Jojoba ulje

Jojoba ulje: Zdravstvene prednosti i primjena

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Jojoba ulje, dobiveno iz sjemenki biljke jojoba, ima dugu povijest upotrebe u medicini i kozmetici. Ovo prirodno ulje ima brojne blagodati za kožu, kosu i opće zdravlje.

Jojoba je grm endemičan za jugozapadnu regiju Sjeverne Amerike. Znanstveno ime ove biljke je Simmondsia chinensis, a sjemenke sadrže gotovo 50% ulja. Iako ga nazivamo uljem, jojoba zapravo sadrži vosak koji se koristi već tisućama godina u medicinske svrhe. Njegova kemijska struktura slična je sebumu, prirodnim masnoćama naše kože koje zadržavaju vlagu i štite nas od oštećenja. Jojoba ulje ima dulji rok trajanja od mnogih drugih prirodnih ulja zbog niskog udjela triglicerida, što ga čini manje osjetljivim na oštećenja visokim temperaturama.

Kemijski sastav jojoba ulja

Jojoba ulje sadrži različite masne kiseline koje pružaju njegove ljekovite učinke. Neki od ključnih sastojaka su:

 • Oleinska kiselina: Oleinska kiselina je prisutna u većim količinama i ima hidratantna svojstva. Brzo se apsorbira u kožu, čineći je mekom i elastičnom.
 • Eikozenska kiselina: Ova kiselina ima protuupalna svojstva i pomaže u smirivanju iritirane kože.
 • Erucična kiselina: Ima antiseptička svojstva i doprinosi zdravlju kože.
 • Stearinska, palmitinska, nervonska i palmitoleinska kiselina: Ove masne kiseline pružaju antioksidativnu zaštitu i podržavaju zdravlje kože i kose.

Jojoba ulje nema srednjelančane masne kiseline i slične je konzistencije kao sebum, prirodnih ulja koja štite kožu i kosu od oštećenja.

Osim toga, jojobino ulje bogato je vitaminima E, A i D, te antioksidansima poput vitamina C i E. Ti nutrijenti su ključni za borbu sa slobodnim radikalima, štetnim molekulama koje oštećuju stanice i dovode do starenja i različitih bolesti.

Zdravstvene koristi jojoba ulja

Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu i bogatstvu hranjivih tvari, jojobino ulje nudi niz koristi za zdravlje, uključujući:

 • Hidratacija kože: Jojobino ulje duboko vlaži i njeguje kožu, sprječavajući suhoću, pucanje i iritaciju. Posebno je korisno za suhu i osjetljivu kožu, kao i za njegu lica i tijela nakon izlaganja suncu.
 • Borba protiv akni: Jojobino ulje regulira lučenje sebuma i sprječava začepljenje pora, što ga čini učinkovitim sredstvom u borbi protiv akni i komedona. Njegova antiupalna svojstva pomažu u smirivanju crvenila i upale povezanih s aknama.
 • Anti-aging učinak: Antioksidansi u jojobinom ulju štite stanice kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što dovodi do smanjenja bora, finih linija i tamnih mrlja. Pomaže u održavanju elastičnosti i čvrstoće kože te joj daje zdravi sjaj.
 • Zdravlje kose: Jojobino ulje jača kosu, sprječava lom i cijepanje vrhova te stimulira rast kose. Pomaže u njezi suhe i oštećene kose, te joj daje sjaj i elastičnost.
 • Briga o noktima: Jojobino ulje vlaži i njeguje nokte i kutikule, sprječavajući njihovu suhoću i lomljivost.
 • Ublažavanje sunčevih opekotina: Jojobino ulje ima hladno i ublažavajuće djelovanje, te se može koristiti za ublažavanje iritacije i crvenila nakon izlaganja suncu.
 • Zdravlje usne šupljine: Jojobino ulje može se koristiti kao prirodni balzam za vlaženje i njegu usana, te sprječavanje pucanja i iritacije.
 • Tretira perut: Jojoba ulje hidratizira vlasište i pomaže u uklanjanju peruti i svrbeža.
 • Brže zacjeljivanje: Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, jojoba ulje ubrzava proces zacjeljivanja manjih rana i ogrebotina.
 • Zacjeljuje puknute pete: Nanesite jojoba ulje na pete kako biste omekšali kožu i spriječili pucanje.

Nuspojave jojobinog ulja

Jojobino ulje se općenito smatra sigurnim za upotrebu i rijetko uzrokuje nuspojave. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih problema koji se mogu javiti, te ih pravovremeno prepoznati i adekvatno riješiti.

Prema podacima iz WebMD, najčešće nuspojave jojobinog ulja su blage i javljaju se kod osjetljivih osoba. One uključuju:

 • Iritaciju kože: Kod nekih osoba jojobino ulje može izazvati crvenilo, svrbež, pa čak i oticanje kože. Ovo se obično javlja kod osoba s osjetljivom kožom ili alergijama.
 • Akne: U rijetkim slučajevima, jojobino ulje može začepiti pore i pogoršati akne kod osoba s sklonošću prema aknama. To je zbog toga što jojobino ulje ima sličnu strukturu kao sebum.
 • Alergijske reakcije: Iako su alergije na jojobino ulje rijetke, mogu se javiti kod osoba s alergijama na druge biljne proizvode. Simptomi alergije mogu uključivati svrbež, oticanje, crvenilo, pa čak i otežano disanje.

Važno je napomenuti da su ove nuspojave obično blage i prolaze same od sebe u roku od nekoliko dana. Ako primijetite bilo kakve nuspojave nakon korištenja jojobinog ulja, prestanite ga koristiti i obratite se svom liječniku ili dermatologu.

Interakcije jojobinog ulja s lijekovima

Jojobino ulje se općenito smatra sigurnim za upotrebu i nepoznato je da ima značajne interakcije s lijekovima. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih problema koji se mogu javiti, te ih pravovremeno prepoznati i adekvatno riješiti.

Jojobino ulje može pojačati učinke nekih lijekova koji se koriste za snižavanje krvnog tlaka. Ovo može dovesti do prekomjernog sniženja krvnog tlaka, što može biti opasno.

Ako uzimate lijekove za snižavanje krvnog tlaka, važno je da se obratite svom liječniku prije korištenja jojobinog ulja. Liječnik će vam moći savjetovati o tome je li jojobino ulje sigurno za vas i može li utjecati na učinkovitost vaših lijekova.

Dodatne informacije o interakcijama jojobinog ulja s lijekovima možete pronaći u sljedećim izvorima:

NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197201/: Ovaj znanstveni članak istražuje potencijalne nuspojave jojobinog ulja i daje preporuke za njegovu sigurnu upotrebu, uključujući informacije o interakcijama s lijekovima.
Healthline: Na ovoj web stranici možete pronaći opći pregled prednosti i nuspojava jojobinog ulja, uključujući informacije o alergijskim reakcijama i interakcijama s lijekovima.

Preporuke za sigurnu uporabu jojobinog ulja

Kako biste minimizirali rizik od interakcija s lijekovima, preporučuje se sljedeće:

 • Prije korištenja jojobinog ulja obratite se svom liječniku ako uzimate bilo kakve lijekove, uključujući lijekove na recept i lijekove bez recepta. Liječnik će vam moći savjetovati o tome je li jojobino ulje sigurno za vas i može li utjecati na učinkovitost vaših lijekova.
 • Počnite s korištenjem male količine jojobinog ulja i promatrajte da li se javljaju bilo kakve neželjene reakcije. Ako primijetite bilo kakve nuspojave, prestanite ga koristiti i obratite se svom liječniku.
 • Ne koristite jojobino ulje ako imate otvorene rane ili ozljede.
 • Izbjegavajte kontakt s očima. Ako vam ulje dođe u oči, isperite ih obilno čistom vodom.
 • Ako ste trudna ili dojite, obratite se svom liječniku prije korištenja jojobinog ulja.

Uz odgovarajući oprez i pravilnu uporabu, jojobino ulje može biti korisno i sigurno sredstvo za njegu kože, kose i noktiju.

Izvori:
National Center for Biotechnology Information. (2021). A comprehensive review on jojoba oil.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197201/

WebMD. (n.d.). Health Benefits of Jojoba Oil.
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-jojoba-oil

Axe, J. (n.d.). Jojoba Oil: Top 7 Uses for Gorgeous Skin & Hair.
https://draxe.com/beauty/jojoba-oil/

Health. (n.d.). The Surprising Benefits of Jojoba Oil for Your Hair and Skin.
https://www.health.com/jojoba-oil-benefits-8625319

WebMD. (n.d.). Jojoba.
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-618/jojoba

The Jojoba Company. (n.d.). Benefits of Jojoba.
https://thejojobacompany.com.au/pages/benefits-of-jojoba

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *