Javorov sirup

Javorov sirup kao lijek

Savjeti o prehrani

Javorov sirup je zasigurno najukusniji prirodni zaslađivač na svijetu, ali nije cijenjen samo kao prirodno sladilo već i kao nektar u kojem se krije više od 20 ljekovitih spojeva. Neki od tih spojeva imaju antikancerogena i antibakterijska svojstva koja su iznimno važna za detoksikaciju organizma. Najpoznatiji i najpopularniji prirodni zaslađivač na svijetu tek je odnedavno postao šire poznat našoj javnosti, a njegovo korištenje u Sjevernoj Americi seže još u doba američkih domorodaca. Primat u proizvodnji ovog sirupa drži Kanada i on se smatra njihovim nacionalnim blagom. 80 % svjetske proizvodnje javorovog sirupa događa se u Kanadi, a to je drvo toliko bitno njegovim stanovnicima da se list javora nalazi na njihovoj nacionalnoj zastavi.

Nutritivne vrijednosti javorovog sirupa

Ne bi trebalo biti iznenađenje da je javorov sirup visokokalorična namirnica. Sadrži impresivnih 12 grama šećera u jednoj žlici. Ta žlica također sadrži:

  • Kalorije: 52
  • Proteini: 0 grama
  • Masti: 0 grama
  • Ugljikohidrati: 13 grama
  • Vlakna: 0 grama

Sadržaj vitamina u javorovom sirupu izuzetno je nizak — gotovo da i ne postoji. Međutim, postoji dosta minerala prisutnih u mjerljivim količinama. Jedna žlica javorovog sirupa sadrži otprilike 33% vaše dnevne vrijednosti mangana, koji je neophodan za zdrave kosti. Ostali minerali koji se nalaze u javorovom sirupu su:

  • Cink
  • Bakar
  • Kalcij
  • Željezo
  • Magnezij
  • Kalij

Potencijalne zdravstvene benefiti javorovog sirupa

Prisutnost različitih bioaktivnih komponenti u javorovom sirupu može biti korisna za ljudsko zdravlje kod slijedećeg:

Javorov sirup i dijabetes

Abscizinska kiselina je bioaktivni spoj koji bi mogao biti koristan za ljudsko zdravlje. Godine 2007. Guri i sur. otkrili su u svojim studijama da javorov sirup može imati dovoljnu koncentraciju apscizinske kiseline. Kasnije je na Sveučilištu Laval dr. Yves Desjardin proveo istraživanje i otkrio da bi visoke razine apscizinske kiseline u javorovom sirupu mogle biti korisne za metaboličke sindrome i borbu protiv dijabetesa. To je zato što bi moglo pospješiti apsorpciju šećera u mišićima. Stoga bi javorov sirup mogao biti od pomoći kod dijabetesa. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se dokazali ti učinci.

Javorov sirup i oksidativni stres

Studija koju je proveo Abou-Zaid pokazala je da javorov sirup sadrži širok raspon fenolnih spojeva. Ovi spojevi djeluju kao antioksidansi i mogu neutralizirati slobodne radikale, stoga javorov sirup smanjuje oksidativni stres.

Prebiotik Inulin u javorovom sirupu

Studija sa Sveučilišta Rhode Island je otkrila prisutnost prirodnog polisaharida inulina u javorovom sirupu. Inulin je složeni ugljikohidrat koji pripada klasi prehrambenih vlakana. Inulin djeluje kao prebiotik koji ima funkciju poticanja rasta korisnih bakterija u crijevima.

Antiupalno djelovanje

Quebecol i jedan od njegovih analoga, nedavno sintetizirani Isoquebecol su pokazali znatan utjecaj na smanjenje produkcije medijatora upale. Upala je normalan dio zdravog imunološkog odgovora, to je biološki proces koji pomaže liječiti ozljede i boriti se sa zarazom. Međutim, kada upala postane nekontrolirana ili kronična, tada može izazvati ili pogoršati razne zdravstvene probleme.

Postoji nekoliko načina kako spriječiti i boriti se protiv kronične upale. Preporučenim namirnicama bogatim polifenolima, primjerice zelenom čaju, crnom vinu, voću i povrću, pridružuje se i javorov sirup koji može biti korisna podrška imunološkom sustavu.

Konzumaciju javorovog sirupa treba ipak ograničiti na njegovu primarnu namjenu te pripaziti na ukupan unos šećera. Glikemijski indeks ovog prirodnog sladila iznosi 54, što je za 4 boda više od meda.

Niži kolesterol

U studijama na životinjama znanstvenici su proučavali učinke javorovog sirupa na kolesterol. Ne samo da je utvrđeno da javorov sirup snižava kolesterol kod miševa, već je također otkriveno da potencijalno sprječava upalu jetre.

Zdravlje mozga i Alzheimer

Istraživanja o učincima javorovog sirupa na zdravlje mozga tek su u tijeku, ali otkrića upućuju na uzbudljive dobrobiti. Čini se da javorov sirup pomaže u sprječavanju pogrešnog savijanja, zapetljanja i nakupljanja određenih proteina koji se nalaze u moždanim stanicama. Te su deformacije povezane s razvojem Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti. Istraživanja na životinjama također su povezala sirup s dužim životnim vijekom s Alzheimerovom bolešću.

Potencijalni rizici javorovog sirupa

Najveći zdravstveni rizici javorovog sirupa proizlaze iz njegovog visokog sadržaja šećera. Previše šećera u nečijoj prehrani može biti izvor širokog spektra zdravstvenih problema, a također može dovesti do komplikacija kod osoba s dijabetesom. Prije konzumiranja javorovog sirupa razmislite o sljedećem:

Karijes

Bilo koji šećer može potaknuti karijes, osobito ako je visoko koncentriran, jer se bakterije koje uzrokuju karijes mogu hraniti šećerom u ustima i razmnožavati se. Što više šećera osoba konzumira, veća je vjerojatnost da će razviti zubni karijes.

Komplikacije dijabetesa

Javorov sirup daje ugljikohidrate u obliku šećera bez povezanih vlakana. Kao rezultat toga, uzimanje javorovog sirupa može uzrokovati promjene u razini šećera u krvi i inzulina. Posebno ljudi s dijabetesom mogu doživjeti štetne učinke šećera u javorovom sirupu.

Interakcije s drugim lijekovima

Prije uzimanja sirupa trebate se posavjetovati s liječnikom ako ste podvrgnuti bilo kakvom liječenju ili uzimanju lijekova. Javorov sirup može imati nepoznat učinak na određene lijekove. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se tvrdilo da javorov sirup ima kakve učinke na druge lijekove.

Reference:
https://www.webmd.com/diet/maple-syrup-good-for-you
https://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100321182924.htm
https://alternativa.hr/javorov-sirup-kao-slatki-lijek/
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-maple-syrup/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/javorov-sirup-ublazava-kronicne-upale

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/person-pouring-syrup-on-pancake-2516025/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *