Kakav je krumpir zdravo jesti

Kakav je krumpir zdravo jesti?

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Krumpir je ukusna i vrlo popularna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta. Međutim, postoji mnogo nagađanja o tome je li krumpir zdrav za konzumaciju ili ne. Istina je da krumpir može biti vrlo zdrav izvor hranjivih tvari, ali važno je odabrati pravi način pripreme i odabrati odgovarajuće vrste krumpira.

Zdrav krumpir

Krumpir je prirodni izvor ugljikohidrata, koji su važan izvor energije za naše tijelo. Međutim, postoje različite vrste krumpira, a neke od njih su zdravije od drugih. Jedna od najzdravijih vrsta krumpira je slatki krumpir, koji je bogat antioksidansima i vlaknima. Osim toga, slatki krumpir također sadrži vitamine C i A, željezo i kalij.

Druga vrlo zdrava vrsta krumpira je krumpir u ljusci. Krumpir u ljusci je izvrstan izvor vlakana i kalija. Također sadrži vitamin C, vitamin B6 i magnezij. Međutim, važno je napomenuti da krumpir u ljusci treba biti dobro opran prije konzumacije, jer se na koži mogu nalaziti nečistoće i pesticidi.

Još jedan važan faktor koji utječe na zdravstvene dobrobiti kod krumpira je način pripreme. Krumpir bi trebao biti kuhan ili pečen, a ne pržen. Prženi krumpir sadrži velike količine masti i kalorija, što može dovesti do pretilosti i drugih zdravstvenih problema.

Nije zdrav krumpir

Krumpir nije nezdrav sam po sebi, ali neke vrste pripreme krumpira mogu biti vrlo nezdrave. Na primjer, prženi krumpir u obliku pomfrita ili krumpiri u kori koji su preliveni maslacem i sirom, sadrže velike količine zasićenih masti, soli i kalorija. Takve vrste krumpira mogu dovesti do pretilosti i srčanih bolesti.

Također, važno je napomenuti da krumpir može biti problematičan za neke ljude koji imaju dijabetes. Krumpir sadrži velike količine ugljikohidrata, što može utjecati na razinu šećera u krvi. Stoga ljudi s dijabetesom trebaju konzumirati krumpir umjereno.

Smije li se jesti proklijali krumpir?

Ne preporučuje se jesti proklijali krumpir. Kada krumpir proklija, to znači da se u njemu stvara više solanina, toksičnog spoja koji može uzrokovati zdravstvene probleme ako se konzumira u većim količinama. Simptomi trovanja solaninom uključuju mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, glavobolju i vrtoglavicu.

Ukratko, preporučuje se baciti bilo koji krumpir koji ima klice, izbojke ili proklijale dijelove, jer su potencijalno štetni za konzumaciju. Ako primijetite proklijale krumpire u svom domu, najbolje ih je baciti umjesto da ih jedete.

Je li zdravo jesti krumpir koji promijeni boju?

Ako krumpir promijeni boju, to može biti znak da je izgubio neke hranjive sastojke ili da su se na njemu počele razvijati bakterije, što može uzrokovati propadanje. Međutim, promjena boje ne mora uvijek značiti da je krumpir nezdrav za jelo. Na primjer, ako se krumpir oguli i izloži zraku, može postati smeđkaste boje, ali to ne znači da nije siguran za jelo. Međutim, ako je boja krumpira postala zelena ili plavkasta, to može ukazivati ​​na prisutnost solanina, koji je toksičan i može uzrokovati zdravstvene probleme ako se konzumira u većim količinama. Stoga je najbolje da odbacite bilo koji krumpir koji je značajno promijenio boju.

Ukratko, ako primijetite promjenu boje na krumpiru, najbolje je provjeriti jesu li prisutni znakovi propadanja ili toksičnosti. Ako niste sigurni, bolje je biti oprezan i odbaciti krumpir umjesto da ga jedete.

Zaključak

Krumpir je ukusan i zdrav izvor hranjivih tvari, ali važno je odabrati pravu vrstu krumpira i način pripreme.

Više o krumpiru pročitajte ovdje – https://hipokrat.com.hr/je-li-krumpir-zdrav/
Pročitajte više o slatkom krumpiru – https://hipokrat.com.hr/batat-slatki-krumpir-kao-lijek/
Ako vas zanima plavi krumpir, o njemu pročitajte ovdje – https://hipokrat.com.hr/plavi-krumpir-kao-lijek/

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/potatoes-144248/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *