Kadulja ili žalfija

Kadulja (žalfija): moćna biljka s ljekovitim svojstvima

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Kadulja, u narodu nazivana salvia, žalfija, salvulja, pitomi pelin, dobro je poznata biljka koja se stoljećima koristi u narodnoj medicini. U nekim narodima ova se biljka smatra svetom. Latinski naziv Salvia,nastao je od riječi salvum,što znači spasiti, a hrvatski naziv kadulja nastao je od glagola kaditi jer se ova biljka nekad upotrebljavala za čišćenje domova.

Kadulja (Salvia officinalis, Labiatae) višegodišnji je polugrm koji naraste do visine od 30 do 70 cm. Ima drvenastu stabljiku i drvenast korijen. Cijela biljka je prekrivena gustim dlakama pa je sivozelene do srebrnaste boje. Raste na području Sredozemnog mora, a uzgaja se širom Europe. Ljekovita se kadulja svrstava među prve čuvare tla u kamenjaru jer veže tlo te pošumljava krš. Raste na našem cijelom primorskom području, i to na otvorenim staništima jer joj je potrebno puno sunca.

Ima snažno antiseptičko djelovanje, potiče probavu i olakšava probavljanje masne i slatke hrane te općenito jača organizam potičući njegove obrambene mehanizme. Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca. Pomaže protiv bolova i visoke temperature, a koristi se i protiv krvarenja. Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.

Kod šećerne bolesti preporučuje se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema.

Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod upale grla i ždrijela te kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini. Koristi se još u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, karijesa i zagnojenja desni.
Kadulja se upotrebljava kod raznih znakova bolesti izmjene tvari, utječe na liječenje reumatizma i gihta, a ne manje i niza nervoznih smetnji koje prate ove bolesti.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.

Listovi kadulje sadrže tanine, gorke tvari, triterpene, steroide, flavone i flavonoidne glikozide, esencijalna ulja (biološki aktivne komponente), minerale (kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink), vitamine (vitamine B skupine, vitamin C i A). Kadulja je poznata po širokom spektru djelovanja: estrogeno, adstrigentno, antivirusno, antibakterijsko, fungicidno, digestivno i antioksidacijsko djelovanje, korisna je protiv znojenja, napuhnutosti, poboljšava raspoloženje, podiže koncentraciju. Ulje kadulje ima antimikrobni učinak zbog sastava bogatog tujonima. Ispitivanja su dokazala i visoku inhibitornu aktivnost kod infekcija uzokovanim gram-pozitivnim i gram-negativnim bakterijama te kod gljivičnih infekcija. Za kadulju je višestruko dokazano i antioksidacijsko djelovanje, a ispitivanja su dokazala kako je za taj učinak zaslužna kafeinska kiselina. Dokazano je da je za protuupalno djelovanje kadulje zaslužna ursolična kiselina.

Primjena kadulje

Čaj od kadulje

Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprječava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja.

Često se koristi u narodnoj medicini kao sredstvo za grgljanje ili piće. Grgljanje infuza kadulje najčešće se koristi za održavanje higijene usne šupljine, liječenje afti, kod parodontoze ili infekcija zubnog mesa. Čaj se smatra sigurnim za korištenje u manjim dozama, međutim, preporuka je izmjenjivati primjenu i napraviti stanke zbog eventualnih negativnih učinaka tujona.

Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje. Katkada kadulja nadomješta i antibiotike, a njezin se med cijeni više od ostalih vrsta.

Eterično ulje kadulje

Listovi ljekovite kadulje sadrže 1 – 2,5 posto eteričnog ulja, čiji je kemijski sastav uvjetovan zemljopisnim podrijetlom i razvojnim stadijem. Eterično ulje uglavnom se sastoji od monoterpenskih ketona (poput α- i β- tujona te 1,8-cineola, /+/-kamfora, /-/-borneola i bornilacetata). Neka kaduljina ulja sadrže i fenole timol i karvakrol. Također sadrži i dva do šest posto tanina s ružmarinskom kiselinom kao glavnom komponentom te gorke diterpenske tvari poput karnosola, rozmanola i izorozmanola koji su jaki antioksidansi.

Ljekovita kadulja bogata je i flavonoidima, luteolinskim i apigeninskim derivatima te derivatima glikozidnih flavona. Na temelju tih sastavnica i njihova omjera određuju se patvorine u deklariranoj kadulji.

Dalmatinska kadulja i eterično ulje vrlo su cijenjeni na svjetskom tržištu, a njihova vrijednost uglavnom se temelji na visokom sadržaju tujona u eteričnom ulju. Prema svjetskim standardima, eterično ulje kadulje s udjelom tujona od 41,6 do 61,2 posto svrstava se u visokokvalitetna ulje, dok se ulje s 22,0 do 39,7 posto tujona svrstava u niskokvalitetna ulja.

Udio eteričnog ulja u listovima kadulje ovisi o temperaturi te je veći u uzorcima iz unutrašnjosti otoka, nego u onima uz more otočnih staništa Hrvatske. Temperatura u unutrašnjosti otoka može biti za nekoliko stupnjeva niža od temperature uz more te utjecati na količinu eteričnog ulja, što dokazuje ovisnost sastava eteričnog ulja o svjetlosti i temperaturi.

Djelovanje eteričnog ulja ljekovite kadulje
Još od srednjeg vijeka eterična ulja često su se upotrebljavala u medicinske i kozmetičke svrhe zbog svojih baktericidnih, fungicidnih, antiparazitskih i insekticidnih svojstava. Suvremena istraživanja potvrdila su antiseptičko i baktericidno djelovanje eteričnog ulja dalmatinske kadulje. Antibakterijski učinak ovisi, uz ostale čimbenike, o koncentraciji ukupnog tujona, 1,8-cineola i kamfora.

Posljednjih desetljeća eterična ulja i različiti biljni ekstrakti ponovno dobivaju na sve većoj važnosti te se ispituju kao potencijalna alternativa sredstvima za liječenje raznih infektivnih bolesti te za konzerviranje hrane i zaštitu od štetnih posljedica oksidacije. Posebno velika pozornost pridaje se prirodnim sredstvima za konzerviranje hrane i kozmetičkih proizvoda, s obzirom na to da su zabilježene brojne nuspojave vezane za sintetske antioksidanse. U eteričnim uljima biljnih vrsta rodova Salvia nalaze se brojni korisni sekundarni metaboliti (primjerice, terpen i fenol) koji su u žarištu interesa znanstvenika diljem svijeta zbog svog farmakološkog djelovanja i moguće uporabe kao alternative sredstvima za konzerviranje.

Uzgoj, branje i sušenje kadulje

Kadulja je samonikla zeljasta biljka s kopljastim i ovalnim baršunastim listovima prekrivenim gustim dlačicama s obje strane. Raste u kamenjarima Mediterana u niskim grmovima. Mlada je svjetlozelena do ljubičasta, cvjeta u malim bijelim, plavim i ružičastim klasovima na vrhu stabljike. Stabljika joj s vremenom odrveni, životni joj je vijek šest do sedam godina.

To je biljka sunca i topline, osjetljiva na mraz i previše vlage pa je kontinentalci i posebno sjevernjaci moraju sijati i njegovati. Sije se u travnju i svibnju. Sjeme se samo malo pokrije zemljom. Gnoji se svakih mjesec i pol dana mješavinom dušika, fosfora i kalija. Može se uzgajati i iz presadnica. Najbolje na mirnom i sunčanom mjestu, u zavjetrini. Nije posebno osjetljiva na vrstu tla.

Možemo je uzgajati i kao lončanicu u kući, na sunčanom prozoru. Ako listovi počnu žutjeti, znači da joj treba više životnog prostora, tj. mjesta i zemlje. Tu se može uzgajati do ljeta a onda je presadimo u vrt na opisano mjesto. Do zime će se razviti, u proljeće se oreže (ne stare osnovne grane). Listovi se beru prije cvatnje u travnju, cvijet se sabire u svibnju i lipnju. Budući da joj narastu novi listovi, mogu se brati tijekom cijele godine. Suši se na sjenovitom i zračnom mjestu. Cvijet kadulje vole i pčele pa je njen med jedan od najljekovitijih.

Nuspojave kadulje!

Budite oprezni! Ulje kadulje već i u malim dozama jako podražuje srce i mozak te može izazvati jake reakcije, kao što su povraćanje i proljev.
Zbog sadržaja tujona, kaduljino ulje je vrlo toksično te se treba primjenjivati s oprezom – kod prekomjerne uporabe događaju se trovanja tujonom. Recimo i to da kadulju ne smiju uzimati osobe koje boluju od epilepsije ili hipertenzije, a oprez se preporučuje i trudnicama, dojiljama i djeci, pri čemu nipošto ne smiju koristiti tinkturu od kadulje.

U većoj količini ili koncentraciji nitko ne smije uzimati kadulju dulji vremenski period. Pretjerivanje može izazvati uzrujanost, tahikardiju, suha usta, teškoće sa spavanjem, vrtoglavice, a moguće je čak i izgubiti svijest.

2 razmišljanja na “Kadulja (žalfija): moćna biljka s ljekovitim svojstvima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *