Autizam

Kako sam prepoznao autizam kod svog djeteta

Objave

Iako je u početku to teško prihvatiti, to mi je na kraju bila jedina opcija.
Da, moje djete ima autizam i volim ga jednako kao i ostalo dvoje zdrave djece.

Ne znam odakle prvo krenuti, ali pokušati ću ići nekakvim redoslijedom kako smo mi to počeli prepoznavati.
U početku prvo ne idete za pojedinim signalima jer smatrate da je to nešto prolazno ili vam se samo čini, pa vam je neugodno to spomenuti supruzi ili bilo kome od bližnjih jer će odmah krenuti rafalna paljba kako tako nešto uopće mogu pomisliti, jesam li normalan,… itd., a na kraju i sami ne želite to priznati i to je ono najgore. Što prije reagirate to bolje za djete, ali i za vas.

Prvi znakovi na koje smo počeli obraćati pozornost su bili na povišene zvukove.
Recimo pojačate televizor, glazbu ili upalite usisavač,… naše djete bi odmah pomalo agresivno reagiralo i počelo bi nas udarati po nogama svojim ručicama (tada je imao 1,5 godinu). Prije toga smo uvijek mislili da se prepadne pojačanog ili nepoznatog zvuka, ali sada smo već počeli obraćati pozornost na ponašanje. Prije nego bi pojačali glazbu ili upalili usisavač prvo smo njega upozorili na to, ali reakcija bi bila ista.
Na drugi znak sam počeo malo njuškati po internetu šta bi moglo biti.
To je bilo kao da izbjegava komunikaciju sa mnom, ali kasnije sam skužio da je tako i sa ostalima. Uvijek misliš nešto se naljutio pa te ignorira.
Vjerojatno je bilo tako i prije ali kada vas je u kući sedam (ja i supruga, troje djece i moji roditelji), teže uočavaš tako nešto a sada vjerujem da smo možda i nesvjesno to potiskivali.

Nakon prvog otvorenog razgovora sa suprugom i ona je podijelila sa mnom zabrinutost. Nazvali smo doktoricu ispričali smo naša iskustva na osnovu kojih je i ona rekla da se vjerojatno radi o autizmu te nas uputila da odemo do psihijatra. I tu počinje naše privikavanje na novu situaciju, prihvaćanje stvarnosti, terapije,… ali se isto tako zahvaljujemo Bogu da smo odmah po uočavanju prvih znakova reagirali i sada imamo naizgled zdravog dječaka koji više manje funkcionira normalno.

Moj savjet je ako primjetite bilo šta čudno u vezi ponašanja vašeg djeteta regirajte odmah.

Za više informacija se možete obratiti na www.autizam-suzah.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *