Kila (bruh ili hernija)

Kila (bruh ili hernija)

Simptomi

Kila nastaje kad se trbušni organ probije kroz otvor ili oslabljeni dio mišića koji ga okružuje. Bruh može nastati bilo gdje na trbušnoj stijenci, ali najčešće govorimo o, tzv. preponskoj kili koja nastaje kad se crijevo uvuče kroz preponski kanal. Kirurška kila nastaje kad se crijevo protisne kroz trbušnu stijenku na mjestu gdje je ranije izvršen kirurški rez. Bedrena kila nastaje kad se mokraćni mjehur ili crijevo spusti u gornji dio bedra, u kanal u kojem se nalazi bedrena arterija. Kod pupčane kile, tanko crijevo protisne se kroz trbušnu stijenku u blizinu pupka.

Simptomi preponske kile

Preponska kila se javlja kao posljedica slabosti prednjeg trbušnog zida. Na tom mjestu je trbušni zid tanak i slab te lako dolazi do stvaranja hernije.

Simptomi su:

  • Izbočenje na području prepone koje se javlja u stojećem stavu ili prilikom izlaganja nekoj vrsti fizičkog napora
  • Kila je bolna na dodir, a bol s i bez dodira osjeća u slučaju napora. Bol se opisuje kao pritisak i težina u području prepone.

U slučaju ozbiljnijih simptoma poput jake boli, povišene tjelesne temperature, mučnine ili povraćanja nužno je odmah posjetiti liječnika.

Liječenje kile

Jedino trajno i učinkovito liječenje kile moguće je operativnim zahvatom.

Prevencija nastanka kile

Iako je potpuna prevencija nemoguća, kod sportaša koji dižu velike terete postoje načini umanjenja rizika od razvoja kile. U njih spadaju:

  • Kvalitetno zagrijavanje prije teških treninga
  • Nošenje dizačkog pojasa pri podizanju velikih težina
  • Redovito vježbanje kojim se jača trbušni zid
  • U slučaju prekomjerne težine, gubitak viška kilograma.
  • U slučaju pojave kile svakako je potrebno posjetiti liječnika koji će odlučiti o daljnjem postupanju s ovim stanjem.

Posebne napomene

Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. Povećani pritisak na prednju trbušnu stijenku može nastati zbog gojaznosti, tijekom trudnoće, dizanja tereta, zatvora te dugotrajnog kašljanja. Loša prehrana i pušenje također mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *