Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa (Epistaksa)

Korisni savjeti Roditelji i djeca Simptomi

Krvarenje (ili epistaksa) na nos česta je pojava i gotovo da nema čovjeka koji ga nije barem jednom iskusio. Više od 90% krvarenja na nos prestaje spontano, a samo 10% zahtijeva liječničku intervenciju. Uzroci su mu različiti – od ozljeda do bolesti.

Krvarenje može biti slabo do jako, a njegove posljedice od blage neugode do po život opasnog krvarenja. Progutana krv nadražuje želudac, tako da bolesnici mogu opisivati da povraćaju krv.

Patofiziologija

Većina krvarenja iz nosa potječe iz njegovog prednjeg dijela, iz krvožilnog spleta koji se nalazi u prednjem donjem dijelu septuma (Kiesselbachov pleksus).

Krvarenja iz stražnjeg dijela nosa su rjeđa, ali opasnija, a potječu iz stražnjeg dijela septuma iznad vomera ili lateralnog dijela iznad donje ili srednje nosne školjke. Do krvarenja iz stražnjeg dijela nosa obično dolazi u bolesnika s od prije postojećom aterosklerozom ili poremećajima krvarenja, koji su bili podvrgnuti operacijama nosa ili sinusa.

Uzrok krvarenja iz nosa

Najčešći uzroci epistakse su

 • Lokalna ozljeda (npr. ispuhivanje ili kopanje nosa)
 • Suhoća nosne sluznice

Postoji i niz rjeđih uzroka. Hipertenzija može doprinijeti trajanju epistakse koja je već započela, no vjerojatno nije njezin jedini uzrok.

Nosne kosti su među najčešće slomljenim kostima lica zbog svojeg položaja i izbočenosti. Uzrok krvarenja također mogu biti benigni ili maligni tumori te nasljedne vaskularne malformacije. Deformacije septuma i perforacije septuma, primjerice uslijed konzumacije kokaina, mogu također izazvati krvarenje.

Kako se krvarenje zaustavlja?

Pacijenta je nužno umiriti, postaviti ga u sjedeći položaj glave nagnute prema naprijed te ga uputiti da prstima pritišće nosnice dok diše na usta. Na čelo i vrat bolesnika stavlja se hladan oblog zbog smanjivanja dotoka krvi u područje glave i nosa.

Nemojte brisati nos najmanje 12 sati, a nakon toga ga oprezno obrišite pazeći da ne pomaknete formirani ugrušak.

Kako zaustaviti krv iz nosa, trikovi

Ustanovili smo da je krvarenje iz nosa nešto što se događa i u većini slučajeva je zaista bezopasno. No kako zaustaviti krv iz nosa kada ona krene? Jednostavno, pomoću trikova.

Krvarenje iz nosa može biti dosta nezgodna stvar kada vas uhvati na radnome mjestu, u autu, javnom prijevozu itd. Isprobajte sljedeće trikove kako bi ste se riješili neugodnosti.

 • Stisak: sjednite negdje ravno i nagnite glavu prema naprijed kako bi krv curila iz nosa a ne u grlo. Probajte nježno ispuhati nos kako bi ste se riješili manjih ugrušaka, za kraj pritisnite bilo kojim prstom meki dio vašeg nosa ispod hrskavice i držite ga tamo 10-ak minuta.
 • Kompresa: Napravite kompresu od gaze ili pamučne maramice, to znači da morate napraviti mali čvrsti smotuljak koji ćete smjestiti u usta između desni i gornje usne kod korijena nosa i tamo ju držati također 10-ak minuta. Ako vam je neugodno imati nešto na tom području u ustima, napravite to isto samo s vanjske strane usta.
 • Hladan oblog: Hladan oblog, kocku leda ili hladni oblog naslonite na nosnicu koja krvari ili na nosnice ako obje krvare. Držite koliko možete i ponavljajte proces dok se krvarenje ne zaustavi. Hladni oblozi sužavaju krvne žile i zaustavljaju krvarenje. Kako zaustaviti krv iz nosa nije težak proces, koliko može biti neugodan ako se dogodi u javnosti kada najmanje očekujete.

Prevencija krvarenja nosa:

 • Pijte puno tekućine. Voda vlaži tijelo, a time i sluznicu.
 • Ne pretjerijte s klima uređajem jer on isušuje sluznicu nosa.
 • Izbjegavajte paracetamole jer oni razrjeđuju krv i time mogu pojačati krvarenje nosa.
 • Pojačajte unos vitamina C koji jača kapilare i štiti sluznicu.
 • Vlažite sluznicu inhaliranjem ili ujutro i prije spavanja ušmrčite malo zasoljene vode te isperite nos. Sluznica mora biti slana i vlažna.

Kako zaustaviti krv iz nosa kod djece?

Krvarenje iz nosa ili epistaksa često je stanje u djece i najčešće je uzrokovano diranjem po sluznici nosa i/ili suhim zrakom.

U najvećem broju slučajeva krvarenje iz nosa kod djece prestane uz smirenu podršku okoline. Zaustavljanje krvarenja iz nosa vrlo je jednostavno.

 • Ostanite smireni i umirite dijete.
 • Pobrinite se da dijete sjedi uspravno na stolici ili na vašem krilu, a potom blago zabacite djetetovu glavu prema naprijed.
 • Pobrinite se da dijete ne naginje glavu prema natrag. To može dovesti do cijeđenja krvi prema grlu, što je neugodan osjećaj koji može uzrokovati nadražaj na povraćanje i kašalj ili čak povraćanje.
 • Zaustavljanje krvarenja pritiskom prstiju se vrši na sljedeći način: nježno pritisnite djetetove nosnice jednu uz drugu na mekom dijelu nosa (neposredno ispod tvrdog, koštanog dijela). Držite tako pritisnute nosnice oko 10 minuta; ako prerano otpustite, krvarenje koje se u međuvremenu zaustavilo, može se ponovno aktivirati.
 • Pobrinite se da dijete bude što je moguće opuštenije nakon krvarenja iz nosa. Neka ne puše nos, ne kopa nos, ne trlja nos i ne upušta se u grube aktivnosti.

Ako nakon desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne kanale nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nosnicu koja krvari. Potom se pritisak na nosnicu ponavlja i tako se “drži” petnaest minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *