Kilavica (sitnica)

Kilavica (sitnica) kao lijek

Savjeti o prehrani

Kilavica je u narodu poznata još kao: briskavek, jezerozrnatka, kilavnik, priputnica, sipanica, sitnica, trava od kile, turska trava, turska žitnica.

Kilavica je biljka niskog i puzavog rasta, dosta rasprostranjena, visoka je do 30 cm te razgranata stabljika prilegla uz tlo. Listovi sa slabom nervaturom su vrlo sitni, nasuprotno smješteni, goli, po obodu cijeli, duguljasto-ovalnog oblika. Uz list jajolikog oblika nalaze se po dva mala postrana listića. U pazucima listova, smješteni su jedva vidljivi zelenkasto-žuti cvjetovi. Crne i sjajne sjemenke imaju oblik leće.

Svježa je biljka bez naročitog mirisa, a osušena miriše na kumarin. Okus joj je po zeleni, slano-gorak. Najviše raste na pješčanim tlima, poljima, putovima, pašnjacima i vinogradima. Prilikom branja (od lipnja do rujna) za preradu prikupljamo cijelu biljku u cvatu ili nadzemni dio, dobro očistimo od zemlje te sušimo na toplom i prozračnom mjestu.

Njezin je ljekoviti sadržaj: eterična ulja, saponin, kumarin – herniarin, umbeliferon, metil umbeliferon, treslovina, paronihin, kvercitrin.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje

Cijela biljka pomiješana sa jednakim dijelovima medvjeđeg grožđa (Folia Uva Ursi), liječi bubrege i mokraćni mjehur, otklanja pijesak i kamence iz njega i umiruje njegove mišiće.

Za čišćenje mokraćnog mjehura dobra je i mješavina od po 10 g kilavice, breze (Betula alba), korijena zečjeg trna (Ononis spinoza) i po 30 g lišća medvjeđeg grožđa, te po jedan gram ploda od peršina (Petroselinum sativum) i metvice (Menthae piperitae); 2 velike žlice te mješavine se preliju sa 4 dl kipuće vode, pa to poklopljeno ostavimo da stoji 2 sata. Pije se umjesto vode.
Protiv upale mokraćnih puteva koristi se čaj od mješavine od po 20 g kilavice, breze, medvjeđeg grožđa, korijena selena (Levisticum officinale) i lanenog sjemena (Semen lini). Priprema se i pije kao prethodni.

Kilavica pomaže i protiv slabovidnosti uzrokovane kronično bolesnim bubrezima ili njihovom sklerozom.

Pomaže i protiv vodene bolesti, katara dišnih organa i žutice te za čišćenje krvi.

Sve u svemu Kilavica je antiseptik, antihipertenzor, antibakterik, adstrigent, diuretik, detoksikant, ekspektorant, katarik, sekretolik i spazmolitik.

Slika preuzeta sa https://www.plantea.com.hr/kilavica/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.