Temperatura kod djece

Kako liječiti temperaturu kod djece

Roditelji i djeca Simptomi

Liječnicima je sigurno u svakom trenutku jasna roditeljska zabrinutost za zdravlje vlastitog djeteta. Upravo zato da se olakša i jednoj i drugoj strani, a pogotovo da se roditelji informiraju, evo nekoliko jednostavnih savjeta i objašnjenja o povišenoj temperaturi kod Vaše djece.

Povišena temperatura nije bolest, ona je simptom bolesti, odnosno nekog upalnog zbivanja – npr. viroze, gnojne angine ili upale mokraćnih putova (uzroka naravno, može biti mnogo više). Kada se savjetuje snižavanje temperature antipireticima (čepićima, sirupima, tabletama), time se ne podrazumijeva i izlječenje od osnovnog uzroka bolesti.

Ako je uzrok povišene temperature npr. gnojna angina, bolest će se liječiti antibioticima, a čepićima i sirupima preporučit ćemo snižavanje povišene tjelesne temperature. Druga važna stvar u borbi protiv povišene temperature jest ta, da se naš organizam na taj način brani od uzročnika upale. To je prirodan način obrane organizma i ne treba ga odmah onesposobiti. Znači – povišena temperatura je prirodna, obrambena reakcija organizma i nije bolest sama po sebi.

Kada mjeriti temperaturu

Uvijek kada se dijete čini toplim, kad je mirnije, cendravo, slabijeg apetita ili kada postoje drugi znaci bolesti (povraćanje, proljev, kašalj, osip ili drugo). Određivanje temperature samo opipom djeteta vrlo je nesigurno! Primjerice, djeca s visokim temperaturama imaju hladne okrajine i čelo zbog zakazivanja centra za reguliranje temperature. Visoke vrućice mogu dovesti do neželjenih posljedica kao što su dehidracija (tijekom vrućice se potreba za tekućinom povećava 2-3 puta). Najbolji znak manjka tekućine je pojava suhoće usnica i jezika koji postaje bijel.

Kako mjeriti temperaturu

U djece do godine dana preporuča se mjeriti temperaturu rektalno (u guzi) stavljanjem užeg dijela toplomjera (gdje se nalazi živa) oko 2 cm u otvor debelog crijeva. Toplomjer se drži dokle god živa raste (obično 2-3 minute).

Kod veće djece uži kraj toplomjera se stavlja u središte pazuha, koje smo prethodno posušili, potom se nadlaktica prisloni uz tijelo. Mjerenje traje 10 minuta.

Normalna temperatura mjerena rektalno je oko 37,5C a pod rukom do 37C. Ako je dijete aktivno (plač, hranjenje, kretanje) ili ako je u toplom okruženju ili pretoplo obučeno, tjelesna temperatura koja se izmjeri rektalno može doseguti i 38C.

Kada djete treba odvesti liječniku?

Ako vaše dijete ima bilo koji od ovih simptoma uz povišenu temperaturu, važno ga je odvesti na liječnički pregled:

  • povraćanje ili proljev,
  • glavobolja, ukočen vrat ili osjetljivost na jako svjetlo,
  • teška upala grla,
  • malaksalost,
  • otežano disanje i bolovi u prsnom košu,
  • bolni i otečeni zglobovi,
  • bolovi prilikom mokrenja,
  • odbijanje tekućine.

No prije odlaska liječniku potrebno je pristupiti snižavanju povišene temperature kod djeteta.

Za dojenčad (djeca do 1 godine života) – kada konzultirati liječnika?

Ako je dijete mlađe od 2 mjeseca i ima rektalno izmjerenu temperaturu 38 °C ili višu, nazovite liječnika zbog konzultacija.

Ako je starije od 2 mjeseca i ima temperaturu 38,9 °C i višu.

Novorođenče s temperaturom nižom od prosječne, pogotovo manjom od 35 °C rektalno.

Ima povišenu tjelesnu temperaturu i neobjašnjivo je iritabilno – npr. pojačani plač kod mijenjanja pelena ili kada se pomiče, zatim ako je letargičan (usporeno i pospano dijete) i djeluje nekontaktibilno. To kod djece mlađe od 2 godine i dojenčadi može biti znak meningitisa. Ako ste zabrinuti zbog meningitisa, odmah se javite liječniku, meningitis je hitno stanje!

Tuširanje ili kupanje?

Prostorija u kojoj dijete boravi treba biti rashlađena, a odjevenost što manja kako bi se omogućilo postupno odavanje tjelesne temperature u okolicu. Nakon davanja lijeka za snižavanje temperature preporuča se pričekati dvadesetak minuta prije negoli dijete počnemo hladiti tuširanjem ili kupanjem u kadici. U tom periodu započne djelovanje lijeka koji zakoči centar za drhtanje, čime se izbjegava daljnje povećanje temperature uslijed drhtavice. Drhtanje je vrlo učinkovit mehanizam kako organizam povećava temperaturu; često se događa da ako dijete drhti za vrijeme kupke dodatno povisi tjelesnu temperaturu za stupanj ili dva! Najpogodnije je napuniti kadicu s vodom temperature oko 37° C i pustiti da se dijete u njoj igra oko 20 minuta i polagano hladi. Kupke u hladnijoj vodi su vrlo neugodne.

Trljanje alkoholom se ne preporuča iz više razloga. Prvo, alkohol naglo ohladi površinu kože i izazove sužavanje krvnih žila te je daljnji učinak hlađenja vrlo slab. Osim što je taj postupak izrazito neugodan može biti i štetan jer jedan dio alkohola prodire kroz kožu, a drugi dio dospijeva u organizam putem udisanja alkoholnih para. Iznimno je korisno nakon kupanja omotati dijete u pelenu ili ručnik namočen u vodu sobne temperature (odstajalu vodu) i to povremeno mijenjati. Postupak snižavanja temperature treba ponavljati dokle god je potrebno.

Davanje tekućine

Kako u temperaturi dijete treba mnogo više tekućine, iznimno je važno davati mu dosta čaja, soka ili vode sobne temperature.Tek potom treba zatražiti liječničku pomoć.

Lijekovi

Daju se ako temperatura prelazi 38,5 °C mjerena u guzi. Lijek se mora dati u točnoj dozi s obzirom na dob i težinu djeteta te u prikladnom obliku. Prije primjene obvezno pročitati uputu za davanje lijeka. Lijekove primjenjivati u skladu s uputama i prema preporuci liječnika.

Nužno je kod kuće imati lijek za snižavanje temperature prije nego što se dijete razboli.

Prvi lijek izbora jest paracetamol. Primjenjuje se u obliku čepića i sirupa, u dozi od 10 mg na kilogram tjelesne mase. Djelovanje počinje unutar 30 minuta, razmak je uzimanja 3-4 sata. Maksimalna dnevna doza jest 40-60 mg/kg tjelesne mase, podijeljena na 3-4 doze.

Drugi je lijek izbora ibuprofen, a primjenjuje se u dozi od 5-10 mg na kilogram tjelesne mase, svakih 6-8 sati.

Djeci mlađoj od tri mjeseca ne smiju se davati nikakvi lijekovi za skidanje tjelesne temperature ako se prije toga niste konzultirali s liječnikom.

Acetilsalicilna kiselina (Aspirin, Andol) ne smije se davati djeci mlađoj od 12 godina!

Febrilne konvulzije

Nakon rođenja djeteta nastavlja se buran proces sazrijevanja mozga, pa je do pete ili šeste godine osjetljivo na visoku temperaturu, koja uz pridruženi manjak tekućine može uzrokovati febrilne konvulzije (u narodu poznato kao “fras”). To je napadaj grčeva pri kojima dijete ne diše, poplavi i izgubi svijest. Može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko sati. Nakon dugotrajnijih napada mogu se pojaviti znaci oštećenja mozga različitog stupnja.

Ako je dijete sklono febrilnim konvulzijama, temperaturu je potrebno snižavati već od 37,5 ˚C mjereno pod rukom.

Američko pedijatrijsko udruženje savjetuje: “Temperature niže od 38 ˚C u pravilu ne treba snižavati ako se dijete ne osjeća loše i nije nikada imalo febrilne konvulzije. Čak i više temperature nisu same po sebi opasne i nisu znak težeg poremećaja ako dijete nije nikada imalo konvulzije i ne pati od kronične bolesti. Mnogo važnije od same temperature jest to kako dijete reagira na nju. Ako normalno jede i spava te je živahno, vjerojatno mu ne treba nikakav lijek.”

Liječenje uzroka bolesti

Liječenje ovisi o uzroku povišene temperature. Liječnik će vjerojatno propisati antibiotike za bakterijske infekcije poput upale pluća ili angine. Kod virusnih infekcija, npr. želučane prehlade (gastroenteritisa) ili mononukleoze, najbolje liječenje je odmor i mnogo tekućine.

Samoliječenje

Kod povišene tjelesne temperature tijelo gubi više tekućine i dijete treba stalno poticati da uzima tekućinu.
Kod povišene tjelesne temperature tijelo gubi više tekućine, stoga je potrebno piti puno iste kako bi se izbjegla dehidracija. Voda je pritom najbolja, no ako ne možete uvjeriti svoje dijete da pije vodu, potičite ga na uzimanje tzv. sportskih pića koja sadrže elektrolite (izotonični napici). Neka se dijete odmara.

Naša top preporuka kako za zdravu djecu, tako i za bolesnu, ali i odlična prevencija – PowerCocktail Junior.

(Samo napomena za ovaj proizvod, ovo zaista nije nikakva reklama, iako sam osobno postao distributer za ove proizvode. Ovdje se radi o termički neobrađenim proizvodima i svi su po halal certifikatima, gluten free i veganski proizvodi (po ayurvedskoj recepturi). Osobno sam ih prvo koristio i uvjerio se u njihovu vrhunsku kvalitetu. Ukoliko trebate više savjeta ili informacija slobodno me kontaktirajte putem kontakt forme ili na email: info@hipokrat.com.hr.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *