Kalifornijski mak

Kalifornijski mak kao lijek

Savjeti o prehrani

Kalifornijski mak je srodnik opijumskog maka (Papaver somniferum) i sadrži neke slične alkaloide – ali mnogo slabije, koji ne izazivaju ovisnost. Biljka je dovoljno blaga da se može dati djeci koja su hiperaktivna ili ne mogu spavati. Korisna je i za odrasle koji pate od nesanice, ili su previše anksiozni. Može se koristiti na dva načina. Prvi je kao pripravak za uspavljivanje kojeg treba uzeti malo prije odlaska u krevet, te ponovno ako se probudite prije jutra.

Drugi način, koji više djeluje na uzrok nesanice, je uzimanje za smirenje kao što je kalifornijski mak, koji u kombinaciji s drugim biljem, kao npr. zob, jača i utječe na pravilan rad živčanog sustava. Kad se ojača živčani sustav, problemi nesanice nestaju. Kalifornijski mak djeluje na blago na suzbijanje bolova , premda puno slabije nego njegov srodnik, opijumski mak. Može doprinijeti smanjenju boli, ali i tjeskobe koja ih prati. Također je koristan kod ADD-a i ADHD-a, poremećaja u ponašanju poput OCD-a, bipolarnog poremećaja i Alzheimerove bolesti.

Jarko narančasti cvjetovi ovu biljku čine popularnom vrtnom biljkom. Kalifornijski mak je jednogodišnja biljka koja se relativno lako uzgaja, a voli sunce i tolerira suho tlo.
Biljka se bere u doba cvjetanja, između lipnja i rujna.

Kalifornijski mak obiluje vitaminima A, C i E, kao i mineralima poput kalcija i magnezija.


Kalifornijski mak dobar je u izoštravanju kognitivnih vještina poput pamćenja i koncentracije što ga čini izvrsnom biljkom za studente i odrasle. Kalifornijski mak poznat je kao fenomenalno prirodno sredstvo za ublažavanje boli i sigurna alternativa lijekovima na recept.

Čaj od kalifornijskog maka poznat je i po tome što pomaže u smanjivanju visoke temperature, ubrzanog pulsa i grčevitog kašlja.

Kalifornijski mak sadrži antimikrobna svojstva što ga čini izvrsnim za nanošenje na posjekotine, rane i kožne bolesti.

Priprema čaja:
dodajte dvije žličice smrvljenih osušenih dijelova biljke u šalicu kipuće vode i pustite da odstoji 10 minuta, po želji zasladite sirovim medom i / ili limunom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *