Kako napraviti prirodnu kremu za lice

Kako napraviti prirodnu kremu za lice

Korisni savjeti

Krema za lice se može napraviti u hladnoj pripremi (bez kuhanja) i toploj (s kuhanjem), a svaka krema se sastoji od tri glavne komponente:

 • masne faze (bazno ulje, macerat ili maslac)
 • vodene faze (prokuhana voda ili hidrolat)
 • emulgatora koji povezuje masnu i vodenu fazu

Bazna ulja i maslaci

Emulgatori su tvari koje povezuju nespojive sastojke, poput ulja i vode, jer se njihove molekule pri zagrijavanju šire i spajaju s drugim molekulama. U procesu hlađenja spoj molekula emulgatora i molekula drugih tvari postaje sve čvršći, stvarajući tako novi oblik materije – u našem slučaju od ulja, vode i krutog emulgatora dobivamo kremu. Emulgatori spoj čine stabilnim i reguliraju njegovu čvrstoću; što ga više dodajemo , spoj je čvršći, a krema kruća.

Najpoznatiji prirodni emulgatori za izradu krema za lice dostupni na našem tržištu su Phytocream 2000 na bazi proteina pšenice, Lanette N, koji je poluprirodni anionski emulgator i Lecitin pantex, koji se dobiva od soje. Obično su u obliku ljuskica, a na pakiranjima su navedeni način doziranja i primjena. Doziraju se tako da ne prelaze 7% ukupne mase pripravka.

Ostali sastojci koji se najčešće dodaju kremama čine nadogradnju kako bi pripravak bio izrađen točno prema mjeri naše kože. Većina ih se dodaje na samom kraju, kada je krema već gotova, a među njih se ubrajaju:

 • prirodni konzervansi, poput ekstrakta sjemenki grejpa ili vitamina E, dodaje ih se oko 10 kapi na 100ml već gotove kreme. Služe kako bi stabilizirali kremu i učinili je otpornom na gljivice i kvarenje, te spriječili nastanak mitesera na koži;
 • ovlaživači poput gela aloa vere ili glicerina, koji koži daju dodatnu vlažnost, a dodaje ih se najviše 2% od ukupne mase kreme;
 • vitamini A,E i D koji služe za regeneraciju kože i protiv bora. Dodaje ih se naviše do 10 kapi na 100ml kreme;
 • eterična ulja koja dodatno štite i njeguju kožu. O tipu kože i određenom problemu ovisi koje ćemo eterično ulje odabrati. Ako niste sigurni, najbolje je u kremu dodati ulja koja spadaju u sigurna, poput lavandinog, sandalovog i ružinog, jer su pogodna za sve tipove kože. Obićno se ne stavlja više od 10 kapi eteričnog ulja na 100ml kreme.

Neki sastojci, poput pčelinjeg voska i lanolina, često se kombiniraju s maslacima i uljima jer stvaraju dodatan filtar na koži koji zimi štiti od vjetra i hladnoće. Te se voskove ne preporučuje koristiti ljeti, barem ne u većoj količini, jer bi mogli spriječiti disanje kože te prouzročiti stvaranje mitesera i bubuljica. Moraju se dodati na samom početku pripreme kreme jer su kruti i trebaju se prvo zagrijati i otopiti kako bi se mogli povezati s ostalim sastojcima. Ponekad se koriste i kao emulgatori za jako čvrste kreme za tijelo ili meleme za usne.

Odredite tip kože

Prije početka izrade kreme za lice najvažnije je odrediti tip kože. Operite lice, obrišite ga i uzmite komadić tankoga rižina papira ili tanju papirnatu maramicu te joj razdvojite slojeve. Pritisnite maramicu ili rižin papir na lice. Ako je koža masna, papir će se zalijepiti, upiti masnoću s lica i postati proziran. Ako se papir nigdje ne zalijepi – onda je koža suha. Ako se papir zalijepi za T-zonu (čelo, nos, brada), znači da je koža mješovita.

Nakon toga odredite cilj koji njome želite postići. Trebamo se zapitati želimo li klasičnu njegu ili se želimo riješiti određenog problema, poput bora ili mitesera. Pripremite dobar recept prema kojem ćete kuhati kremu. Bez obzira na to koliko dobre sastojke imali, ako nemate odgovarajuće omjere i način izrade, postoji velika mogućnost da će krema završiti u odvodu.

Nakon tih prvih koraka, potrebno je nabaviti sastojke koji bi trebali biti dobiveni prirodnim metodama (biouzgoj, hladno prešanje,…) i s odgovarajućim certifikatima (da ih je odobrilo ministarstvo zdravlja i slično ili da imaju međunarodni ekološki certifikat), te da su kupljeni kod provjerenih specijaliziranih dobavljača.

Potreban pribor

Posude u kojima ćete kuhati kremu neka budu od nehrđajućeg čelika, a izvor topline onaj na struju – zato što su neki od sastojaka za prirodnu kozmetiku jako zapaljivi pa je dobro izbjegavati rad s otvorenim plamenom. Mala ručna mješalica uvijek će dobro doći, kao i čisti papirnati ručnici. Precizna elektronska vaga također je potrebna jer su količine koje se dodaju u kreme najčešće toliko male da ih klasična vaga za kolače ne može ni registrirati.

Prirodnu kremu dobro je držati u hladnjaku, najbolje u staklenkama i potrošiti u roku od tri mjeseca. Imajte na umu da je prirodna kozmetika, bez obzira na prirodne konzervanse, lako kvarljiva pa uvijek prije upotrebe pripravka dobro operite ruke, a prije njegove izrade i ambalažu, te sredstva za rad. Iako je prirodna kozmetika gotovo sasvim sigurna, ponekad se može dogoditi da ste alergični na neki sastanak.

Kako biste izbjegli neželjene posljedice, kremom namažite malu površinu kože na nadlaktici te ostavite da odstoji preko noći. Ako je koža normalna i nema nikakvih znakova iritacije, krema je spremna za upotrebu.

Osnovna formula za izradu kreme za lice (za sve tipove kože)

Ova je formula osnova za izradu kreme u toploj pripravi. Krema koju ćete dobiti ovim postupkom idealna je za normalnu kožu i pružiti će vam osnovnu njegu. Ako želite obogaćenu kremu, s više masnoće, ovlaživača ili vitaminima koji bolje odgovaraju vašem tipu kože, te je sastojke najbolje dodati u ovu već gotovu i ohlađenu kremu.

Ako je budete držali u hladnjaku, rok trajanja bit će joj tri mjeseca. Najbolje ju je nanositi na čistu i suhu kožu ujutro, može poslužiti i kao podloga za dnevni make-up, a pogodno je i za nanošenje navečer, prije spavanja.

Sastojci:

Masna faza

 • 12ml baznog ulja ili maslaca (može i kombinacija 50:50)
 • 5g pčelinjeg voska ili lanolina (prema želji – pogodniji su za zimsku kremu, izbjegavatiu ljetnoj)
 • 5 kapi eteričnog ulja prema tipu kože i namjeni (koja su eterična ulja najbolja za koji tip kože i kako se kombiniraju, pogledajte ovdje)

Emulgator

 • 5g emulgatora (Phytocream 2000 ili Lanette N)
 • Vodena faza
 • 35ml vode ili hidrolata

Priprema:

 1. izvažite sastojke i pripremite ih u manjim posudama,
 2. u manjoj zdjeli za kuhanje na pari pomiješajte bazno ulje (maslac) i emulgator, a u drugoj manjoj zdjeli zagrijte vodu (hidrolat),
 3. pazite da ništa ne vrije,
 4. kada smjese u obje zdjele budu približno jednako tople, uz lagano miješanje ulijte vodenu fazu u masnu te miješajte, najbolje manjom ručnom miješalicom sve dok krema ne dobije čvrstu strukturu,
 5. zatim, prema želji, u gotovu kremu dodajte eterično ulje, vitamin, ovlaživač i prirodni konzervans, sve još jednom pomiješajte te ulijte u posudu,
 6. pustite da krema odstoji, i ohladi se, oko sat vremena,
 7. zatvorite poklopac i spremite kremu u hladnjak.

Preuzeto iz knjige “Izgubljeno znanje i protokoli”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *