Angina pektoris

Kako sam podcjenio anginu pektoris

Objave

Pozdrav svima!
Moja priča počinje 2017. godine kada sam završio u bolnici zbog drugog infarkta, gdje sam saznao da sam već prvog pretrpio prije 8 godina.
Tada nisam ni prepoznao anginu pektoris koja je uzrokovala 90-postotno začepljenje druge velike krvne žile.
Danas, kada bolje razmislim, tada sam kod većih opterećenja ili malo težeg rada počeo osjećati laganu bol u prsima, koja se širila prema leđima. To bi trajalo minutu-dvije i prošlo bi, tako da tome nisam baš davao neki osobit značaj.

Nakon drugog infarkta sam od šoka dobio šećer. Uz pomoć mog doktora držim šećer pod kontrolom. Uzimam redovito tablete za tlak, ne pušim, jedem lagano, ne pijem ni vino. Što je najčudnije ti bolovi mi nisu oduzimali dah, što ide uz infarkt, tako da na srce nisam ni sumnjao.

I onda ta 2017., osjetio sam jaku bol u prsima, ali brzo je prošlo.
Otišao sam na njivu kopati, kada me je pri jednom zamahu presjekla jaka bol… odmah sam sjeo i čekao da prođe, ali niti nakon dvadeset minuta mi nije prolazilo pa sam se odlučio vratiti kući. Bio je petak popodne.
U  subotu me još boljelo podmuklo, a u nedjelju u noći probudili su me iz sna nepodnošljivo jaki bolovi. Žena se prepala i odmah zvala hitnu.
Hitna je zaista bila brza, došli su za 7 minuta i odvezli me u bolnicu. Dok su bili došli već sam se počeo gubiti, tako da se sjećam da su me pitali nekakva pitanja kojih se više niti ne sjećam niti znam šta sam im odgovorio.
Iza toga se više ništa.

Sad mi je žao što nisam otišao prije na pregled srca kad su mi to savjetovali. Uvijek mi je nešto drugo bilo važnije, a na sebe nisam mislio. Srećom, preživio sam i savjetujem svima koji osjete bilo kakvu bol u prsima da odmah odu doktoru.

Da još samo kažem šta su mi sve napravili u bolnici.
Kako u početku nisam prepoznao anginu pektoris koja je uzrokovala 90-postotno začepljenje druge velike krvne žile, a koja je vodila do akutnog infarkta koji je začepio i treću krvnu žilu, što me na kraju dovelo do ovoga gdje sam danas.
Proširili su mi krvnu žilu, postavili stent i počeli davati lijekove protiv zgrušavanja krvi, ali nakon toga sam prokrvario iz probavnog trakta i morali smo prestati s terapijom. Onda je poslije dan-dva uslijedio treći infarkt i sve opet začepio. Ponovili su postupak i ugradili novi stent i još druga dva na mjestima gdje su arterije bile sužene, te promijenili terapiju.
Tek nakon toga sam se počeo oporavljati i do danas mi je, hvala Bogu, odlično.

Pročitajte više o simptomima – srčanog udara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *