Recept
Sastojci:
- Juha od gljiva
- 50 g suhih gljiva
- 2 žlice ulja
- 2 češnja češnjaka nasjeckana
- 1 glavica luka nasjeckana
- 500 g nasjeckanih gljiva
- 500 ml povrtnog temeljca
- 250 ml kokosovog mlijeka
- sol i papar
Za posluživanje:
- 250 g bezglutenskih rezanaca
- 250 g gljiva narezanih na ploške
- svježi peršin
Upute:
Osušene gljive isperite hladnom vodom i potopite u 500 ml tople vode oko 30 minuta. Zatim procijedite ih i sakupite juhu.
Zagrijte ulje u velikom loncu. Dodajte češnjak i luk te pržite 2-3 minute dok luk ne postane proziran.
Zatim dodajte gljive i namočene gljive, promiješajte i pirjajte ih oko 5-8 minuta.
U lonac ulijte temeljac od povrća i prikupljeni temeljac od gljiva, zakuhajte i lagano kuhajte oko 10-15 minuta.
Zatim napravite pažljivo pire od gljiva ručnim blenderom ili u blenderu dok ne postane kremasto.
Vratite u lonac, umiješajte kokosovo mlijeko i začinite solju i dosta papra.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Gljive popržite na tavi na malo ulja i začinite solju i paprom.
U zdjelu za juhu stavite tople rezance, dodajte juhu od gljiva i u juhu dodajte pržene gljive.
Poslužite sa svježim peršinom.
Autor @byanjushka