Jagode

Jagode i zdravlje

Savjeti o prehrani

Jagode su mirisno crveno voće, koje se prvi put spominjalo prije 2.000 godina. Osim što su izvrsnog okusa, jagode su izuzetno zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. Ukoliko niste alergični, nema razloga da ne počnete s konzumacijom ovog prekrasnog voća, koje je u ovo doba svježe i najzdravije.

Jedna doza jagoda sadrži više vitamina C nego bilo koje citrusno voće. Jedna mjerica jagoda sadrži 85 miligrama vitamina C. To je 140 posto vitamina više nego što je preporučeni dnevni unos i više nego što biste dobili iz jedne naranče.

Uz sve vitamine i minerale koje se nalaze u jagodama, one su također pune i fitokemikalija, poput, antocijanina, elagitanina i kvercetina. To su sve tvari koje nazivamo antioksidansima, a one daju jagodama svojstvo da pomažu u borbi protiv infekcija, raka, dijabetesa te poboljšavaju zdravlje mozga.

Jagode su također pune vlakna, koji je ključan za dobro zdravlje želuca, reguliranje šećera u krvi i održavanje normalne razine kolesterola. Samo jedna šalica jagoda sadrži tri grama dijetalnih vlakana.

Utjecaj na zdravlje

Istraživanja pokazuju kako konzumacija bobičastog voća, pa tako i jagoda, može smanjiti rizik od pojave mnogih kroničnih bolesti.

Regulacija razine glukoze u krvi

Neravnoteža regulacije razine glukoze u krvi i prehrana u kojoj prevladavaju namirnice koje uzrokuju nagle promjene razine glukoze u krvi povezuju se s povećanim rizikom od pretilosti, razvoja dijabetesa tip 2 te kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati istraživanja objavljenog 2011. godine u znanstvenom časopisu The British Journal of Nutrition pokazali su kako konzumacija jagoda, uz obrok koji obiluje ugljikohidratima, može usporiti razgradnju ugljikohidrata i smanjiti nagle promjene razine glukoze i inzulina u krvi.

Pomažu u sagorijevanju nakupljenih masti

Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimuliraju topljenje nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

Rak

Elaginska kiselina je prisutna u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače. Točnije, elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje.

Alzheimerova bolest

Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani sa preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući Alzheimerovu bolest. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprječavaju prerano starenje moždanih stanica.

Zdravlje srca

Bolesti srca i krvožilnog sustava najčešći su uzrok smrtnosti diljem svijeta. Brojna istraživanja u kojoj je sudjelovalo tisuće ljudi pokazala su poveznicu između konzumacije raznih vrsta bobičastog voća i smanjenja rizika od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Naime, rezultati istraživanja pokazuju kako konzumacija jagoda može poboljšati status antioksidansa u krvi, smanjiti oksidativni stres, poboljšati funkciju krvnih žila, lipidni profil te smanjiti razinu LDL kolesterola u krvi.

Dobre za zdravlje očiju

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepoću. Oči također trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja, a isti vitamin igra važnu ulogu u jačanju rožnjače i mrežnjače. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, naučnici tvrde da se to odnosi na vitamin C dobijen iz suplemenata, a ne na vitamin C dobijen iz voća i povrća.

Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja. Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% u 8 tjedana konzumirajući jagode svaki dan.

Imunitet

Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlijezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. Možda će vas iznenaditi činjenica da tek 8 jagoda sadrži više C vitamina od naranče. Jedna šalica jagoda sadrži 51.2mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze.

Protiv bora

Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je takođe odlična kod sprječavanja prijvremenog nastanka bora. Drugim riječima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja.

Ublažavaju upale

Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tijela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u tijelu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od kroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

Krvni tlak

U jednoj porciji jagoda se nalazi 134mg kalija koji regulira krvni tlak i djeluje kao zaštita od negativnog učinka natrija.

Odlične za probavu

Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, a jagode u jednoj porciji sadrže 2g vlakana. Ukoliko u tijelo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale crijeva, što zahvata gotovo 50% osoba starijih od 60 godina.

Jačaju kosti

Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

Prenatalno zdravlje

Folna kiselina se preporuča svim ženama koje žele zatrudnjeti, kao i onima koje već jesu trudne. Jagode u jednoj porciji sadrže 21mcg folne kiselina, koja je važna za razvoj djeteta te prevenciju od nastanka raznih poremećaja.

Za ublažavanje tegoba sa zubima

Za ispiranje usne šupljine kod tegoba sa zubima i zubnim mesom preporučuje se mješavina listova kupine, maline i jagode. Veliku žlicu mješavine istih omjera tih biljaka prelij s 2 dl kipuće vode, pusti da stoji 20 minuta i procijedi.

Za bjelje zube

Trljaš li zube jagodama, uklonit ćeš naslage i zube učiniti bjeljima. Zgnječene jagode pomiješaj s malo sode bikarbone i nanesi na četkicu. Ovaj se preparat ne smije rabiti češće od tri puta na tjedan da ne ošteti caklinu.

Detoks čaj

Tri žlice mješavine od 10 g listova jagode, 10 g listova kupine, 10 g listova maline, 10 g cvijeta tratinčice i 10 g listova maslačka preliti s 6 dl kipuće vode. Poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti po 2 dl zaslađenog čaja tri puta dnevno prije jela. Čaj se može pripremiti od jednakih dijelova usitnjenog svježeg bilja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.