Karcinom

Kako sam preboljela karcinom dojke

Objave

Imam dojke koje su pune cista i s jako održanim žljezdanim parenhimom, pa su kao takve poprilično teške u dijagnostici. Moj karcinom je bio vrlo malen i smješten duboko ispod ciste, tako da ga se tako malog u biti i nije moglo jednostavno uočiti. Sva sreća da me je nelagoda i neko šesto čulo natjeralo na još jedan pregled. Tek kad smo evakuirali dvije ciste, ukazao se moj mali neželjeni gost. Sve ono što nije uobičajeno, bilo da primijetimo u ogledalu asimetriju dojki, crvenilo, uvlačenje bradavica, nelagodni pritisak i bol…, sve su to pokazatelji da nešto nije u redu i da se trebamo javiti liječniku. Pogotovo ako napipamo novonastali čvorić ili zadebljanje.

Nije jednostavno prihvatiti bolest. Ali, to je stvar odluke. Sjetila sam se svih onih žena koje su pobijedile bolest pa sam sebi rekla – kad su mogle one, mogu i ja.
Naravno, imala sam krize. U prvo vrijeme zapravo nisi ni svjestan što te snašlo. Kasnije ti sve to što si se pravio hrabar, dođe na naplatu. Nisam si htjela priznati slabost. Ljubav moje obitelji i prijatelja me spasila, oni su podrška bez koje malo tko sve to može izgurati sam.

Susret s činjenicom da imaš smrtnu bolest baci te na koljena. I onda polako, dan po dan, onako raspadnuta, počneš slagati sitne komadiće života opet u sebe cijelu. Cijelu, ali drugačiju. Trajalo je, puno toga se promijeni, neda ti se više gubiti vrijeme na nebitne stvari i nebitne ljude. Presječeš puno toga, jer u takvim, teškim životnim situacijama vrlo brzo ispliva ono što je dobro i ono što je kaljuža. Počinješ žaliti za stvarima koje nisi napravio, a trebao si i jednostavno ti se dogodi neki drugi život, ali sada znaš kako upravljati njime.

Tjelesna aktivnost neizmjerno je bitna, a pogotovo je bitna umjerena tjelesna aktivnost kod žena koje su preboljele rak dojke, jer su različite studije dokazale da se bolest kod takvih žena vraća u manjem postotku u odnosu na žene koje ne prakticiraju nikakvu tjelesnu aktivnost. Ja se i inače bavim sportom, najčešće je to vježbanje u teretani, brzo hodanje i bicikliranje. S trčanjem još nisam počela zbog mnogobrojnih obveza ali krećem uskoro.

Slika preuzeta sa Onhealth.com
Ispovijest preuzeta sa vecenji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *