Jačanje dječjeg imuniteta

Jačanje dječjeg imuniteta

Roditelji i djeca

Većina djece bez obzira na normalno razvijen imunitet uključivanjem u predškolske ustanove ili ponovnim dolaskom u vrtić često se razboli. Posljedica je to povećane izloženosti djeteta različitim virusima ili bakterijama pri kontaktu s drugom djecom pa je… karakteristično da od hunjavice i prehlade obolijevaju čak do osam puta godišnje. Ipak, hunjavice i prehlade u ranom uzrastu znak su aktivnog rada imunološkog sustava, ma koliko to čudno zvučalo.

Ako se razboli, djetetu je potrebno olakšati bolest i spriječiti moguće daljnje komplikacije do kojih dolazi ako se ono ne liječi pravodobno i na odgovarajući način. Ukoliko je prehlada uzrokovana virusom i bez većih komplikacija, pokušajte je liječiti prirodnim putem. Pri virusnim prehladama izbjegavajte antibiotike i dajte organizmu priliku da se sam izbori za zdravlje. To će mu pomoći da sljedeći put također lakše pobjedi istu ili sličnu bolest. Svakako se savjetujte s pedijatrom, jer kod bakterijskih prehlada vrlo je vjerojatno da će propisati adekvatnu antibiotsku terapiju.

No, pitanje je kako jačati imunološki sustav?

Pravilna prehrana je izrazito bitna i to od najranije životne dobi.

Dojenje

Naime, dokazano je da djeca na prehrani majčinim mlijekom manje obolijevaju od infekcija probavnog, respiratornog i mokraćnog sustava jer se putem majčinog mlijeka predaju već gotove zaštitne imunološke komponente.

Također se vidjelo da majčino mlijeko ima pozitivan učinak na izgradnju crijevnog mikrobioma djeteta, bolje priječi naseljavanje štetnih bakterija te pozitivno stimulira djetetov imunološki sustav. Zna se da dojena dojenčad imaju manje respiratornih, crijevnih, pa čak i urinarnih infekcija.

Osigurajte vašem djetetu dovoljno sna

Osim što utječe na psihički i fizički razvoj djeteta, odgovarajuća količina sna pomaže i kod održavanju zdravlja i obrane od infekcija.

Loš san može smanjiti otpornost organizma, povećati vjerojatnost pojave raznih infekcija, ali i utjecati na njihovo trajanje i učinkovitost cijepljenja.

Servirajte djetetu što više voća i povrća

“Mrkva, grašak, naranče, grejp, jagode…, sve su to namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta”, objašnjava dr. William Sears, autor knjige The Family Nutrition. Fitonutrijenti mogu povećati proizvodnju leukocita, antitijela i interferona koji organizmu pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata fitonutrijentima može organizmu pomoći i u borbi protiv kroničnih bolesti, poput raka ili bolesti srca. Stoga pokušajte djetetu servirati pet porcija voća i povrća dnevno. Ako imate malo dijete, koje još dojite, u tom razdoblju jedite puno raznovrsnog voća i povrća. Poznato je da dijete preko mlijeka može osjetiti različite okuse, pa ako se tijekom razdoblja dojenja upozna, primjerice, s okusom brokule i cvjetače, vjerojatnije je da će to povrće prihvatiti i kad započnete s dohranom. Ako vaše dijete ne prihvaća neko voće i povrće, odnosno ne sviđa mu se okus, ipak mu nastavite nuditi tu namirnicu. Nakon što nekoliko dana uzastopno kuša žlicu graška, tjedan dana poslije sigurno će htjeti pojesti i dvije žlice.

Dobre masti

Tijelo vašeg djeteta treba određenu količinu nezasićenih masnih kiselina kako bi ostalo zdravo. One djeluju na jačanje imuniteta povećanjem aktivnosti bijelih krvnih stanica, a uz to štite tijelo tijekom reakcije na infekciju.

Mnoge vrste ribe, primjerice tuna ili losos, su prirodno bogate Omega-3 masnim kiselinama. Drugi dobar izvor Omega-3 je laneno ulje koje možete dodati u žitarice ili zobenu kašu. Osim toga, esencijalne masne kiseline zastupljene su i u orašastim plodovima poput lješnjaka, oraha ili pistacije.

Druženje s drugom djecom

Jedno istraživanje, u kojem je sudjelovalo više od 1200 mališana, pokazalo je da igranje u parku ili igraonici jača imunitet. Iako je veća vjerojatnost da će vaše dijete ‘pokupiti’ više virusa ako se više druži s drugom djecom, ta izloženost zapravo jača imunitet. Naime, vaše dijete će do pete godine biti otpornije na bolesti, nego djeca koja nisu išla u vrtić ili se redovito družila s vršnjacima.

Fizička aktivnost

Danas je pretilost kao bolest sve češća među djecom jer im manjka fizičke aktivnosti. Potičite svoje dijete da se što više kreće jer je tjelovježba potrebna i najmlađima. Fizička aktivnost potiče rad srca, cirkulaciju, jača mišiće i kosti, te smanjuje rizik od obolijevanja. Osim toga, pozitivno utječe i na raspoloženje.

Boraviti što više na svježem zraku

U proljeće i ljeto izloženost suncu pomaže u prikupljanju vitamina D. Vitamin D je vrlo važan za rast kostiju i za imunološki sustav. U hladnijim mjesecima, tj. tijekom jeseni i zime, aktivnosti na otvorenom, tj. na hladnom svježem zraku pomaže u razvoju obrambenog sustava tijela. Kada dijete boravi na hladnoći, pojačava se cirkulacija i tako se se stimulira imunitet.

Maknite dijete od duhanskog dima

Duhanski dim je štetan za sve nas, posebno za djecu koja su u razvoju. Pasivno pušenje u djetinjstvu povezano je s povećanim rizikom od raka, astme i ostalih bolesti dišnih puteva, kao i od bolesti srca. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog djeteta jeste da ga što manje izlažete duhanskom dimu.

Objasnite djetetu važnost pranja ruku

Već i ptice na grani znaju da je pranje ruku najbolji način izbjegavanja bolesti i sprječavanju širenja virusa unutar kolektiva. Najčešći kontakt s virusima i bakterijama djeca ostvaruju upravo preko ruku, a čak 80% infekcija se prenosi dodirom. Pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi može ukloniti bakterije i viruse te smanjiti mogućnost infekcije pluća do 45%.

Dok ste kod kuće, vrlo jednostavno možete kontrolirati je li dijete opralo ruke. Međutim, kada je dijete u školi ili vrtiću, više nemate kontrolu nad njim. Zato je važno da mu pomognete usvojiti naviku da svaki put nakon kihanja, kašljanja i odlaska na zahod opere ruke, bez obzira na to gdje se nalazi.

Kada su potrebni dodaci prehrani?

Ako je riječ o izbirljivom djetetu za koje postoji vjerojatnost da to nije tako, vitamine i minerale možemo nadomjestiti pripravcima prilagođenim dobi. Važno je izbjeći anemiju djeteta jer ona predisponira nastajanje infekcija.

Probiotici također mogu imati pozitivnu ulogu u smanjenju rizika infekcija. Naime, studije su pokazale da dulje korištenje probiotika u zimskim mjesecima snižava rizik za respiratorne infekcije u kolektivu. Najviše uspjeha pokazale su kulture Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) i Lactobacillus casei, pa se u tom pogledu i najviše preporučuju.

Pazite na unos tekućine

Pobrinite se da vaše dijete u svakodnevnoj prehrani unosi dovoljnu količinu tekućine u obliku vode, mlijeka ili voćnih sokova bogatih vitaminima.

Izbjegavajte pića s visokim udjelom šećera ili umjetnih sladila.

Reducirajte unos šećera i umjetnih sladila

Konzumacija šećera, s druge strane, smanjuje broj i funkciju bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi protiv raznih infekcija i povećavaju efikasnost imunološkog sustava.

Osim toga, šećer je odgovoran i za druge bolesti, uključujući dijabetes i srčane probleme. Umjesto proizvoda s visokim udjelom šećera ponudite vašem djetetu voće ili voćni jogurt. Na ovaj način, doprinijet ćete jačanju njegova imuniteta i obrani od raznih infekcija.

Ljubav i pažnja

Imunitet je povezan i s emocijama, te će brižan odnos pun pažnje i ljubavi ojačati djetetovo zdravlje. Od maženja do golicanja, izražavanje nježnosti i ljubavi pomoći će vašem mališanu da izraste u snažnu i sretnu osobu.

Kućni ljubimac

Mnoga istraživanja su pokazala da djeca koja žive s nekom životinjom imaju jači imunitet jer su izložena većem broju različitih virusa i bakterija. Još jedna važan faktor jeste emotivno zbližavanje i briga o životinjama.

Znakovi oslabljenog imuniteta

Neki od simptoma oslabljenog imunološkog sustava su:

  • Česte respiratorne infekcije, poput gripe i prehlade
  • Ranama treba puno vremena da zarastu
  • Nemogućnost dobivanja na tjelesnoj težini
  • Slab nutritivni sustav koji se očituje: promjenama na koži, slabom kosom koja ispada, lomljivim i krhkim noktima, stalnim infekcijama uha, dobivanjem modrica i pri lakim udarcima, manjkom koncentracije,…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *