Ulcerozni kolitis

Kako sam podcjenila ulcerozni kolitis

Objave

Pozdrav svima!
Već neko vrijeme pratim ovu grupu i dosta stvari sam doznala upravo ovdje te stvarno smatram da je ovakav način razmjene iskustava odličan i veoma koristan pa sam se i sama odlučila uključiti…

Ulcerozni kolitis mi je dijagnosticiran 2008. godine, sad imam 36.
Od simptoma sam imala krv u stolici.
Nakon kolonoskopije 2006. godine ustanovljeno mi je da imam upaljeno 15 cm debelog crijeva od rektuma.
Propisana mi je terapija: pentasa 1g, čepići 1x navečer.
Uskoro mi se stanje popravilo, krvi više nije bilo. Ono najbitnije jest da ja bolest uopće nisam shvatila ozbiljno, pa sam tako zanemarila kontrole, jela baš sve jer nisam imala grčeve ni proljev, nego formirane stolice 2-3 dnevno. Kad bi se krv ponovno pojavila terapija pentasa čepićima i salofalak klizmama popravila bi stanje nakon 10 dana terapije.
Tako je bilo sve do sedmog mjeseca 2008. godine kada sam dobila stašne grčeve, proljeve sa dosta krvi. Nakon tri dana agonije otišla sam na hitnu i odmah su me ostavili u bolnici jer mi je krvna slika bila grozna.
Nakon kolonoskopije utvrđeno je da se upala proširila na kompletno debelo crijevo te sam sedam dana bila na infuziji bez hrane, dobivala antibiotike intravenozno 10 dana. Poslije toga krvi u stolici više nije bilo pa sam puštena kući sa terapijom medrol 32mg sedam dana, pa sam smanjila na 24mg 4x, 2 pentasa 500mg.
Sve je bilo u redu dok nisam smanjila medrol na 16 mg. Tada se krv ponovno vratila, što me šokiralo, jer sam na jakoj terapiji i tada sam se uplašila ako to ne pomaže što će pomoći? Ponovni odlazak u bolnicu psihički bi me dotukao.
Gastroenterolog je vratio medrol na 24mg, dodao imuran, te uveo klizme 10 dana i pentasa čepiće navečer. Stanje se ponovo unormalilo, nema više bolova niti sluzi niti krvi. Normalna stolica 1-2 dnevno. Pijem šaku tableta dnevno, od medrola sam sva natekla. Imala sam kontrolu krajem osmog mjeseca i tu mi se rodila nada da će mi smanjit medrol jer sam ga tad već skoro dva mjeseca pila, što je na kraju tako i bilo.
Šokirala sam se kojom se brzinom upala proširila sa 15 cm na kompletno debelo crijevo. Najviše sam osobno kriva jer sam svojim nemarnim ponašanjem i mišljenjem ja NISAM BOLESNA bolest i navukla na sebe.

Sada bolest shvaćam ozbiljno i žao mi je što nisam prije, jer možda sam bolest mogla staviti pod kontrolu tako da mi ne zahvati cijelo crijevo,.. ali šta je tu je….

Prehranu za ulcerozni kolitis možete pročitati ovdje – PREHRANA ZA ULCEROZNI KOLITIS.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *