Koenzim Q10

Koenzim Q10 i njegov utjecaj na organizam

Savjeti o prehrani

Znate li što je to koenzim Q10 i koja je njegova prava uloga u organizmu?

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima. Postoji deset vrsta koenzima Q, ali samo je Q10 prisutan u ljudskom tijelu. Strukturno je vrlo sličan vitaminu E, ali ima jače antioksidativno djelovanje. Djeluje kao katalizator koji ubrzava i usmjerava biokemijske procese. Sastavni je dio procesa kojim se gotovo sva energija u mitohondrijima generira u obliku ATP (adenozin-trifosfat) molekule. Njegov manjak dovodi do poremećaja energetske ravnoteže i različitih funkcionalnih poremećaja. Ljudsko tijelo stvara konezim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje. Također, unosimo ga i hranom, a najzastupljeniji je u mesu i ribi.

Njegova uloga je da štiti membrane stanica od slobodnih radikala koji nastaju različitim procesima prilikom stvaranja energije u mitohondrijima.

Tijelo maksimum koncentracije koenzima Q10 postiže sa 22 – 23 godine, međutim nakon 35-40. godine života količine Q10 u stanicama se smanjuju zbog oslabljene funkcije jetre. U četrdesetim godinama, u normalnim okolnostima, već ga manjka za trećinu, a kod osoba preko 60 godina ima ga 60% manje nego kod dvadesetogodišnjaka. Taj se deficit pogoršava zbog stresa, infekcija, kroničnih bolesti, uzimanja lijekova (betablokatori, antilipemici, antihipertenzivi, antidijabetici), te loših prehrambenih navika, te se tada javlja potreba za njegovom suplementacijom.

Da bi uopće posegnuli za koenzimom Q10 potrebno je znati njegovu ulogu u organizmu:

Starenje:
– prirodno usporava starenje
– obnavlja imunološki sustav i sudjeluje u obrani od infekcija
– poništava djelovanje slobodnih radikala

Centralni nervni sistem: koenzim Q10 danas se sve više koristi u tretmanu Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, migrenskih napada, ali i psihijatrijskih poremećaja kao što su neki oblici shizofrenija.

Najčešći korisnici koenzima Q10 su osobe koje imaju probleme sa srcem, upalom desni, povišen krvni tlak, zatim osobe prekomjerne težine i osobe starije dobi. Određene kliničke studije pokazale su kako koenzim Q10 poboljšava kvalitetu sjemena kod muškaraca s idiopatskom neplodnošću. Koenzim Q10 ima utjecaj na kardiovaskularno zdravlje zbog antioksidativnog učinka, posebice inhibiciji oksidacije LDL-a. Također, koenzim Q10 može biti koristan kod primjene raznih oblika tjelesnog napora, a posebnu primjenu nalazi među sportašima jer sudjeluje u stvaranju stanične energije.

Kako koenzim Q10 utječe na bolesti srca i krvnih žila?

Brojne su tegobe i bolesti kod kojih koenzim Q10 može biti od koristi, međutim, najviše je istraživanja rađeno o ulozi koenzima Q10 kod prevencije i potporne terapije bolesti srca i krvnih žila. U literaturi se spominje povoljan učinak kod povišenog krvnog tlaka, kardiomiopatija, angine pectoris te prevencije infarkta miokarda. Najznačajnije djelovanje koenzima Q10 na kardiovaskularno zdravlje temelji se na antioksidativnom učinku, posebice inhibiciji oksidacije LDL-a i poboljšanju funkcije endotela, odnosno čini se da poboljšava kardijalne funkcijske i metaboličke parametre. Također, pokazalo se da posjeduje blago antihipertenzivno djelovanje. U studijama u kojima je davan bolesnicima oboljelim od kardiovaskularnih bolesti primjenjivan je u dozama od 60 -300 mg na dan.

Primjernice, istraživanje tajvanskih znanstvenika objavljeno u časopisu Nutrition pokazalo je da uzimanje koenzima Q10 u obliku nadomjestaka smanjuje pokazatelje upale kod bolesnika s dijagnosticiranom kardiovaskularnom bolešću. Istraživanje provedeno na 51 bolesniku s koronarnom arterijskom bolesti pokazalo je da uzimanje 150 mg koenzima Q10 na dan, tijekom 12 tjedna, smanjuje razine interleukina-6 i malondialdehida, a povećava aktivnosti enzima superoksid dismutaze. Uzimanje koenzima Q10 u manjoj dozi (60 mg/dan) također je dovelo do povećanja aktivnosti superoksid dismutaze, vrlo snažnog tjelesnog antioksidativnog sustava. Rezultati nameću zaključak da 150 mg koenzima Q10 na dan smanjuju neke pokazatelje upale kod bolesnika s koronarnom arterijskom bolešću.

Jedna novija studija istražila je djelotvornost kombinacije piknogenola i koenzima Q10 kod bolesnika sa zatajenjem srca. U pacijenata koji su uzimali piknogenol i koenzim Q10 utvrđeno je sniženje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, stabilizacija srčanog ritma i frekvencije disanja te povećanje srčanog protoka krvi.

Također, kod skupine koja je primala piknogenol i koenzim Q10, u odnosu na kontrolnu skupinu, povećala se „udaljenost“ prohodana na pokretnoj traci te se smanjio distalni edem. Autori studije zaključili su da piknogenol i koenzim Q10 mogu predstavljati značajan izbor terapije kod zatajenja srca koja, zbog dobre podnošljivosti, ima minimalne nuspojave.

Vrlo je zanimljiva potencijalna uloga koenzima Q10 uz terapiju statinima. Naime, i kolesterol i koenzim Q10 nastaju u istom metaboličkom putu mevalonata koji može biti inhibiran uz pomoć statina (inhibitora HMG-CoA-reduktaze), a time neminovno dolazi i do sniženja endogene sinteze koenzima Q10. Doista, više studija pokazalo je da dolazi do sniženja razine Q10 kod terapije statinima. Poznata nuspojava terapije statinima je pojava miopatija, a moguć etiološki čimbenik je upravo snižena razina Q10. Ipak, studije o dodatnom uzimanju koenzima Q10 u svrhu otklanjanja te nuspojave kod terapije statinima nisu pokazale suglasne rezultate, međutim, temeljem čvrstog teorijskog uporišta uputno je uzimati dodatni koenzim Q10 kod terapije statinima. Doze korištene kod miopatija izazvanih terapijom statinima kreću se između 100 i 200 mg/dan.

Koenzim Q10 i hipertenzija

U nekoliko studija koenzim Q10 se koristio u svrhu sniženja visokog krvnog tlaka, s pozitivnim rezultatima. Stoga postoji „struja“ među stručnjacima koja smatra da se dodatnim uzimanjem koenzima Q10 može smanjiti potreba za antihipertenzivima. Točan mehanizam djelovanja u toj indikaciji još nije poznat, no postoji hipoteza da Q10 smanjuje periferni otpor tako što „čuva“ dušični oksid. Poznato je da dušični oksid opušta periferne arterije, snizujući krvni tlak. Kod nekih oblika hipertenzije dolazi do pretjerane produkcije radikala superoksida koji inaktiviraju dušični oksid. Stoga koenzim Q10 kao snažni antioksidans prevenira inaktivaciju dušičnog oksida. Drugo djelovanje koenzima Q10 odnosi se na poticanje produkcije prostaciklina (PGI2) – snažnog vazodilatatora i inhibitora sljepljivanja trombocita. Valja naglasiti da kod zdravih ljudi i životinja koenzim Q10 nema izravno vazodilatorno ili hipotenzivno djelovanje, što potvrđuje da je blago antihipertenzivno djelovanje vezano za specifično stanje pojačanog oksidativnog stresa koje se zbiva kod hipertenzije.

Kada je riječ o konkretnim placebo – kontroliranim studijama u kojima je koenzim Q10 korišten u antihipertenzivne svrhe, doze koje su primjenjivane kretale su se između 60 i 250 mg/dan. Prosječno sniženje krvnog tlaka koje je opažano u tim studijama iznosilo je 17 mmHg za sistolički i 10 mmHg za dijastolički tlak. Važno je napomenuti da su nuspojave pritom bile zanemarive, a učinak je bio najsnažniji kod osoba koje su na početku studije imale najniže serumske vrijednosti koenzima Q10.

Ukoliko želite kupiti koenzim Q10, uvijek čitajte sastav proizvoda i tko ga proizvodi. Recimo, moj prijedlog https://naturashop.com.hr/79-koenzim-conezyme-koencim-coq10-q-10

KOENZIM Q10 KAO LIJEK ZA ALERGIJU

Koenzim Q10 pokazuje i antihistaminsko djelovanje te tako smanjuje ili sprečava alergijsku reakciju koja je nastala otpuštanjem histamina. Ujedno, jača imunitet jer potiče sazrijevanje stanica imunološkog sustava te proizvodnju antitijela.

Preporuka je da se koristi nekoliko tjedana prije pojave alergije ukoliko se radi o sezonskoj, ili konstantno tijekom godine ukoliko se radi o alergiji na: prašinu, dlaku, grinje ili hranu.

KOENZIM Q10 ZA LIJEČENJE MIGRENA

Koenzim Q10 pomaže u liječenju migrene ukoliko je uzrok nastanka migrene slaba cirkulacija u mozgu, budući da poboljšava cirkulaciju u mozgu. Već doza od 100 mg na dan ima pozitivne učinke na: smanjenje učestalosti, intenziteta i trajanja glavobolja.

Ukoliko se radi o migreni čiji je uzrok nastanka stres ili spazam vratnih mišića, djelovanje koenzima Q10 nije dokazano.

Utjecaj koenzima Q10 na sportaše

Kod svakog napornijeg natjecanja potrebne su ogromne zalihe energije, kao i sposobnost njenog obnavljanja. Poznato je što se događa na kraju drugog poluvremena nogometne utakmice ili na kraju iscrpljujućeg maratona. Na substaničnom nivou najveći problem je pomanjkanje koenzima Q10. On subjektivno, ali i objektivno, povećava snagu potičući pretvaranje ugljikohidrata u energiju te ojačava mišiće što je od izuzetne važnosti kod aktivnih sportaša.

Ostali pozitivni učinci

Poboljšava kvalitetu zubnog mesa i prevenira razvoj parodontoze, stimulira zacjeljivanje rana, ima antikandida djelovanje, pomaže u redukciji tjelesne težine

Sigurnost i potencijalne interakcije koenzima Q10

Nema podataka o toksičnosti ili neželjenim popratnim pojavama prilikom uzimanja, a istraživanja ukazuju da je sasvim siguran u dozama od 500-1200 mg/dan. Može se kombinirati s drugim tvarima porijeklom iz hrane i bilja bez straha od interakcija, a dodatno uzimanje ne utječe na endogenu sintezu Q10. Potencijalne interakcije s lijekovima odnose se na antikoagulanse čije djelovanje mogu pojačati i povećati rizik od krvarenja. Također, budući da posjeduje blago antihipertenzivno djelovanje, može pojačati i djelovanje antihipertenziva ako se uzima usporedo s njima. Koenzim Q10 može poboljšati funkciju beta-stanica i poboljšati osjetljivost na inzulin, pa posljedično može doći i do smanjenih potreba za inzulinom kod dijabetičara.

Preporučuje se uzimanje koenzima Q10 uz obroke, poželjno s nešto višim udjelom masti, radi bolje apsorpcije.

Ovo je samo mali dijapazon blagotvornih učinaka koenzima Q10. Znanstvenici širom svijeta još ga i dalje istražuju, jer svojim lošim načinom života i lošim navikama samo potpomažemo razvoj i širenje različitih poremećaja i bolesti. Sad kad sve ovo znate slobodno posegnite za koenzimom Q10 i kao suplementom u dozi od 30 – 100 mg ovisno o dobi i stanju Vašeg organizma, a nahranite i Vašu kožu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *