Giht prehrana

Kako se oporaviti od gihta pravilnom prehranom

Prirodna medicina Savjeti o prehrani

Giht je stanje obilježeno otečenim, bolnim zglobovima, popraćeno akutnom boli, najčešće u nožnom palcu ili stopalu. Međutim, giht se također može manifestirati kao akutna bol u gležnjevima, koljenima, laktovima, prstima i/ili rukama. Ovu bolest može biti teško dijagnosticirati jer je klinička slika vrlo slična onoj kod artritisa, zbog čega neki zdravstveni radnici vjeruju da je giht zapravo oblik artritisa. Međutim, ako bolje pogledate moći ćete vidjeti da postoje značajne razlike između ove dvije bolesti.

U slučaju reumatoidnog artritisa (RA) krvni nalaz pokazat će prisutnost protutijela, a u slučaju osteoartritisa (OA) primjetna je deformacija zglobova. Kod testiranja na giht obično vidimo višak mokraćne kiseline u krvi ili nakupljanje kristala mokraćne kiseline u bolnom zglobu. Uz ovu značajnu razliku, RA i OA obično zahvaćaju više od jednog zgloba bilo gdje u tijelu, dok giht zahvaća samo ekstremitete, i to obično samo jedan zglob (osim ako nije bio zanemaren dulje vrijeme), najčešće veliki nožni prst.

Zbog činjenice da su bubrezi djelomično odgovorni za filtriranje mokraćne kiseline, mnogi pretpostavljaju da je višak mokraćne kiseline u krvi i njezino nakupljanje u bolnim zglobovima posljedica problema s bubrezima. Iako je to djelomično točno, ako pogledamo širu sliku, možemo vidjeti da je pravi krivac preopterećena jetra.

Kada je jetra preopterećena prehrambenim masnoćama, kao i nakupljanjem toksina, ona ne uspijeva pravilno filtrirati krv, stvarajući priljev toksina u krvotok, što teško opterećuje bubrege i limfni sustav koji također djeluje kao sustav filtracije . Kada se to dogodi, mokraćna kiselina, zajedno s dodatnim toksinima kao što su otapala, oksidacija teških metala, pesticidi, herbicidi, osvježivači zraka…, ima tendenciju taložiti se u ekstremitetima, kao što su stopala, nožni prsti, prsti ruke, a ponekad i laktovi. Kada se to dogodi, venski protok iz ekstremiteta nije tako dobar kao što bi trebao biti, što znači da vene nisu u stanju u potpunosti povući “prljavu krv”, ostavljajući za sobom toksine koji se nakupljaju u donjim dijelovima tijela – uglavnom u zglobu nožnog palca. S vremenom ti toksini i kristali uzrokuju upalu i bol.

Giht je nekoć bio poznat kao “bolest bogataša”, a zabilježen je još u starom Egiptu. Kroz povijest je bilo mnogo ljudi koji su patili od gihta zbog raskošnog načina života, masne prehrane i piva koji su opterećivali jetru, poput kralja Henryja VIII i Leonarda da Vincija. Jedina stvar koja se promijenila od tih dana je da više ne morate biti bogati da biste si priuštili višak prehrambenih životinjskih proteina.

Višak životinjskih bjelančevina u prehrani samo je jedan od razloga zašto vidimo više slučajeva gihta nego prije. Drugi razlog je ogroman porast količine i vrsta toksina u našem okolišu i hrani, kao što su DDT, pesticidi, herbicidi, konzervansi, otrovni teški metali i drugo.

Prvi i najvažniji korak za svakoga tko ima giht je drastično smanjenje unosa svih vrsta životinjskih bjelančevina. Proteini životinjskog podrijetla teško djeluju na jetru zbog visokog udjela masti, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama. Svatko tko ima giht trebao bi prijeći na 100% biljnu prehranu. No, ako to nije izvedivo – divlji losos se može konzumirati, samo da je umjereno. Kemijska struktura ribljih bjelančevina i masnoća vrlo je različita od onih koji se nalaze u drugim proizvodima životinjskog podrijetla, zbog čega ih jetra malo lakše prerađuje.

Što se tiče proteina biljnog podrijetla, i s njima je važno biti oprezan. Određena količina graha i orašastih plodova je u redu, ali imajte na umu da ove vrste proteina u višku također mogu opteretiti jetru. Za one koji se brinu da ne unose dovoljno proteina u prehrani, to je nemoguće. Svako voće i povrće sadrži proteine, dok lisnato povrće sadrži posebno veliku količinu bioraspoloživih proteina. Druga najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste ublažili bol je povećati unos voća. Korisno je svo voće, ali posebno su korisne šumske borovnice, sok od brusnice, sok od višnje, jabuke, kivi i dinje.

Kvalitetan dodatak B12 koji sadrži i metilkobalamin i adenozilkobalamin uvijek je od pomoći, kao i dodatak ionskog cinka koji pomaže nježnoj detoksikaciji jetre i popravlja bilo kakvu štetu.

Pretjerana konzumacija masti i životinjskih bjelančevina štetna je za naše tijelo. Giht, bol u nožnom palcu, način je na koji nas naše tijelo pokušava vratiti na uravnoteženiju prehranu prije nego što se pojave ozbiljnija zdravstvena stanja, prehranu koja je puna hranjivih tvari i zdravih ugljikohidrata – upravo ono što našem tijelu treba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *