Zdravstvene prednosti bademovog ulja

Koje su zdravstvene dobrobiti bademovog ulja?

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Bademovo ulje je biljno ulje dobiveno iz plodova badema, čija su stabla iz porodice ruža. Bademovo ulje se koristi u kozmetici, prehrani i tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti. U ovom članku ćemo istražiti neke od tih dobrobiti, kao i moguće nuspojave i preporuke za upotrebu.

Bademovo ulje sadrži visoku razinu nezasićenih masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje srca i krvnih žila. Nezasićene masne kiseline pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola (LDL) i povećanju razine dobrog kolesterola (HDL) u krvi, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bademovo ulje također sadrži antioksidanse, poput vitamina E, koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati upale, starenje i kronične bolesti.

Nutritivni sastav bademovog ulja

Bademovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima E i B, mineralima kao što su cink, magnezij, kalcij i fosfor, te antioksidansima i fitosterolima. Ove hranjive tvari imaju različite učinke na zdravlje kože, kose, srca, mozga, jetre i probavnog sustava.

Zdravstvene dobrobiti bademovog ulja za kožu

Bademovo ulje je jedno od najpopularnijih ulja za njegu kože, jer ima hidratantna, protuupalna, antimikrobna i anti-age svojstva. Neka od njih su:

 • Bademovo ulje pomaže u održavanju vlažnosti kože, jer stvara zaštitni sloj na površini kože koji sprječava gubitak vode. To čini kožu mekom, glatkom i elastičnom.
 • Bademovo ulje smanjuje upalu i crvenilo kože, jer sadrži oleinsku i linolnu kiselinu, koje imaju protuupalno djelovanje. To može pomoći u liječenju stanja kao što su ekcem, psorijaza, dermatitis i akne.
 • Bademovo ulje ima antimikrobno djelovanje, jer sadrži fenolne spojeve koji inhibiraju rast bakterija, gljivica i virusa na koži. Ovo može pomoći u prevenciji i liječenju infekcija kože, kao što su impetigo, celulitis i herpes.
 • Bademovo ulje ima anti-age djelovanje, jer sadrži vitamin E, koji je snažan antioksidans koji štiti kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje nastaju uslijed izlaganja UV zračenju, zagađenju, stresu i drugim čimbenicima, a koje mogu uzrokovati prerano starenje kože, kao što su bore, mrlje i gubitak čvrstoće. Vitamin E također potiče proizvodnju kolagena i elastina, koji su proteini koji daju koži strukturu i elastičnost.

Zdravstvene dobrobiti bademovog ulja za kosu

Bademovo ulje je također korisno za njegu kose, jer ima hidratantna, hranjiva, zaštitna i stimulirajuća svojstva. Neka od njih su:

 • Bademovo ulje pomaže u hidrataciji kose, jer prodire u kutikulu kose i zadržava vlagu unutar vlakana. Ovo čini kosu sjajnom, mekom i podatnom.
 • Bademovo ulje pomaže u jačanju kose, jer sadrži vitamine B skupine, koji su bitni za rast i obnovu kose. Također sadrži minerale kao što su cink i magnezij, koji sudjeluju u sintezi keratina, koji je glavni protein kose.
 • Bademovo ulje pomaže u zaštiti kose od oštećenja, jer stvara zaštitni sloj na površini kose koji sprječava gubitak proteina i vlage. Što može pomoći u sprječavanju lomljenja, isušivanja i pucanja kose.
 • Bademovo ulje pomaže u stimuliranju rasta kose, jer poboljšava cirkulaciju krvi u vlasištu i potiče folikule kose. Ovo može pomoći u liječenju stanja kao što su alopecija, perut i svrbež vlasišta.

Zdravstvene dobrobiti bademovog ulja za srce

Bademovo ulje je također dobro za zdravlje srca, jer ima antihipertenzivna, antiaterosklerotična, antitrombotska i antiaritmička svojstva. Neka od njih su:

 • Bademovo ulje pomaže u snižavanju krvnog tlaka, jer sadrži oleinsku kiselinu, koja je mononezasićena masna kiselina koja ima vazodilatacijski učinak, odnosno širi krvne žile i poboljšava protok krvi. Ovo može pomoći u prevenciji i liječenju hipertenzije, koja je glavni faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar.
 • Bademovo ulje pomaže u smanjenju razine kolesterola i triglicerida u krvi, jer sadrži fitosterole, koji su biljni steroli koji smanjuju apsorpciju kolesterola u crijevima. Također sadrži linolnu kiselinu, koja je polinezasićena masna kiselina koja smanjuje sintezu kolesterola u jetri. Što može pomoći u prevenciji i liječenju ateroskleroze, koja je nakupljanje masnih naslaga na stijenkama krvnih žila, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.
 • Bademovo ulje pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi, jer sadrži vitamin E, koji ima antitrombotski učinak, odnosno sprječava agregaciju trombocita, koji su krvne stanice koje sudjeluju u zgrušavanju krvi. Ovo može pomoći u prevenciji i liječenju tromboze, koja je stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.
 • Bademovo ulje pomaže u stabiliziranju srčanog ritma, jer sadrži magnezij, koji je mineral koji sudjeluje u prijenosu električnih impulsa u srcu. To može pomoći u prevenciji i liječenju aritmije, što je nepravilan rad srca, što može dovesti do srčanog zastoja.

Bademovo ulje je također popularno u ayurvedskoj medicini, koja je drevni indijski sustav prirodne medicine. Ayurveda koristi bademovo ulje za liječenje raznih poremećaja, poput stresa, nesanice, glavobolje, probavnih problema, artritisa, astme i dijabetesa. Ayurveda preporučuje konzumiranje bademovog ulja oralno, inhaliranjem, ispiranjem usta ili primjenom na određene dijelove tijela, ovisno o vrsti poremećaja i doši (energetskoj konstituciji) osobe. Ayurveda također vjeruje da bademovo ulje ima sposobnost poboljšati pamćenje, inteligenciju i mentalnu jasnoću.

Nuspojave i kontraindikacije bademovog ulja

Bademovo ulje je dakle vrlo korisno ulje koje se može koristiti na različite načine za poboljšanje zdravlja i ljepote. Međutim, bademovo ulje također ima neke nuspojave i kontraindikacije koje treba uzeti u obzir prije upotrebe. Bademovo ulje može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi, posebno onih koji su alergični na orašaste plodove.

Bademovo ulje također može imati interakcije s nekim lijekovima, poput antikoagulansa, antidiabetika i antikonvulziva, pa se savjetuje konzultacija s liječnikom prije upotrebe.

Bademovo ulje također može biti otrovno ako se konzumira u prevelikim količinama, posebno ako se radi o gorkom bademovom ulju, koje sadrži cijanid. Stoga se preporučuje korištenje samo slatkog bademovog ulja, koje je sigurno za konzumaciju i primjenu.

Reference:
Carazo, A., Macáková, K., Matoušová, L., Kujovská Krčmová, L., Protti, M., & Mladěnka, P. (2021). Vitamin A Update: Forms, Sources, Kinetics, Detection, Function, Deficiency, Therapeutic Use and Toxicity. Nutrients, 13(5), 1703.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388109000772

Ayurveda: Uses, Benefits & Side Effects of Almond Oil. (2020, October 8). PharmEasy.
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-almond-oil/

10 Health Benefits of Almond Oil. (2019, June 18). La Tourangelle.
https://latourangelle.com/blogs/general/10-health-benefits-of-almond-oil

Leech, J. (2019, June 6). 9 Evidence-Based Health Benefits of Almond Oil. Healthline.
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/almond-oil

Garg, M. L., Blake, R. J., & Wills, R. B. (2010). Macadamia nut consumption modulates favourably risk factors for coronary artery disease in hypercholesterolemic subjects. Lipids, 45(6), 473-480.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20129403/

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *