Nevenovo ulje

Kako napraviti nevenovo ulje?

Korisni savjeti Prirodna medicina

Neven

Ime nevena potječe od latinske riječi calendae, što se odnosi na drugu sezonu cvatnje. Najčešća vrsta u našim krajevima je Calendula officinalis. Kroz povijest je poznat po liječenju rana, osipa i kožnih oboljenja. Nevenovi cvjetovi tradicionalni su lijek za jačanje imunološkog sustava, i za podizanje raspoloženja, a jestivi cvjetovi vrve antioksidansima, što ih čini poželjnim dodatkom svakom jelu.

Cvjetovi se beru za ranog jutra nakon što ispari rosa. Cijeli cvjetovi mogu se koristiti svježi, ili sušeni u juhama, ili varivima za povećanje nutritivne vrijednosti, ili kao ljekoviti čaj. Latice nevena bogate su antioksidativnim spojevima i visokim udjelom kartenoida poput vaksantina, auroksantina, te su
dobrodošao dodatak svakom jelu.


Izrada nevenovog ulja

Biljna ulja se dobivaju infuzijom biljaka u visokokvalitetna ulja koja imaju dugi rok trajanja, i lako se tope u koži. Obično koristimo ekstra djevičansko maslinovo ulje, bademovo ili ulje jojobe, ali su sezamovo, suncokretovo i kokosovo ulje također dobre opcije. Potražite nerafinirana ulja, ili hladno prešana ulja. Ovo višenamjensko biljno ulje može se koristiti samostalno, ili kao baza za kreme ili meleme, ili se može pripremiti u kremu ili losion.

Baza:

  • 1 šalica cijelih suhih cvjetova nevena
  • 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili bademovo / jojoba

Infuzirano biljno ulje može se napraviti zagrijavanjem ulja u parnom kotlu, ili kuhanjem na suncu.

Korak 1. Osušite biljke. Vrlo je važno sušiti ih na mjestu gdje nije prisutna vlaga radi moguće pojave plijesni i fermentacije.

Korak 2. Cijele osušene cvjetove pomiješajte s uljem po izboru u blenderu, kako biste dobili gustu masu nalik pestu. Takva obrada povećava površinu biljke što dovodi do snažnijeg ulja.

Korak 3. Za infuziju, koju ćete zagrijavati ili možda staviti na sunce, stavite mješavinu bilja i ulja u steriliziranu posudu pazeći da ulje u potpunosti prekrije bilje. Zatim posudu smjestite na sunčano mjesto, i pokrijte je vunenim pokrivalom kako biste spriječili izlaganje ulja izravnoj sunčevoj svjetlosti. Mora stajati na suncu 2 do 6 tjedana, i obavezno redovito protresti posudu svakodnevno radi uklanjanja mogućih mjehurića zraka.

Korak 4. Nakon što se vaše ulje infundira, procijediti ga u staklenu posudu pomoću muslinske krpe ili gaze. Cijeđenje će biti lakše ako je ulje toplo.

Korak 5. Ohlađeno ulje zatvoriti poklopcem. Rok trajanja u hladnjaku je 2-3 godine, a izvan hladnjaka godinu dana.

Za vrijeme trudnoće nevenovo ulje se ne bi trebalo koristiti interno jer se tradicionalno koristi za pokretanje menstruacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *