Kako se riješiti migrene

Kako se oporaviti od migrenskih glavobolja

Prirodna medicina Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Migrene su neurološka bolest koju karakterizira bol u glavi i simptomi kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, osjetljivost na dodir, zvuk, svjetlost i mirise.
Migrene također mogu biti popraćene bolovima u trbuhu i promjenama raspoloženja, osobito kada ih imaju mala djeca, koja također mogu patiti od iscrpljujućih migrena.

Smatra se da je migrena neurovaskularni poremećaj s promjenama koje zahvaćaju centralnu neuronsku obradu podražaja (aktivacija jezgara u moždanom deblu, kortikalna hiperekscitabilnost i kortikalna šireća depresija) i trigeminovaskularni sustav (okidačko otpuštanje neuropeptida, što dovodi do bolne upale u kranijalnim žilama i duri mater).

Što uzrokuje migrene?

Dva glavna uzroka migrene su:

1- otrovni teški metali
2- virusna aktivnost.

Većina migrena uzrokovana je kombinacijom ova dva čimbenika.

Naš živčani sustav sastoji se od neurona koji prenose poruke kroz elektrokemijski proces, pri čemu je neurotransmiterima povjeren zadatak prijenosa signala koji se kreću od jednog neurona do drugog. Kada toksični teški metali prisutni u tijelu dođu u kontakt sa živčanim sustavom, to može stvoriti vrlo širok spektar problema. Teški metali često zagađuju neurotransmitere, uzrokuju njihov kvar i pregrijavanje, što zauzvrat oštećuje okolne neurone, glija stanice , i moždano tkivo. Osim ovog fenomena, kada se određeni virusi hrane toksičnim teškim metalima, oni proizvode neurotoksine koji također imaju nepovoljan učinak na živčani sustav, uzrokujući bol, trzanje, osjećaj žarenja, neurološke bolesti i još mnogo toga.

Različite vrste migrena:

Migrene u djetinjstvu i abdominalne migrene:

Mnogi nisu svjesni da djeca od 18 mjeseci mogu patiti od migrene. Općenito, djeca imaju manje i kraće napade migrene od odraslih, ali ova vrsta migrene može biti jednako onesposobljavajuća i ozbiljna kao i migrene kod odraslih.

Djeca obično pate od onoga što je poznato kao abdominalne migrene, a obično se javljaju u dobi od pet do devet godina. Ove migrene često prate bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, a napadaji obično traju 2-72 sata.

Abdominalne migrene su neurološki utemeljene, zbog prisutnosti toksičnih teških metala koji utječu na vagusni živac. Kako dijete raste i mozak razvija više neurona, glijalnih stanica i moždanog tkiva – teški metali postaju razmjerno manji, što ih čini manje toksičnima. Često ova vrsta migrene s vremenom postaje manje teška, a ako se teški metali sigurno uklone, migrene mogu potpuno nestati.

Retinalne migrene (također poznate kao očna migrena):

Ovu vrstu migrene karakterizira privremeni gubitak vida (manje od sat vremena) ili bljesak svjetla u jednom oku. Ovu vrstu migrene obično uzrokuje gusta i prljava krv ili ograničenje dotoka krvi u tkiva, što uzrokuje manjak kisika potrebnog za stanični metabolizam.

Migrene s aurom:

Slično kao retinalne migrene, ova vrsta migrene također utječe na oči i karakterizirana je akutnom glavoboljom i problemima s vidom koji uključuju blještava svjetla i mrlje, obično u oba oka. Migrena s aurom često uključuje tinitus, dvoslike i/ili vrtoglavicu, što može uzrokovati jaku vrtoglavicu. Ova vrsta migrene obično je virusna.

Menstrualne migrene:

Kad žene imaju menstruaciju, 80% tjelesnih rezervi odlazi na održavanje menstrualnog ciklusa, što ozbiljno ugrožava imunološki sustav. To može uzrokovati da se djelomično uspavani fizički problem razbukta tijekom menstruacije. Budući da se ova vrsta migrene javlja tijekom menstruacije, mnogi pogrešno vjeruju da su migrenske glavobolje rezultat neravnoteže hormona, a ne niskog stupnja virusne ili bakterijske infekcije koja se razvija zbog oslabljenog imunološkog sustava. Dodatni razlozi za ovu vrstu migrene mogu biti adrenalni umor, toksičnost ili neurološka oštećenja.

Vestibularne migrene:

Vestibularne migrene karakteriziraju opetovana vrtoglavica, vrtoglavica, zoster i/ili bolesti povezane s Epstein-Barr-om. Za razliku od drugih migrena, ovu vrstu migrene ne prati uvijek glavobolja. Ova vrsta migrene je 100% virusna, često uzrokovana herpetičkim virusima koji proizvode neurotoksine koji oštećuju živčani sustav.

Hemiplegične migrene:

Hemiplegične migrene karakteriziraju paraliza ili slabost na jednoj strani tijela, koja se javlja u vrijeme napadaja migrene, oponašajući simptome uobičajene za moždani udar. Često nakon što migrena nestane, osoba će doživjeti ogroman umor. Ova vrsta migrene također je povezana s virusima.

Neuralgija trigeminusa:

Ovo je poremećaj petog kranijalnog (trigeminalnog) živca i uključuje bol na jednoj strani lica, obično oko obraza ili čeljusti, ponekad se proteže do glave ili dolje do vrata. Ova vrsta migrene obično je kratka i oštra po prirodi. Povezana je s virusom herpesa.

Upala sinusa:

Sinusitis također može uzrokovati migrenske glavobolje. Kada su bakterije, obično streptokok, prisutne u sinusima, stvaraju upalu ili oticanje sluznice sinusa, što često rezultira bolovima u licu, začepljenim nosom i migrenskim glavoboljama.

Dodatni okidači

Kada je tijelo dehidrirano, a jetra troma i preopterećena toksinima – toksini iz okoliša, hipertenzija, višak topline i masaža također mogu izazvati migrenoznu glavobolju.

Nedostatak cinka također može pridonijeti migrenskim glavoboljama jer ga često nema u prehrani. Bez cinka naša se jetra ne može detoksikirati, a imunološki sustav ne može pravilno funkcionirati.

Stres je vjerojatno najčešći okidač za sve vrste glavobolja i migrena, a često pogoršava postojeću glavobolju.

Kako izliječiti migrenske glavobolje?

Kada želite izliječiti migrenske glavobolje, neophodno je prvo poboljšati svoju prehranu. Važno je ukloniti ili ograničiti hranu koja opterećuje jetru (proizvodi životinjskog podrijetla – osobito jaja, mliječni proizvodi i svinjetina, ulje uljane repice i maslac od orašastih plodova), kao i hranu koja dehidrira kao što su alkohol, čaj, kava, sok i klorirana voda. Osim izbacivanja štetne hrane i pića, važno je povećati količinu svježeg voća i povrća u svakodnevnoj prehrani.

Poboljšanje hidratacije također je važan korak u prevenciji migrene. Najbolje je započeti dan s malo soka od limuna u čaši vode, što ne samo da hidratizira, već pomaže i u izbacivanju toksina iz jetre. Ostala hidratantna pića uključuju sok od krastavca, kokosovu vodu i čaj od matičnjaka.

Također je važno smanjiti količinu teških metala u jetri i drugim mjestima u tijelu unosom mikroniziranog zeolita u tekućem obliku (zeolit možete naručiti preko email-a: ttz.detox@gmail.com; kod za popust HIPOKRAT) i drugih prirodnih dodataka koji imaju sposobnost detoksikacije teških metala iz tijela ( https://www.natural-elements.net/hr/hmds/319/30; kod za popust HIPOKRAT).

Suplementi koje biste mogli uključiti u proces ozdravljenja uključuju: GABA, melatonin, magnezijev glicinat, B12 (koji sadrži i metilkobalamin i adenozilkobalamin), metilfolat, i kvalitetan dodatak cinka.

Antivirusno/antibakterijsko bilje također je važno koristiti kada se borite s virusnom ili bakterijskom migrenom. Matičnjak je svakako jedna od važnijih antivirusno/bakterijskih biljaka kao i mačja kandža i izop. Crvena djetelina pomaže u razrjeđivanju i čišćenju krvi, dok je šipak bogat vitaminom C i pomaže u jačanju imunološkog sustava. Dodatak kurkume i đumbira, također je koristan.
Goldenseal je posebno dobar za migrene uzrokovane upaljenim sinusima, a sirup od bazge pomaže u jačanju imunološkog sustava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *