Ovo egzotično voće dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, izrazito sočno, bogato, sa sitnim crnim sjemenkama koje ne mijenjaju okus.
No, mnogi ne znaju da je kiwi jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, a najvažnije od njih pogledajte u nastavku.
Nutritivne vrijednosti / kalorije
- 100g = 61 kalorija
- Masti: 1g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
- Zasićene masti: 0g (0%)
- Trans masti: 0g
- Kolesterol: 0g
- Sol: 3mg (0%)
- Ugljikohidrati: 15g (5%)
- Vlakna: 3g (12%)
- Šećeri: 9g
- Proteini: 1g
Najzastupljeniji vitamini i minerali
- 100g kivija sadrži:
- Vitamin C: 92.7mg (155% dnevnih potreba)
- Vitamin K: 40.3mcg (50%)
- Vitamin E: 1.5mg (7%)
- Kalij: 312mg (9%)
- Bakar: 0.1mg (6%)
Dobrobiti za zdravlje
Kivi je poznat po svom visokom sastavu vitamina C i to je jedan od glavnih razloga zašto ga kupujemo u hladnim zimskim danima, ali postoji još mnogo dobrobiti kivija za koje obični narod ne zna.
Kivi – zdrava i uredna probava
Kivi ima moćno djelovanje na probavni trakt, ali se o tome rjeđe govori zbog mnogih drugih dobrobiti koje ovo voće donosi.
Puno ljudi ima problema s lošom probavom, a najčešći simptomi su:
- nadutost
- bol u trbuhu
- otežano i nepotpuno pražnjenje
- vjetrovi
- loše raspoloženje
Ovi simptomi otežavaju kvalitetu svakodnevnog života, a ako ih zanemarite mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Ako imate ove probleme, posegnite za kivijem i uvjerite se u njegovo ljekovito djelovanje.
Zbog svojih izvanrednih digestivnih svojstava odličan je izbor za doručak.
Toliko je djelotvoran da postoje čak i preparati za probavu na bazi ekstrakta kivija.
Kiwi protiv prehlade
Oguliti i isjeckati po jedan kiwi, naranču, mrkvu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati žlicu ili dvije meda i mikserom ili u blenderu izmiksati. Po želji se može dodati voda.
Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se piti ujutro.
Kiwi štiti oči
Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kiwi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kiwi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.
Kivi štiti naš DNK
Naš DNK je podložan raznim mutacijama i oksidativnom stresu, a oštećen ili promijenjen DNK sa sobom može donijeti razne, ponekad fatalne bolesti. Znanstvenici su dokazali da kiwi štiti naš DNK od oksidativnog stresa. Iako još uvijek nisu sigurni koja supstanca u kiwiju je odgovorna za takav učinak, sigurni su da taj učinak nije ograničen samo na vitamin C, jer kiwi sadrži još nekoliko antioksidansa i fitonutrijenata pored vitamina C.
Poboljšava razgradnju proteina
Otežana probava proteina može narušiti ravnotežu organizma jer su proteini esencijalni oblik aminokiselina, potrebni za sve tipove staničnih funkcija.
Još je opasnije to što neprobavljeni proteini vode do nakupljanja toksina u crijevima.
Toksini u crijevima mogu uzrokovati različite probleme, uključujući nadutost i vjetrove, debljanje, bol u donjem dijelu leđa, neugodne mirise i zadah.
Znanstvena studija provedena 2010. godine službeno je potvrdila da kiwi pomaže u probavi važnih proteina, uključujući i one teško probavljive, među kojima su kazein te sojin protein.
Glavna aktivna komponenta u kiwiju je proteolitička kiselina – enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.
Sok za regeneraciju organizma
Ovaj napitak osim na kožu, pozitivno djeluje i na raspoloženje. Ocijedite dva kiwija i pomiješajte ih sa sokom od cijelog limuna. Napitak zasladite sa dvije žličice smeđeg šećera, pa dodajte malo đumbira u prahu i cimeta.
Smanjuje rizik od raka crijeva
Znanstvena otkrića pokazala su i važnu povezanost između oksidativnog stresa i raka crijeva.
Oksidativni stres događa se tijekom opskrbe stanica kisikom.
Stanice se pritom izlažu opasnosti od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ili uništiti stanice.
Nažalost, današnji stil života i zagađeni okoliš dramatično povećavaju broj slobodnih radikala.
Zbog toga je važno unositi što više antioksidanata – prirodnih sastojaka koje štite od negativnog djelovanja slobodnih radikala.
Kivi je bogat antioksidansima polifenolima koji, između ostalog, štite od slobodnih radikala.
Znanstvena studija iz 2001. godine otkrila je da ekstrakt kivija štiti stanice od oksidativnog stresa snažnije nego vitamin C. Pored toga, pomaže popraviti oštećenja DNK.
Najviše antioksidanata nalazi se u kori kiwija koja baš i nije najprimamljivija za konzumaciju, a sadrži najviše nutrijenata.
Kora se smije konzumirati jedino ako ste potpuno sigurni da ste nabavili kiwi iz organskog uzgoja.
Kiwi štiti kardiovaskularno zdravlje
Jedno istraživanje pokazalo je ako jedete kiwi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Kiwi smanjuje razinu triglicerida u krvi za čak 15%, čime se sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija te se čuva zdravlje srca i krvnih žila.
Kiwi štiti dišni sustav
Jedno istraživanje je pokazalo da kiwi može spriječiti bolesti dišnog sustava, a naročito se učinkovit pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kiwija tjedno može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i kronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.
Mane kiwija
Jedna zamjerka kiwiju je to što je čest alergen. Mnogi ljudi su alergični na kiwi i imaju teške simptome ako ga unesu u svoje tijelo. Drugi mogu biti blaže alergični, a da toga nisu ni svjesni jer nemaju teže simptome. Sve u svemu, ako primijetite da se vaše tijelo drugačije ponaša nakon jedenja kiwija, najbolje bi bilo da ga zaobiđete.