Šumske jagode (divlje jagode)

Jesu li šumske jagode zdrave?

Savjeti o prehrani

Šumske jagode (divlje jagode) spadaju u divlje voće i imaju daleko veću važnost nego što se o njima zna. Šumske jagode cvjetaju od proljeća do sredine ljeta, a ponekad i po drugi put u jesen. Prvi plodovi mogu se naći već u svibnju, a ubiru se sve do jeseni. Divlje jagode vole šumarke i svijetla osunčana mjesta.

To je jedna vrlo stara, otporna i samonikla trajnica koja prva nastanjuje krčevine i šumska požarišta. Možemo je naći sve do nadmorske visine od 1500 m.

Šumska jagoda je voće tipično za područja sjeverne polutke. Sam naziv, šumska jagoda, govori da je ovo voće koje uglavnom nalazimo u divljini (šumskim područjima). Unatoč tome, šumsku jagodu je moguće uzgajati u vlastitom vrtu. Snažnog je okusa, zbog kojeg je unatoč sitnom plodu vrlo cijenjena.

Šumska jagoda koristi se za mnoštvo prerađevina, kao što su: džemovi, likeri, rakije, kozmetika itd. Sadrže visoke količine vitamina C, vlakna, kalij i antioksidanse. Pomažu u prevenciji tumora.

Jagoda je trajna biljka, a razmnožava se vrežama koje horizontalno puze po zemlji. Vreže se ukorenjuju i stvaraju nadzemne djelove biljke. Listovi su sastavljeni iz triju liski na peteljkama, a liske su jajasto okrugle, nazubljene i dlakave. Cvjetovi su pravilni i bijele boje.

Plodovi su crvene boje i sočni.
Biljka bez cvjetova gotovo je bez mirisa i nešto trpka, a okus joj je nalik okusu trave i nagorak.

Vrijeme cvatnje: travanj do lipanj. U jeseni moguća je katkada i druga cvatnja.

Sazrijevanje plodova je od početka lipnja do jeseni, što je ovisno o staništu, gdje biljka raste. Za lijek se beru listovi i cvjetovi u vrijeme cvjetanja, a suše se u hladu.

Malo je poznata činjenica da šumskoj jagodi pogoduju upravo ona tla na kojima se zadržavaju mravi i prave svoje nastambe, pa se zbog toga može reći da mravi najbolje znaju put do šumskih jagoda.


Šumske jagode su jedna od 400 poznatih vrsta jagoda u svijetu. Iako su plodovi običnih šumskih jagoda puno sitniji od domaćih jagoda, treba znati da ipak sadrže znatno veću koncentraciju hranjivih i ljekovitih tvari. Šumska jagoda je zbog svog lijepog izgleda, mirisa i okusa jedna od najpopularnijih samoniklih biljaka.

Ovo voće obiluje vitaminom C do te mjere da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Osim toga, sadrži vitamine B skupine, vitamin E, karoten, flavonoide, željezo, kalcij, kalij, fosfor, mangan, tanin, triterpene, pentozan,…

Šumske jagode uspješno otklanjaju simptome proljetnog umora, pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica i tijela, a mogu ih upotrebljavati i dijaberičari. Jedina mana ovog voća jest ta da kod jako osjetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Ljekovito djelovanje šumske jagode

Poznati njemački župnik i travar Sebastian Kneipp (1821.-1897.) preporučivao je da se čaju od listova doda i malo lazarkinje radi arome, što tome čaju daje osobito ugodan miris. Kneipp je čaj od listova preporučavao osobito onima koji su preboljeli neku tešku bolest i to radi bržeg oporavka, a osobito slabašnoj djeci.

  • Čaj odstranjuje pijesak i kamence u mokraći i uopće pomaže u izlučivanju mokraće.
  • Čaj od listova pročišćava krv. Možemo ga pojačati ako dodamo i listove maline, plućnjaka, tratinčice i kupine.
  • Čaj od listova liječi crijevni i želučani katar, proljev i hemoroide.
  • Njima liječimo i bubrežne bolesti i giht.
  • Pospješuje probavu i jača organizam.
  • Polovica vlastitog šećera voćni je šećer, stoga ih dijabetičari ne smiju uključiti u svoju prehranu.
  • Sok od jagoda osobito pomaže astmatičnim ljudima.
  • Prevreli se list upotrebljava kao zamjena za kineski čaj.
  • Uvarak od korijena zaustavlja i liječi bubrežne bolesti.

Listovi nabrani u ljetnom solsticiju, imaju najveću snagu, ako se moče u rakiji. Tim ekstraktom, dakako razrijeđenim, uspješno ispiremo usta i tako sprječavamo upalu desni i krvarenje iz njih, a otklanjamo i neugodan zadah iz usta.

Svježe ubrana jagoda se može iskoristiti kao sredstvo za ublažavanje posljedica opeklina na koži.

Jagoda je dobra za žene koje imaju problema sa cirkulacijom. Odličan su izvor vitamina A i C. Vitamin C igra značajnu ulogu u borbi protiv celulita.

Reference:
http://www.koval.hr/blogeky/ljekovite%20biljke/sumska_jagoda.html
https://agrosavjet.com/evo-zasto-bi-i-kako-trebalo-jesti-sumske-jagode/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *