Kako se riješiti nametnika u kućanstvu

Kako se riješiti nametnika u kućanstvu? – ekološki načini

Korisni savjeti

Organski insekticidi i prirodni načini sprječavanja nametnika jedni su od prioriteta k održivom razvoju. U svojem kućanstvu ne morate koristiti kemijske inskticide i svejedno možete biti lišeni posjeta mrava, paukova ili nekih, još manje ugodnih gostiju.

Uštedite novac i poboljšajte svoj imunološki sustav ne špricajući kemijske preparate protiv insekata. Nastavite čitati i saznajte kako.

Opasnosti kemijskih insekticida

  • Uporaba insekticida povezana je s oštećenjima na mozgu, neravnotežom hormona, oslabljenim imunološkim sustavom, nekoliko tipova raka, limfomom, Parkinsovom bolešću, pobačajem itd.
  • Insekticidi su rijetko usmjereni na samo jedan tip insekata te utječu i na insekte koji nisu nametnici. Leptiri i bumbari jedni su od njih, a svi znamo koliko su važni u procesu oprašivanja. Također, znamo da je oprašivanje ključno za biljke, a time i hranu koju jedemo.
  • Insekticidi uništavaju primarne izvore hrane nekih ptica i vodozemaca.

Prevencija od nametnika u vašem domu

Prvi i najvažniji dio sprječavanja insekata i štetočina je prevencija. Držanje insekata dalje od naših domova može eliminirati potrebu za intervencijom.

Započnite s uklanjanjem svega što bi moglo privući kukce. Odstranite vodu koja kaplje ili stoji, prljavo posuđe, ljepljive radne površine ili otvorenu hranu za kućne ljubimce.

Očistite površine na kojima bi mogli vrebati insekti, kao što su građevinski materijal, otpad koji se nalazi u dvorištu ili smeće.

Držite kante za smeće (u i izvan kuće) čistima.

Budite sigurni da ste obrisali sve prolivene tekućine u ladicama kuhinje.

Provjerite svoja vrata i prozore. Tražite potencijalne rupe ili pukotine kroz koje bi insekti mogli proći. Zatvorite ih ili začepite, kako vam odgovara.

Što još pomaže?

Korisni kukci, kao što su bubamare, bogomoljke ili zlatooke, hrane se manjim insektima koji mogu “zalutati” u vaš dom. Mnogi pauci, kao što su dugonogi, mogu biti korisni. Ako zalutaju unutar vaše kuće, možete ih jednostavno premjestiti van.

Zamke za insekte hvataju insekte pomoću ljepila, slično papiru za muhe. Omogućuju vam da ih podignete i bacite. Zamke s mamcem mame insekte u zamku i trebalo bi ih smjestiti izvan i dalje od vaše kuće. Mnoge zamke s mamcem mogu se koristiti iznova.

Isprobajte biljke za odbijanje kukaca, kao što su kadife ili limunska trava. Ove bi biljke trebale odbijati mnoge kukce, uključujući komarce. Možete ih zasaditi izvan kuće kao barijeru kukcima. Ulje limunske trave isto može pomoći.

Dobrodošle su i ptice i kokoši

Ptice. Postavite mjesto na kojem se ptičice mogu okupati ili hranilicu kako biste ih namamili u dvorište. Hranit će se insektima izvan kuće, a vi ćete biti nagrađeni s manje kukaca i cvrkutom zahvale.

Kokoši. Ako imate dvorište, zašto ne biste nabavili i koju koku? Osim što će vas riješiti insekata, davat će i domaća jaja.

Preuzeto sa https://krenizdravo.dnevnik.hr/korisno/zastita-zivotinja/kako-se-rijesiti-dosadnih-nametnika-u-kucanstvu-ekoloski-nacini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *