Električne četkice

Koja je razlika između obične i električne četkice za zube te koja je bolja?

Korisni savjeti Roditelji i djeca

Osim što loša oralna higijena uzrokuje bolesti zubi i desni, također se povezuje s bolestima srca, rakom i dijabetesom te može utjecati na razvoj fetusa tijekom trudnoće. Zato je važno održavati pravilnu oralnu higijenu, koja uključuje redovito pranje zubi, čišćenje međuzubnih prostora, korištenje tekućine za ispiranje usta i redovite preventivne preglede kod stomatologa.

Iako o pranju zubi učimo još od malena, mnogi nisu svjesni da svoje zube peru sasvim pogrešno i koriste četkicu za zube koja im ne odgovara. Tomu u prilog govore poražavajuće statistike, a to je da Hrvati u prosjeku peru zube tek 40 sekundi, što je znatno manje od 2 minute 2 puta dnevno koliko preporučuju stomatolozi. Osim toga, problem je i što četkice za zube mijenjaju tek 1-2 puta godišnje, a pranje zubi starom i istrošenom četkicom nije učinkovito.

Svi bi voljeli imati lijep, zdrav osmjeh, no unatoč brojnim informacijama mnogi i dalje imaju brojne nedoumice kada je riječ o pranju zubi. Jedna od nedoumica je kakvu četkicu za zube odabrati. Gotovo svi su čuli za električne četkice za zube, ali ne znaju koje su njihove prednosti i isplati li se uložiti novac u njih.

Možete birati između klasične i električne četkice, a u odluci trebate uzeti u obzir stanje zubi i usne šupljine te određena stanja koja mogu zube činiti osjetljivima.

Četkica za zube mora imati što više vlakana koja ne smiju biti pretvrda te je iznimno važno da se zubi ne četkaju pregrubo. Nepravilnim korištenjem bilo koje vrste četkice može se napraviti velika šteta.

U odabiru četkice za zube važno je imati na umu neke specifičnosti svake vrste četkica.

Klasična četkica za zube

Svi smo navikli na korištenje obične četkice za zube kojom trljanjem mehanički čistimo zube. No, iako možda već godinama perete zube običnom četkicom, postoji pravilan način čišćenja zubi.

Klasičnom četkicom zube četkajte od zubnog mesa prema zubu, kružnim pokretima.

Vlakna četkice ne smiju biti pretvrda da ne oštete zubnu caklinu ili zubno meso i jako je važno da zube ne četkate pregrubo.

Klasičnom četkicom zubi se četkaju pod blagim kutom, minimalno dvije minute kako bi se iščekale sve zubne površine i uklonio sav plak i zubne naslage.

Četkanjem zubi klasičnom četkicom imate potpunu kontrolu nad pritiskom četkice na zube i jačinom četkanja pa prilagodite četkanje za što ugodnije pranje zubi.

Postoji mnogo vrste klasičnih četkica, različitih stilova, vlakana, oblika glave i boja. Za osjetljive zube postoji mnogo vrsta mekših, “sensitive” četkica, dok se za manje dostupna mjesta u usnoj šupljini preporučuje četkica s manjom glavom.

Za djecu pak postoje razne varijante četkica s posebnim dizajnom.

Prednosti klasične četkice za zube

Pristupačna cijena: Jeftinije su od električnih četkica za zube.

Dostupnost: U gotovo svakoj trgovini i ljekarni.

Praktičnost: Stane u svaku toaletnu torbicu.

Ista tehnika, isti rezultati: Dok god pravilno četkate zube, zapravo ne bi trebalo biti velike razlike u odnosu na električnu četkicu.

Preporuka je četkicu promijeniti svakih tri mjeseca.

Prednosti električne četkice za zube

Električne četkice za zube vibriraju ili se okreću kako bi lakše uklonili nakupljeni plak sa zubi ili desni. Vibracija kod električne četkice omogućuje više mikro pokreta pri svakom premještanju četkice preko zuba. Zbog dodatne brzine koju ljudska ruka ne može postići, pranje zubi električnom četkicom može biti učinkovitije.

Električne četkice same čiste zube, okrećući glavu četkice sa 6.000 do 30.000 okretaja u minuti, dok je na vama da četkicu na pravilan način prislanjate na zube.

Nikako nemojte koristiti električnu četkicu kao klasičnu, nego četkicu samo blago prislanjajte na sve površine zuba, pod kutom od 45 stupnjeva a zube bi trebali četkati laganim i polukružnim pokretima.

Električne četkice ipak mogu bolje očistiti zube

Više studija je pokazalo da električne četkice za zube bolje uklanjaju plak odnosno zubne naslage i umanjuju pojavu gingivitisa nego obične četkice za zube.

Nakon tri mjeseca korištenja električne četkice, plak je smanjen za 21%, a gingivitis za 11%.

Rotirajuće četkice za zube djeluju bolje nego samo vibracijske četkice za zube. Ukoliko se odlučite za korištenje električne četkice, vrlo je važno pročitati upute proizvođača kako pravilno četkati zube kako ne bi došlo do oštećenja desni i zubne cakline.

Često električne četkice imaju i timer 4 puta po 30 sekundi, što označava da počnete četkati sljedeći kvadrant vaših zubi.

Električne četkice preporučuju se osobama sa zubnim aparatićem jer temeljitije čiste od običnih četkica i sprječavaju nastanak bijelih mrlja na zubima nakon skidanja aparatića.

Električne četkice su jednostavnije za uporabu

I obične i električne četkice imaju prilično jednostavan dizajn. Savršenog su oblika i dužine, no električne četkice ipak imaju svoju prednost. One su spas u zadnji čas za one koji imaju zdravstvenih tegoba sa zglobovima (npr. artritis, sindrom karpalnog kanala ili tunela (bol prstiju i šake)), kao i poteškoća s koordinacijom pokreta.

Zahvaljujući mehaničkim pokretima četkice, manje se umaramo tijekom četkanja, a i lakše ju je držati jer ima veću i lakšu dršku.

Električne četkice su zabavne za djecu

Električne četkice su prava zabava za djecu. Djeca vole što jednostavnije i lakše obaviti zamorne poslove, a vjerujemo da rijetko koje dijete voli prati zube.

S električnom četkicom dobit će zabavu, četkanje će trajati kraće, škakljat će ih po zubima, a vremenski mjerač će ih obavijestiti kada su gotovi s četkanjem. Ovo je stvarno mnogo lakše i zabavnije četkanje.

Nedostaci električne četkice za zube

Električne četkice za zube skuplje su od običnih. Cijene se kreću od 90 do 2000 kuna po četkici. Nove zamjenske glave četkica obično dolaze u pakiranju u par komada i koštaju između 70 i 300 kuna, ovisno koju četkicu imate. Ponekad pronalaženje odgovarajućih zamjenskih glava za električnu četkicu nije jednostavno jer ih nemaju sve trgovine u ponudi.

Oko električne četkice potrebno je više brige u smislu punjenja četkice ili kupovine novih baterija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *