Ječam je bez sumnje žitarica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zahvaljujući hranjivim nutrijentima koje sadrži, ječam kao lijek učinkovito pomaže kod mnogih zdravstvenih problema i bolesti.
U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije te obiluje nezasićenim masnim kiselinama.
Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele uravnoteženo hraniti.
Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak.
Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12.
Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod.
Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona.
Ujedno, vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.
Prehrambena vlakna
Zbog značajnog udjela prehrambenih vlakana, ječam i proizvodi od ječma pospješuju probavu, snizuju povišenu razinu kolesterola i održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Vlakna sadržana u ječmu ljudski organizam ne može probaviti, te ona stižu u debelo crijevo nepromijenjena. Tamo služe kao hrana dobrim bakterijama, koje pritom luče kiseline koje potiskuju rast loših ili patogenih bakterija. Na taj način održava se zdravlje crijeva, indirektno se snižava povišena razina kolesterola u krvi, te se jačaju obrambene snage organizma.
Ječam kao lijek
Ječam i kolesterol
Kako smanjiti kolesterol?
Ječam, odličan izvor topivih vlakana, dokazano snižava kolesterol u krvi. Tome u prilog ide i australsko istraživanje u kojem je sudjelovao 21 muškarac s blago povišenim kolesterolom u krvi. Nakon što su u njihovu prehranu nutricionisti uvrstili proizvode bogate ječmom, ukupni je kolesterol snižen je za oko 6 %. Što je još važnije, tzv. štetni LDL-kolesterol smanjen je za 7 %. Slično istraživanje izvršeno je na Sveučilištu u Montani i dobiveni su još bolji rezultati: kod ljudi koji su uživali hranu bogatu ječmom kolesterol je snižen za 12%.
Štiti od raka dojke i prostate
Njemački istraživači otkrili su da ječam smanjuje rizik od karcinoma, zahvaljujući fitonutrijentima zvanima lignani.
Rezultati studije ukazuju kako su žene koje su prije menopauze jele hranu bogatu lignanima smanjile rizik za dobivanje raka dojke za nevjerojatnih 62 posto.
Od ječma koristi imaju i muškarci – redovita konzumacija namirnica bogatih lignanima smanjuje rizik za dobivanje raka prostate za 82 posto, pokazale su studije.
Čaj od ječma
Biljni čaj od ječma i ječmena trava djeluju kao sjajan dodatak prehrani, tako da je ovaj čaj savršeni napitak koji vam daje snagu i čini vas zdravim! Sadrži 8 esencijalnih aminokiselina i bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima. Također nam nudi glutaminsku kiselinu, koja je bogata antioksidansima.
Cijela zrna ječma mogu da reguliraju i smanje razinu šećera u krvi. Ako ste zabrinuti zbog srca, popijte šalicu čaja od ječma. Ovaj čaj za čišćenje može povećati protok krvi, smanjiti kolesterol te, prema mišljenju Japanaca, uklanja nečistoće iz krvi.
Ječmena voda – univerzalni lijek za sve vrste upala
Ječmena voda poznati je narodni lijek za sve vrste upala.
Može se piti kod upala dišnog, probavnog ili mokraćnog sustava.
Poznato je sredstvo za ublažavanje mučnine i povraćanja.
Jednu čajnu žličicu očišćenog ječma (bez ljuske) stavite u litru hladne vode. Pustite da zakuha i ostavite na jakoj vatri još deset minuta.
(Po mogućnosti, koristite prirodnu izvorsku vodu).
Procijedite uz pomoć gaze i pijte toplo, dva puta dnevno.
Ječmena sluz koja ostane nakon kuhanja vrijedna je dijetalna hrana koja pomaže kod problema s probavom i bolovima u želucu.
Za ublažavanje upale grla, toploj ječmenoj vodi možete dodati žličicu meda i sok od jednog limuna.
Dodate li u ječmenu vodu žličicu himalajske soli, dobili ste izvrsno sredstvo za grgljanje i ispiranje grla.
Više proteina i odličan za one koji žele smršaviti
Ječam je bogat vlaknima, ima dvostruko više proteina i upola manje kalorija nego zobena kaša što je važno za one koji brinu zbog težine.
Ječam je odlična zamjena za rižu i puno zdravija.
Mlado lišće ječma – namirnica za pomlađivanje organizma
Mlado lišće ječma posebno je vrijedan lijek za detoksikaciju organizma.
Smanjuje razinu šećera u krvi, kolesterol te pomaže pri sprječavanju pojave ateroskleroze.
Usporava starenje i potiče obnovu organizma.
Obiluje antioksidansima te vitaminom E koji je jako važan za jačanje imunološkog sustava.
Pomoć kod bora
Od ječma možete napraviti hranjivu, prirodnu masku za njegu lica i ublažavanje bora.
U litri vode kuhajte dvadeset grama ječmenog zrnja, dok sasvim ne omekša. Potom ga izgnječite u kašu i dobro protisnite kroz gazu.
Dobivenu kašu koristite kao masku za lice.
Držite na licu 20 minuta. Zatim uklonite i na lice stavite obloge od procijeđene tekućine, na 10-ak minuta.
U isto vrijeme, popijte čašu toplog čaja od ječma (tekućine koja vam je ostala).
Za idealne rezultate, postupak ponovite tri puta tjedno.
Obloge od kuhanog ječma možete stavljati i za ublažavanje bolova na zglobovima.