kelp

Kelp – najbolji izvor joda na svijetu

Savjeti o prehrani

Jedna od najomiljenijih namirnica azijske kuhinje je alga kelp, poznata i pod imenima kombu, konbu, dashima, haidai. Pripada obitelji velikih smeđih algi Laminariaceae i raste u podvodnim šumama plitkih oceana. Postoji preko 30 vrsta kelpa, a najviše se koristi Saccharina japonica koja se ekstenzivno uzgaja u morima Koreje i Japana. Razlog zbog kojeg čak 90 posto kelpa iz Japana dolazi s Hokaida je taj što morski led koji dolazi iz Sibira prema Hokaidu donosi minerale i stvara uvjete za rast iznimno hranjivih algi.

Nutritivni sastav kelpa

Kelp alge bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima.
Sadrže ogromne količine joda – jedna žličica kelpa u prahu sadrži čak 20-24 mg joda, što je 1000% preporučene dnevne doze!
Dobar su izvor kalija, vitamina B, D, C i E, magnezija, cinka pa čak i germanija koji snažno potiče zacjeljivanje kože.

Samo 30 grama kelpa sadrži oko 12 posto dnevne preporučene doze kalcija, esencijalnog minerala za pravilan rast i zdravlje kosti i zubi.
Zbog toga je preporučljiva za vegane i sve one koji ne podnose laktozu i izbjegavaju mliječne proizvode.
Kelp alga je neobično visok izvor glutaminske kiseline koja joj daje poseban okus. Glutaminska kiselina je važna za mišiće i zdravlje prostate.
Većina ljudi dobiva je dovoljno putem mliječnih proizvoda, no odlična je alternativa za vegetarijance i vegane.

Kelp prirodan je izvor željeza. U 30 grama kelpa nalazi se 13 posto preporučene dnevne doze željeza, važnog minerala za stvaranje hemoglobina.
Manjak željeza ozbiljan je problem jer može dovesti do anemije, a praćen je simptomima umora, slabe koncentracije, iscrpljenosti, sklonosti infekcijama i promjenama na koži, kosi i noktima.

Ova vrsta alge bogata je vlaknima – 30 grama kelpa sadrži 7 grama vlakana, a uz to ima svega 83 kalorije, pa je ujedno odlična dijetalna namirnica.

Kombu alga pomaže u apsorpciji vode u crijevima i tako daje veći osjećaj sitosti te djeluje laksativno. Prirodni je lijek za zatvor i lošu probavu.

Zdravstvene dobobiti kelpa

Kelp i šećer
Kel i druge morske biljke izvrstan su izvor minerala vanadija. Vanadij pomaže stvoriti enzime haloperoksidaze koji pružaju prirodnu antioksidativnu zaštitu organizma.

Vanadij je mineral u tragovima koji povećava signalizaciju inzulina i ravnotežu šećera u krvi, inhibirajući enzim tirozin fosfataze. Ovaj proces također smanjuje stvaranje glukoze i povećava sposobnost tijela da pohrani šećer u obliku mišićnog i jetrenog glikogena. Ovo je važna prilagodba koja pomaže tijelu da učinkovitije podnese stres.

Odlična namirnica za štitnjaču
Razine joda u kelpu mogu varirati, no uvijek ih ima u količinama koje su natprosječne.
Redovita konzumacija joda povezana je s boljom funkcijom štitnjače, boljim metabolizmom, većim šansama za borbu s rakom i drugim bezbrojnim pogodnostima za zdravlje.

To je i mineral koji mnogima nedostaje u organizmu, no toga nisu ni svjesni.
Kelp djeluje na normalan rad hipofize i štitnjače, aktivira rad žlijezda u organizmu, pomaže funkciju probavnog i endokrinog sustava.
Najznačajnije svojstvo ove alge je pomoć štitnjači u slanju joda u krvne žile – važna funkcija za organizam, osobito u periodu infekcije ili oslabljenog imuniteta.

Zbog velikog spektra djelovanja, prikladan je za široki krug ljudi, a posebno one s problemima endokrinog sustava.

Protiv kancerogenih stanica
Antikancerogena svojstva smeđih morskih trava od davnina su poznata u kineskoj medicini i ayurvedi. U osamdesetim godinama prošlog stoljeća, znanstvenici su proveli istraživanja na prirodnim pripravcima od kelpa, koji su se tada koristili za rak dojke. Studije su pokazale pozitivne rezultate, zahvaljujući spoju fukoidinu, koji potiče apoptozu, samouništenje stanica raka, a bez štetnosti za zdrave stanice. Ovaj spoj, pokazalo se, također pomaže u prevenciji i liječenju herpesa te ateroskleroze.

Iako su istraživanja tada otkrila kako kelp alga kao terapija djeluje snažnije i kvalitetnije od nekih farmaceutskih pripravaka, studije, nažalost, kasnije nisu nastavljene. No, sudeći po narodnoj medicini i bogatom sastavu hranjivih nutrijenata, kelp je dobrodošla namirnica u prehrani osoba oboljelih od karcinoma.

Kelp alga pokazuje i antikoagulativno djelovanje te služi za prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka. Prema studiji objavljenoj 2011. godine u Phytotherapy Research, otkriveno je da kelp sadrži impresivne količine polisaharida PLG, a koji djeluje protiv začepljenja krvnih žila.

Kelp sadrži antiupalne polisaharide
Morske biljke također sadrže jedinstvenu skupinu polisaharida zvanih fukoidani. Ovi fukoidani imaju karakterističan granični uzorak s molekulama koje sadrže sumpor. Oni se široko proučavaju zbog njihove sposobnosti da smanje upale u ljudskom tijelu. Pokazano je da ti sulfatirani fukoidani smanjuju bol, bore se protiv virusa i sprečavaju aterosklerozu.

Fukoidani proizvode protuupalne učinke blokirajući proizvodnju selektina i inhibirajući proupalne prostaglandine i enzime. Selektini su glikoproteini (molekule šećer-proteini) koji se često koriste za upozoravanje upalnih procesa u tijelu. Fukoidani također inhibiraju enzim fosfolipaza A2 (PLA-2) koji potiče upalne procese.

Zaštita od virusa
Ovi sulfatirani polisaharidi pokazali su i sposobnost blokiranja tipičnih mjesta na koje se vezuju mnogi virusi poput npr. herpesa. Blokiranje ovih mjesta, virusi se ne mnogu umnožiti, a bez njihovog umnožavanja virusi ne mogu preživjeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *