Je li tetoviranje zdravo

Je li tetoviranje štetno za zdravlje?

Korisni savjeti Objave

Tetoviranje je umjetnost ukrašavanja kože trajnim bojama koje se ubrizgavaju u dublje slojeve kože. Tetoviranje je popularno u mnogim kulturama i ima različita značenja i simboliku. Neki ljudi se tetoviraju iz estetskih, religijskih, osobnih ili društvenih razloga. Međutim, tetoviranje također nosi određene rizike i nuspojave koje treba uzeti u obzir prije nego što se odlučite za ovaj korak.

Koji su mogući rizici i nuspojave tetoviranja?

Tetoviranje može uzrokovati razne probleme s kožom i zdravljem, kao što su:

  • Infekcije: Tetoviranje može dovesti do infekcija kože ako se ne poštuju higijenske mjere ili ako se koriste nečiste igle i boje. Infekcije mogu biti bakterijske, virusne ili gljivične i mogu uzrokovati crvenilo, oticanje, bol, gnojenje, vrućicu i zimicu. Infekcije mogu biti i ozbiljne, kao što su tetanus, hepatitis B i C, HIV i druge bolesti koje se prenose krvlju. Ako primijetite znakove infekcije, obratite se liječniku što prije.
  • Alergijske reakcije: Tetoviranje može izazvati alergijske reakcije na boje koje se koriste za tetoviranje. Alergijske reakcije mogu se javiti odmah ili nakon nekog vremena i mogu uzrokovati svrbež, osip, crvenilo, oticanje, ljuštenje, plikove i ožiljke. Alergijske reakcije mogu biti i teške, kao što je anafilaktički šok, koji je životno ugrožavajuće stanje. Ako imate alergijsku reakciju na tetovažu, potražite hitnu medicinsku pomoć.
  • Ožiljci: Tetoviranje može oštetiti kožu i uzrokovati ožiljke koji mogu biti trajni. Ožiljci mogu biti hipertrofični, što znači da su povišeni i crveni, ili keloidni, što znači da su debeli i tamni. Ožiljci mogu narušiti izgled tetovaže i kože i biti bolni i svrbežni. Ožiljci se mogu pojaviti i zbog nepravilnog zacjeljivanja, infekcija, alergijskih reakcija ili loše kvalitete tetovaže.
  • Granulomi i pseudolimfomi: Tetoviranje može izazvati granulome i pseudolimfome, koji su male čvoriće ili kvržice koje se formiraju oko stranih tvari u koži, kao što su boje za tetoviranje. Granulomi i pseudolimfomi mogu biti crveni, smeđi, ljubičasti ili plavi i mogu se pojaviti odmah ili nakon nekog vremena. Granulomi i pseudolimfomi mogu biti i znak drugih bolesti, kao što su sarkoidoza ili limfom, pa je važno da ih pregleda liječnik.
  • MRI komplikacije: Tetoviranje može ometati magnetsku rezonancu (MRI) koja se koristi za dijagnosticiranje i praćenje raznih zdravstvenih stanja. Tetoviranje može uzrokovati opekline, iritacije, oticanje ili zamućenje slika na MRI. Ako imate tetovažu i trebate napraviti MRI, obavijestite svog liječnika i tehničara o tome.
  • Rak kože: Tetoviranje može povećati rizik od raka kože, posebno melanoma, koji je najopasniji oblik raka kože. Tetoviranje može otežati otkrivanje raka kože jer može prekriti ili promijeniti izgled madeža, pjega, bradavica i drugih promjena na koži koje mogu biti znak raka. Tetoviranje može također sadržavati kancerogene tvari, kao što su azo boje, koje mogu potaknuti razvoj raka. Ako imate tetovažu, redovito pregledavajte svoju kožu i obratite pažnju na bilo kakve nove ili promijenjene promjene na koži. Ako imate sumnju, posavjetujte se s dermatologom.

Kako smanjiti rizike i nuspojave tetoviranja?

Ako se odlučite za tetoviranje, postoje neke mjere koje možete poduzeti da smanjite rizike i nuspojave tetoviranja, kao što su:

  • Odaberite kvalificiranog i licenciranog tetovatora: Prije nego što se tetovirate, istražite osobu i salon u kojem ćete se tetovirati. Provjerite ima li tetovator licencu, iskustvo, preporuke i primjere svojih radova. Provjerite je li salon čist, uredan i siguran. Provjerite koristi li tetovator sterilne igle, rukavice, boje i opremu. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja, razgovarajte s tetovatorom prije nego što započnete postupak.
  • Slijedite upute za pripremu i njegu: Prije nego što se tetovirate, slijedite upute tetovatora za pripremu. Što može uključivati izbjegavanje alkohola, droga, aspirina i drugih lijekova koji mogu utjecati na zgrušavanje krvi. Također, jedite dobro i hidrirajte se. Nakon što se tetovirate, slijedite upute tetovatora za njegu tetovaže. Ovo može uključivati čišćenje tetovaže blagim sapunom i vodom, nanošenje antibakterijske masti ili kreme, prekrivanje tetovaže zavojem ili folijom, izbjegavanje izlaganja suncu, vodi, znoju i prljavštini, te izbjegavanje češanja, trljanja ili skidanja krasta. Ako imate bilo kakvih problema ili komplikacija, kontaktirajte tetovatora ili liječnika.
  • Budite svjesni mogućih posljedica: Prije nego što se tetovirate, budite svjesni mogućih posljedica tetoviranja na vaše zdravlje, izgled, karijeru, društveni život i budućnost. Tetoviranje je trajno i teško ga je ukloniti. Uklanjanje tetovaže može biti skupo, bolno i neuspješno. Tetoviranje može utjecati na vašu sliku o sebi, samopoštovanje i zadovoljstvo životom. Tetoviranje može također utjecati na vaše odnose s drugim ljudima, kao što su obitelj, prijatelji, partneri i poslodavci. Tetoviranje može biti i protivno vašim vjerskim, kulturnim ili moralnim uvjerenjima. Ako niste sigurni ili niste spremni za tetoviranje, razmislite o drugim načinima izražavanja sebe i svoje osobnosti. Postoje mnoge alternative tetoviranju, kao što su privremene tetovaže, nakit, odjeća, frizura, šminka, umjetnost, hobiji i interesi. Ove alternative vam mogu pružiti sličan osjećaj zadovoljstva i pripadnosti, a da ne ugrožavaju vaše zdravlje i budućnost.

Ako želite saznati još više posjetite linkove u referencama.

Reference:
Kluger, N. and Koljonen, V. (2021). Tattoos, inks, and cancer. The Lancet Oncology, 22(2), pp.e44-e45.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35592919/

Mayo Clinic. (2019). Tattoos and piercings: How to prevent complications.
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/tattoos-and-piercings/art-20045067

Penn Medicine. (2018). Tattoo Health Risks: What You Need to Know.
https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2018/july/tattoo-health-risks

FDA. (2019). Think Before You Ink: Are Tattoos Safe?.
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/think-you-ink-tattoo-safety

Healthline. (2020). Tattoo Side Effects: What to Know.
https://www.healthline.com/health/tattoo-side-effects

WebMD. (2019). Tattoos: Are They Safe?.
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/tattoos-are-they-safe

Life Extension. (2021). Dangers of Tattoos.
https://www.lifeextension.com/magazine/2021/3/dangers-of-tattoos

Everyday Health. (2019). Does the Ink Used in Tattoos Pose a Health Risk?.
https://www.everydayhealth.com/cancer/does-the-ink-used-in-tattoos-pose-a-health-risk/

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *