji djeluju kao antioksidanti i ujedno snižavaju krvni tlak. Ujedno, sadrže i flavonoide koji pomažu spriječiti srčane bolesti smanjenjem krvnog tlaka i smanjenjem oksidacije.

Istraživanje je pokazalo da su jabuke gotovo jednako učinkovite u prevenciji srčanih bolesti kao i lijekovi statini, koji se uzimaju za smanjenje kolesterola. No, potrebna su daljnja istraživanja na tom polju.

Konzumacija jedne jabuke dnevno mnogo djelotvornija u smanjenju razine LDL (lošeg) kolesterola u krvi nego bilo kojeg drugog voća i povrća bogatog antioksidansima.

Jabuke su povezane sa smanjenim rizikom od dijabetesa

Nekoliko je istraživanja povezalo konzumiranje jabuka sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

U velikom istraživanju objavljenom u časopisu Advances in Nutritionosobe osobe koje su jele jednu jabuku na dan imale su 28% manji rizik od razvitka dijabetesa tipa 2, nego osobe koje nisu jele jabuke, prenose Vitamini.hr. Moguć uzrok tome su polifenoli koji sprječavaju oštećenje tkiva u gušterači.

Štiti zube i desni

Jabuke sprječavaju karijes bolje nego pranje zubi (pranjem uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90 posto).

Djeluju kao prebiotici

Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakna koje se ponaša kao prebiotik. To znači da hrani dobre bakterije u crijevima.

Vaše tanko crijevo ne upija vlakna tijekom probave nego ona odlaze u debelo crijevo gdje mogu djelovati na rast dobrih bakterija. Ujedno se pretvaraju u razne korisne spojeve koji hrane tijelo. Moguće je da su jabuke zbog toga dobre u prevenciji dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti, piše Healthline.

Jabuke mogu zaštititi želudac od posljedica nesteroidnih protuupalnih lijekova

Nesteroidni protuupalni lijekovi mogu oštetiti želudac.

Istraživanje je pokazalo da ekstrakt jabuke pomaže zaštititi želudac od negativnih posljedica uzimanja tih lijekova, a za to su zaslužni spojevi katehin i klorogenična kiselina.

Jabuka za zdravlje po sortama

  • Crvene jabuke odličan su izbor ako želite smršavjeti. Njihova kora sadrži piruvat, tvar koja pomaže u razgradnji i uklanjanju masnog tkiva.
  • Zelene jabuke su na glasu kao voće mladosti. Njihov kiselkast i blago opor okus potvrda je obilja vitamina C i antioksidansa koji sprečavaju starenje kože te jačaju njen obrambeni sustav.
  • Žute jabuke odlične su protiv bora, ali i za vid. Sadrže veliku količinu karotenoida koji su učinkoviti u zaštiti kože od bora, a pospješuju i noćni vid.
  • Fuji sorta naročito je korisna u slučaju kolitisa. Kora te sorte obiluje pektinom, topivim vlaknom koje ne nadražuje crijevnu sluznicu, olakšava prolaz sadržaja kroz crijeva u slučaju zatvora i usporava ga kod dijareje.

Sok od jabuke protiv umora i loše probave

Dokazano je da naše tijelo apsorbira više hranjivih sastojaka iz soka, nego iz krutih namirnica.
Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u krv i tada naše tijelo dobiva brojne dobrobiti.
Sok od jabuke bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem.
Pospješuje prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca.
Stručnjaci tvrde da dvije čaše soka od jabuke dnevno smanjuju mogućnost obolijevanja od senilnosti i Alzheimerove bolesti.
Ako imate probavnih tegoba, popijte sok od jabuke, jer vlakna iz jabuke pomažu regulirati probavu.
Sok od jabuke s dodatkom đumbira uklanja umor i bezvoljnost, a posebno je pogodan za zimske dane jer zagrijava organizam.
Ako se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađen sok od organskih jabuka.

Jabučni ocat za PH balans organizma

Acidoza (kiselost krvi) jedan je od velikih uzročnika brojnih bolesti.
Zbog loših prehrambenih navika (konzumacije bijelog šećera, rafinirane i brze hrane), povećava se kiselost organizma.
Stoga je bitno unositi namirnice koje će povećati lužnatost, kako biste tijelo doveli u ravnotežu i time spriječili nastanak bolesti.
Jabučni ocat je jedna od najboljih namirnica koja povećava lužnatost.
Od davnina je jabučni ocat poznat kao ljekovita namirnica.
Slavni Hipokrat je još 400 godine prije Krista mnoge bolesti liječio pomoću jabučnog octa.
Posca, mješavina vode i jabučnog octa, bilo je omiljeno osvježavajuće piće starih Rimljana.
Uz octenu kiselinu koja je prirodan antiseptik i konzervans, u jabučnom octu krije se više od 90 različitih sastojaka – vitamina, minerala i enzima.

Znanstvenici su dokazali da jabučni ocat povoljno utječe na metabolizam, osnažuje imunitet, te je važna namirnica za održavanje vitalnosti.
Jabučni ocat sudjeluje u procesu detoksikacije organizma, pomaže pri razgradnji suvišnih masnoća i potiče metabolizam na brže sagorijevanje kalorija.
Svakodnevno, ujutro i navečer, natašte, popijte 2 čajne žlice jabučnog octa koji ste razrijedili u malo vode, i time održite vitalnost vašeg organizma.

Za dodatno pojačavanje ljekovitosti octa, dodajte malo meda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *