Krpelj

Kako se zaštiti od krpelja i kako ga pravilno vaditi

Korisni savjeti

Vjerujem da se svatko od nas prije ili kasnije susreo sa ovom malom krvopijom.
Krpelji su potencijalno opasni, studije su pokazale da je jedan od deset sigurno zarazan. Krpeljni meningoencefalitis ili upala moždane ovojnice teška je bolest koju uzrokuju ova mala bića. Snažna glavobolja, klonulost, povišena temperatura i ukočenost vrata neki su od simptoma ove bolesti, a pojavljuju se obično sedam do 14 dana nakon kontakta sa zaraženim krpeljom. Osobe koje dođu u kontakt sa zaraženim krpeljom, nakon pojave prvih simptoma poput povišene temperature ili bolova u zglobovima, većinom se oporave nakon nekoliko dana. Kod 20 do 30 posto zaraženih razvije se i druga faza bolesti s težim simptomima, poput vrtoglavice, glavobolje i malaksalosti koje su posljedica infekcije središnjeg živčanog sustava ili meningitisa. 

Krpelju u prosjeku treba 6 sati za pronalazak uboda, 1-2 sata kako bi probušio kožu i tek će tada početi sisati krv.
Da bi došlo do zaraze (i to samo ako je krpelj zaražen), potrebno je da 10 sati siše krv.
Šanse za oboljenje male su ako se krpelj ukloni s tijela u roku od 24 sata.

Krpelja treba izvaditi cijelog, zajedno s rilcem (hipostomom) kojim se drži za kožu. Na njega ne treba nanositi nikakva sredstva (premazivati uljem, petrolejom, lakom za nokte i sl.), jer uzrokuje grčenje krpelja te pojačano izlučivanje sline, a to može dovesti i do ubacivanja veće količine virusa i bakterija u ljudski organizam ako je krpelj inficiran.
Potrebno je izvaditi krpelja na pravi način: – uhvatite krpelja pincetom dezinficiranom alkoholom ili opaljenom plamenom, neposredno uz kožu – laganim povlačenjem u više smjerova polako ga izvucite iz kože – ne povlačite naglo, ne stišćite i ne gnječite krpelja – nakon odstranjivanja krpelja mjesto uboda (i ruke!) dobro operite vodom i sapunom te dezinficirajte – ako u koži zaostane rilce, koje se prepoznaje kao tamna točkica, treba je odstraniti sterilnom iglom. Ako to ne uspije, nije potrebna kirurška intervencija jer se ništa naknadno neće dogoditi (ono će se resorbirati ili će ga koža sama odbaciti).

Ako niste sigurni jeste li ga dobro izvadili, ako ste primijetili crvenilo koje se širi u krugovima (simptom borelioze – lajmske bolesti) ili ako sumnjate da je krpelj predugo bio na tijelu, svakako se obratite liječniku.

Iako još nije osobito popularno u nas, cjepivo je jedina sigurna zaštita od krpelja. Da bi osoba stekla doživotnu zaštitu, potrebno se cijepiti s tri doze. Cjepivo protiv krpelja ne ide na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, već ga osoba sama plaća, a cijena je oko 300 kn.

Prirodna zaštita od krpelja

Češnjak
Režanj češnjaka kojeg ćete konzumirati otjerat će krpelje iz vaše blizine.
Krpelji ne vole miris češnjaka, koji isparava putem znoja pa se ova zdrava i ukusna namirnica svakako mora naći na jelovniku ako planirate u prirodu.
Ova supernamirnica poznata je po svom antibakterijskom i protuupalnom djelovanju,  bogata je aktivnim tvarima koje jačaju imunitet, pa ju je dobro koristiti i nakon uboda krpelja.

Ulje nima
Dobiveno iz zimzelenog drveta koje raste u Indiji ondje je jedno od najpopularnijih ulja korištenih u njezi i zaštiti kože.
Zbog svog bogatog nutritivnog sastava i snažnog protuupalnog, antivirusnog i antiparazitnog djelovanja, predstavlja prirodnu zaštitu i od krpelja, kao i tretman za kožne infekcije i dezinfekciju rana.
Nakapajte nekoliko kapi ulja na kožu, utrljajte i dobili ste domaći repelent protiv krpelja.
Napomena: miris mu je specifičan, mnogima će možda biti i neugodan, no djelotvoran je ako polazite u prirodu.

Ulje čajevca
je jedno od najpoznatijih prirodnih ulja koje se koristi za zaštitu od insekata, dezinfekciju te zaštitu kože od virusa i bakterija.
Kako biste napravili domaći repelent protiv krpelja, pomiješajte eterično ulje čajevca s malo vode i nanesite na kožu.
Čisto eterično ulje možete koristiti i za dezinfekciju područja na koži i kao prevenciju infekcije nakon uboda.
U svrhu prevencije, nakon što ste izvadili krpelja, na problematično područje nanosite ulje čajevca 3 puta dnevno, u periodu od tjedan dana.

Zaštita odjećom
Uz prirodne repelente, od krpelja se možete kvalitetno zaštititi i odjećom.

Kako?

 • Nosite visoku obuću koja pokriva gležnjeve.
 • Duge hlače i majice dugih rukava preporuka su i tijekom vrućina.
 • Utaknite nogavice u čarape.
 • Odjenite svjetlu odjeću, kako biste što lakše uočili krpelja na sebi.
 • Šešir na glavu  – spriječit će nametnika da dođe do kose i kože.
 • Djeci oblačite odjeću koja nije od vune i sličnih materijala na koje se krpelji lako uhvate.
 • Pregledavajte odjeću i tijelo svaka 2-3 sata.

Nakon povratka kući, nužan je pregled cijelog tijela, osobito onih područja gdje je koža vlažnija i mekša, pa je stoga i primamljivija krpeljima:

 • pazuh
 • vrat
 • prepone
 • pupak
 • trbuh
 • područje iza uha i koljena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *