Kamilica

Kamilica kao lijek

Savjeti o prehrani

Kamilica se kao lijek može koristiti za liječenje raznih zdravstvenih problema, a njezina ljekovitost je zadivljujuća. Najzdraviji je čaj od kamilice, no korisno je ulje i drugi pripravci od kamilice.

Kamilica je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-60 cm, tankog i razgranatog korijena. Biljka cvate od kraja travnja do rujna. Rasprostranjena je u skoro cijeloj Europi i Aziji. Raste na mjestima izloženim suncu.

Роѕtојі vіšе vrѕtа kаmіlісе, а nајlјеkоvіtіје ѕu rіmѕkа і nјеmаčkа kаmіlіса. U Нrvаtѕkој ѕе nајčеšćе uроtrеblјаvа nјеmаčkа kаmіlіса, kоја kоrіјеnе vučе іz Еurоре і ѕјеvеrоzараdnе Аzіје.

Uporaba kamilice je vrlo raširena, kako u narodnoj tako i u službenoj medicini. Od cvjetova kamilice najčešće se priprema čaj, jedan od najpoznatijih narodnih lijekova. Poznata je i primjena kamilice u aromaterapiji. Cijenjeno je i poznato svježe dobiveno ulje kamilice.

Čaj od kamilice se jednostavno priprema pomoću svježih ili sušenih cvjetova ove biljke. Bogat je antioksidansima koji čuvaju naše zdravlje te smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i probavnog sustava.

Ljekovitost kamilice je vrijedna divljenja, a u nastavku donosimo ljekovita svojstva koja trebate znati.

Kamilica za probavu

Čaj od kamilice smiruje bolove i grčeve u probavnom sustavu i preporuča se svima kod nadraženog želuca.

Kod bolesti želuca i crijeva, upale debelog crijeva, hemeroida, upala rektuma… vlažni i topli oblozi od kamilice polažu se na bolno mjesto. Kamilica djeluje na zaustavljanje i uništavanje bakterija tako da se povlače gnojna lučenja. Također smiruje proljev, a može spriječiti pojavu čireva.

Kamilica za proljev

Kamilica u kombinaciji s metvicom je prirodni lijek za proljev. U ove dvije biljke se nalaze antispazmodici koji smiruju želudac te sprečavaju grčeve i probavne smetnje. Djeluju protuupalno te su izvrsni borci protiv nadutosti i želučanih tegoba.

Napravite čaj od žličice kamilice i mente. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta te ga nezaslađenog lagano pijuckajte tijekom cijelog dana.

Kamilica kao lijek za šećer u krvi

Zdravlje gušterače je iznimno važno, jer upravo ona proizvodi inzulin. Protuupalna svojstva kamilice mogu spriječiti oštećenja stanica gušterače do kojih dolazi kada naglo raste razina šećera u krvi.

Kamilica za mršavljenje

Kаmіlіса mоžе роmоćі і dа lаkšе, bržе і urаvnоtеžеnо mršаvіtе.

Smiruje upale

Kod upale zubnog mesa i afti pomoći će vam grgljanje čaja. Ako vas boli grlo, ispirite ušnu šupljinu kamilicom. Kod prehlade i upaljenih sinusa inhalacija kamilicom će olakšati simptome.

Kamilica kao lijek za nesanicu

Kamilica je dobar prirodni lijek za nesanicu. Za smirujući učinak kamilice zaslužan je flavonoid pod nazivom apigenin. Mnogi su pili ovaj čaj prije spavanja i uspjeli su pobijediti nesanicu. Za razliku od raznih lijekova za ublažavanje nesanice, kamilica ne stvara ovisnost i nije štetna.

Kamilica čuva ljepotu kože i kose

Kamilica je jedna od najznačajnijih biljaka za brigu o koži i kosi. Ljekovita je kod svih upala na koži i na sluznici. Zato se topli oblozi i kupke preporučuju kod svih rana s pojavom upale i drugih bolesnih pojava na koži. Ako želite da vaša kosa ostane mekana i sjajna, isperite ju kamilicom.

Preuzeto sa www.novizivot.net

1 razmišljanje na “Kamilica kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *