prirodni deterdžent za rublje

Kako napraviti prirodni deterdženti za pranje rublja? – recepti

Korisni savjeti

Prirodni deterdženti za rublje su odličan način da očistite svoju odjeću bez korištenja štetnih kemikalija koje mogu nadražiti kožu, oštetiti tkanine ili zagađivati okoliš. Prirodni deterdženti za rublje su obično napravljeni od jednostavnih i jeftinih sastojaka koje možete lako nabaviti u trgovini ili online. Osim toga, prirodni deterdženti za rublje su često učinkovitiji i dugotrajniji od komercijalnih proizvoda.

U ovom članku ću vam pokazati kako možete napraviti svoj vlastiti prirodni deterdžent za rublja kod kuće, koristeći različite recepte i metode. Također ću vam dati neke savjete i preporuke za odabir najboljeg prirodnog deterdženta za rublje za vaše potrebe.

Zašto koristiti prirodne deterdžente za rublje?

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali razmisliti o prelasku na prirodne deterdžente za rublje, a neki od njih su:

 • Prirodni deterdženti za rublje su bolji za vaše zdravlje. Mnogi komercijalni deterdženti za rublje sadrže sintetičke mirise, boje, konzervanse, izbjeljivače, fosfate, sulfate, parabene i druge kemikalije koje mogu izazvati alergije, iritacije, glavobolje, astmu, hormonalne poremećaje ili čak rak. Prirodni deterdženti za rublje su napravljeni od biljnih ili mineralnih sastojaka koji su nježni za kožu i ne uzrokuju negativne reakcije.
 • Prirodni deterdženti za rublje su bolji za okoliš. Komercijalni deterdženti za rublje mogu zagađivati vodu, tlo i zrak svojim toksičnim sastojcima, koji se teško razgrađuju i mogu štetiti biljkama, životinjama i ljudima. Prirodni deterdženti za rublje su biorazgradivi i ne sadrže štetne tvari koje mogu ugroziti ekosustav. Također, prirodni deterdženti za rublje su često pakirani u recikliranoj ili biorazgradivoj ambalaži, što smanjuje otpad i potrošnju resursa.
 • Prirodni deterdženti za rublje su bolji za vaš novčanik. Komercijalni deterdženti za rublje mogu biti skupi, posebno ako kupujete one koji su namijenjeni za osjetljivu kožu, bebe, alergičare ili ekološki svjesne potrošače. Prirodni deterdženti za rublje su jeftiniji, jer možete koristiti sastojke koje već imate kod kuće ili koje možete kupiti u velikim količinama po niskoj cijeni. Također, prirodni deterdženti za rublje su koncentriraniji i učinkovitiji, pa vam treba manje proizvoda za isti rezultat.

Kako napraviti prirodne deterdžente za rublje?

Postoji mnogo načina kako možete napraviti svoj vlastiti prirodni deterdžent za rublje kod kuće, ovisno o tome što imate na raspolaganju i što vam se sviđa. Evo nekoliko popularnih recepata i metoda koje možete isprobati:

Prirodni deterdžent za rublje od sode bikarbone i octa

Ovaj recept je vrlo jednostavan i učinkovit, a sve što vam treba je soda bikarbona i ocat. Soda bikarbona je prirodni čistač koji uklanja mrlje, neugodne mirise i omekšava vodu. Ocat je prirodni dezinficijens koji ubija bakterije, gljivice i plijesan, te izbjeljuje i osvježava tkanine.

Za ovaj recept vam treba:

 • 1 šalica sode bikarbone
 • 1 šalica bijelog octa
 • 10-20 kapi eteričnog ulja po izboru (opcionalno)

Postupak:

 • Pomiješajte sodu bikarbonu i ocat u velikoj posudi. Pazite da ne prelijevate, jer će se smjesa zapjeniti.
 • Dodajte eterično ulje po želji za dodatni miris. Možete koristiti lavandu, limun, eukaliptus, ružmarin ili bilo koje drugo ulje koje vam se sviđa.
 • Prebacite smjesu u staklenku ili bocu s poklopcem i dobro protresite.
 • Koristite 1/4 šalice deterdženta za rublje po punjenju perilice. Dodajte ga direktno u bubanj ili u pretinac za deterdžent.

Prirodni deterdžent za rublje od sapuna i sode za pranje

Ovaj recept je malo složeniji, ali i dalje vrlo jednostavan i jeftin. Sve što vam treba je sapun, soda za pranje i eterično ulje. Sapun je prirodni surfaktant koji uklanja prljavštinu i masnoću s tkanina. Soda za pranje je prirodni izbjeljivač i omekšivač koji pojačava učinak sapuna i čini rublje mekšim i svjetlijim.

Za ovaj recept vam treba:

 • 1 šalica naribanog sapuna (možete koristiti bilo koji prirodni ili kastiljski sapun)
 • 1 šalica sode za pranje
 • 10-20 kapi eteričnog ulja po izboru (opcionalno)

Postupak:

 • Naribajte sapun na sitno ili ga usitnite u blenderu ili multipraktiku.
 • Pomiješajte sapun i sodu za pranje u velikoj zdjeli.
 • Dodajte eterično ulje po želji za dodatni miris. Možete koristiti ista ulja kao i u prethodnom receptu.
 • Prebacite smjesu u staklenku ili bocu s poklopcem i dobro protresite.
 • Koristite 1-2 žlice deterdženta za rublje po punjenju perilice. Dodajte ga direktno u bubanj ili u pretinac za deterdžent.

Prirodni deterdžent za rublje od kestena

Ovaj recept je vrlo zanimljiv i kreativan, a sve što vam treba su kesteni. Kesteni su prirodni izvor saponina, koji su biljni spojevi koji stvaraju pjenu i imaju deterdžentska svojstva. Kesteni su također besplatni i obnovljivi, pa su odličan izbor za ekološki osviještenog potrošača.

Za ovaj recept vam treba:

 • 10-15 kestena
 • 1 litra vode
 • 10-20 kapi eteričnog ulja po izboru (opcionalno)

Postupak:

 • Operite i ogulite kestene. Možete ih oguliti ručno ili ih zarezati i staviti u vruću vodu na nekoliko minuta da se lakše ogule.
 • Narežite kestene na male komadiće ili ih usitnite u blenderu ili multipraktiku.
 • Stavite kestene u staklenku ili bocu i prelijte ih vodom. Ostavite ih da odstoje najmanje 24 sata na tamnom i hladnom mjestu. Možete ih ostaviti i duže, ali pazite da ne prokisnu ili pljesnive.
 • Procijedite tekućinu i bacite kestene. Dodajte eterično ulje po želji za dodatni miris. Možete koristiti ista ulja kao i u prethodnim receptima.
 • Koristite 1/4 šalice deterdženta za rublje po punjenju perilice. Dodajte ga direktno u bubanj ili u pretinac za deterdžent.

Kako odabrati najbolji prirodni deterdžent za rublje?

Kada birate prirodni deterdžent za rublje, morate uzeti u obzir nekoliko faktora, kao što su:

 • Vaš tip kože i osjetljivost. Ako imate osjetljivu kožu ili ste alergični na neke sastojke, morate biti oprezni pri odabiru prirodnog deterdženta za rublje. Provjerite sastav i izbjegavajte one koji sadrže potencijalne alergene, iritanse ili otrove. Također, testirajte deterdžent na malom komadu tkanine prije nego što ga upotrijebite za cijelo rublje.
 • Vaš tip tkanine i boje. Neke tkanine i boje mogu biti osjetljive na određene sastojke ili metode pranja. Na primjer, vuna i svila se ne smiju prati u vrućoj vodi ili s jakim deterdžentima, jer se mogu skupiti ili oštetiti. Tamne i jarke boje se mogu izblijediti ili prenijeti na druge tkanine ako se peru s izbjeljivačima ili octom. Pročitajte upute za pranje na etiketi odjeće i prilagodite deterdžent i način pranja prema njima.
 • Vaša perilica i voda. Neke perilice i vrste vode mogu utjecati na učinkovitost i sigurnost prirodnog deterdženta za rublje. Na primjer, ako imate perilicu s prednjim punjenjem, morate koristiti deterdžent koji ne stvara previše pjene, jer to može oštetiti perilicu ili uzrokovati curenje. Ako imate tvrdu vodu, morate koristiti deterdžent koji omekšava vodu ili dodati omekšivač, jer to može poboljšati čišćenje i spriječiti nakupljanje kamenca. Pročitajte upute za korištenje perilice i prilagodite deterdžent i dozu prema njima.

Zaključak

Prirodni deterdženti za rublje su odlična alternativa komercijalnim proizvodima, jer su bolji za vaše zdravlje, okoliš i novčanik. Možete ih lako napraviti kod kuće, koristeći jednostavne i jeftine sastojke koje možete pronaći u trgovini ili online. Također, možete ih prilagoditi svojim potrebama i preferencijama, dodajući različite mirise i funkcije.

U ovom članku sam vam pokazao tri popularna recepta za prirodne deterdžente za rublje, kao i neke savjete i preporuke za odabir najboljeg prirodnog deterdženta za rublje i vaše potrebe.

Nadam se da ste uživali u čitanju i da ćete isprobati neki od ovih recepata. 😊

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *