Kokosovo ulje

Kokosovo ulje i njegov utjecaj na zdravlje

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Ovo je ulje uobičajena namirnica u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom.
U naše se dijelove svijeta proširilo tek posljednjih desetak godina.
Kokosovo ulje ima toliku nutritivnu vrijednost i ljekovito djelovanje da bi se trebalo koristiti u svakom domaćinstvu. No, zbog snažnih političkih i farmaceutskih lobija ovo ulje donedavna nije dobilo zasluženu pažnju.

Moderna istraživanja već su potvrdila da blagotvorno utječe na zaštitu srca i krvnih žila, jača imunitet, ubrzava metabolizam i potiče mršavljenje te poboljšava probavu.
Značajno utječe i na izgled kože, kose i noktiju, koje prirodno hrani i njeguje, pomaže u bržem zacjeljivanju te im osigurava zdravlje, sjaj i podatnost.

Nema štetnih nuspojava i zato je izvrsna namirnica za cijelu obitelj.

Razlikujemo djevičansko hladno prešano (nerafinirano), koje ima miris po kokosu, kao što ima i okus kokosa, dok je hladno prešano (rafinirano) – ono koje nema niti miris niti okus po kokosu.

BEZ OBZIRA KOJE ODABRALI, IMAJU SLIČNE NUTRITIVINE VRIJEDNOSTI I VRIJEDNOSTI ZA LJEPOTU KOŽE.

Kokosovo ulje može se koristiti i kao maslac, a razlog tome je što je na sobnoj temperaturu u krutom stanju, dok se odmah pri zagrijavanju, bez obzira radilo se o susretu s kožom ili korištenju u kuhanju, topi u ulje. Svakako je bolji odabir držati ga na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku jer ćete ga tako teže moći koristiti.

Kokosovo ulje sadrži velik broj zasićenih masnih kiselina, veći od svih drugih prehrambenih ulja. Tri masne kiseline – laurinska, miristinska i palmitinska imaju izuzetno djelovanje na probavu, odnosno poremećaje probave.

 • laurinska – 44 – 52%
 • miristinska – 13 – 19%
 • palmitinska – 8 – 11%
 • oleinska – 5 – 8%
 • kaprilna – 5- 9%
 • kapronska – 6 – 10 %
 • sterarinska – 1 – 3 %

Zbog velikog udjela lauronske masne kiseline – kokosovo ulje ima antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje.

Podiže razinu „dobrog“ HDL kolesterola

Prema studiji koja je objavljena u Harvard Medical School kokosovo ulje može doprinijeti porastu razine HDL „dobrog“ kolesterola u krvi, a koji sudjeluje u zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Doprinosi zdravlju srca

Studija objavljena u Ghana Medical Journal potvrdila je da su preko 50% masti koje nalazimo u kokosovom ulju srednjelančani trigliceridi, poput laurinske kiseline. Ove kiseline se lako apsorbiraju u crijevima i tijelo ih koristi za proizvodnju energije. Osim toga, ova vrsta triglicerida ne sudjeluje u transportu ili biosintezi kolesterola.

Studija objavljenja u Nutricion Hospitalaria provedena je nad oboljelima od bolesti koronarnih arterija. Kod ispitanika koji su bili na prehrani bogatoj kokosovim uljem došlo je do porasta HDL „dobrog“ kolesterola i smanjenje razina LDL „lošeg“ kolesterola.

Kokosovo ulje i super otporne bakterije

Jedan od najvećih problema s kojima se suočava moderno društvo je prekomjerna uporaba farmaceutskih antibiotika. Ovo posebno potiče sve veću zabrinutost zbog razvoja sve većeg broja novih super bakterija koje su otporne na antibiotike.

Čak i ako ne uzimamo antibiotike, postoji dobra šansa da dobivamo lijekove kroz hranu koju jedemo. 80% od svih antibiotika prodanih u SAD-u odlazi u stočnu hranu. Američka agencija za hranu i lijekove je bila tužena 2011. od strane koalicije za zaštitu okoliša i javno-zdravstvenih organizacija koje tvrde da loš stav agencije o korištenju antibiotika u uzgoju dovodi do skupih i potencijalno smrtonosnih infekcija kod ljudi. Čak je i FDA objavila da više neće pokušati ograničiti rutinsku uporabu antibiotika u hrani za životinje, jer je to preskupo. Oni su odlučili prepustiti industrijama regulaciju korištenja antibiotika u stočarstvu.

Problem super otpornih bakterija na antibiotike doveo je do interesa u istraživanju korištenja prirodnih proizvoda kako bi se poboljšalo liječenje zaraznih bolesti, poput kokosovog ulja i drugih ulja bogatih laurinskom kiselinom, kao i biljnih lijekova kao što je origano ulje, o kojem smo već pisali, supstancama tradicionalno priznatim desetljećima zbog njihove ljekovitosti. Iako je bilo mnogo svjedočanstava o učinkovitosti tih prirodnih tretmana, sve do nedavno nije bilo istraživanja koja su dostupna liječnicima koja bi im omogućila opravdanje njihovog korištenja u liječenju.

Srećom, kokosovo ulje i ostala laurinska ulja, kao i origano ulje, nedavno su bili predmet istraživanja u laboratoriju sveučilišta Georgetown i ovo istraživanje je rezultiralo s nekoliko objavljenih recenziranih radova objavljenih u toksikološkim časopisima 2005. godine.

Dio istraživanja je bio usmjeren na Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok). In vitro studije su provedene na dva soja ove bakterije i praćene su in vivo studijama na miševima. Učinci monolaurina i origana, kada su se koristili u kombinaciji, su bili bolji od najmoćnijeg antibiotika. Ovo je istraživanje pokazalo da bi ovi sigurni antimikrobni agenti mogli biti korisni za prevenciju i liječenje Staphylococcus aureus i uzročnika brojnih drugih bolesti.

Osim što se koristi kao sredstvo za uljepšavanje kože i kose, kokosovo ulje ima široku i učinkovitu primjenu u liječenju mnogih bolesti i stanja.

Kokosovo ulje i virusi

Antibiotici nisu učinkoviti u liječenju virusa, no poznato je da laurinska kiselina i monolaurin izvedeni iz kokosovog ulja uništavaju viruse. Dr. Mary Enig piše o ovom istraživanju:

Prepoznavanje antimikrobnog djelovanja monolaurina datira još od 1966., a rad može biti pripisan Jonu Kabara. Ovo rano istraživanja je bilo usmjereno na virucidne učinke zbog mogućih problema vezanih uz čuvanje hrane. Neki od ranih radova Hierholzera i Kabare (1982.) koji su pokazali virucidne učinke monolaurina na ovojnicama RNA i DNA virusa su učinjeni u suradnji s Centrom za kontrolu bolesti (CDC) s odabranim prototipima ili priznatim sojevima virusa s ovojnicom. Ovojnica ovih virusa je lipidna membrana.

Neki od patogena koji se inaktiviraju monolaurinom, prema izvješću dr. Enig uključuju HIV, ospice, vercular stomatitis virus (VSV), herpes simplex virus (HSV-1), visna virus, citomegalovirus (CMV), virus gripe, Pneumonovirus, respiratorni sincicijski virus i virus rubeole.

Od 1999. – 2000. provedeno je istraživanje u San Lazaro bolnici u Manili, gdje je ispitano kako utječe kokosovo ulje i monolaurin na količinu virusa kod HIV pacijenata. Utvrđeno je da laurinska kiselina smanjuje broj virusa kod HIV pacijenata. Dr. Dayrit, voditelj istraživanja, proveo je i slična istraživanja o virusu SARS-a, s obzirom na to da je filipinska populacija, koja konzumira kokosovo ulje, relativno nezahvaćena SARS-om od izbijanja epidemije u Kini i drugim zemljama prije nekoliko godina.

Provedeno je i istraživanje na majmunima (koje ne podržavamo), gdje je ženkama aplicirano kokosovo ulje u rodnicu, te su zatim izložene SIV virusu (verzija HIV-a za majmune). Četvero od pet ženki majmuna nije nikada zahvaćeno što pokazuje da monolaurin utječe na imunološki odgovor. Ovaj rezultat je vrlo ohrabrujući u potrazi za učinkovitim mikrobicidom, kako bi se spriječio prijenosa HIV-a, a koji zadovoljava kriterije sigurnosti, dostupnosti i učinkovitosti.

Tretiranje ostalih bolesti kokosovim uljem

Osim provedenih studija s pozitivnim ishodima, poznata su i mnoga pozitivna osobna svjedočanstva ljudi koji su konzumirali kokosovo ulje za tretiranje raznih bolesti, poput herpesa ili mononukleoze koju uzrokuje Epstein-Barr virus. Također je, između ostalog, izvještavano o pozitivnom liječenju bronhitisa, gripe, pa i hepatitisa C.

Dakle, istraživanja o kokosovom ulju postoje i dobro su dokumentirana. No, razlog zbog kojeg se ovo ulje ne primjenjuje bar jednako koliko i farmaceutski lijekovi je u tome da se kokosovo ulje ne može patentirati kao lijek. To znači da farmaceutska industrija i medicinski lobiji od toga nemaju koristi. Dapače, doživjeli bi veliki pad prihoda kada bi se ovo ulje, baš kao i ostali prirodni lijekovi, primjenjivalo.

Nemoguće je nabrojati sve zbog čega bi trebali koristiti kokosovo ulje, no također vam ne možemo naći niti jedan razlog da ga ne koristite, stoga se slobodno koristite darovima prirode za održavanje zdravlja kao i za liječenje bolesti.

Ovo je još nekoliko načina na koji sve možete koristiti kokosovo ulje na tijelu, rukama i licu:

 1. Za skidanje šminke
  Umočite malo vatice u kokosovo ulje i skinite šminku. Čak i najtvrdoglavija šminka, poput vodootporne maskare, s kokosovim uljem će se lako skinuti.
 2. Njeguje nokte i zanoktice
  Prvo, nanesite ulje na zanoktice kako biste ih omekšali i polako ih pogurajte prema korijenu nokta. Umasirajte ulje u nokat i zanoktice i ostavite 5 minuta da se upije. Ulje od kokosa će vam zaštititi slojeve keratina u noktima, koji će biti jači i zdraviji.
 3. Kao dezodorans
  Puno se priča o štetnom sastavu kupovnih dezodoransa i dugotrajnim posljedicama koje imaju na naše zdravlje. Uvijek je bolja prirodna alternativa. Portal Healthy Natural Cures savjetuje da se pazusi namažu s malom količinom kokosovog ulja.
  Zbog svojeg antibakterijskog i antifungalnog svojstva će usporiti znojenje i na prirodni način zaštititi pazuhe.
 4. Kao maska za kosu
  Kokos je bogat masnim kiselinama i zbog toga je iznimno hranjiv za skalp i folikule kose. Umasirajte ulje u kosu i ostavite par sati kako biste postigli najbolje moguće rezultate. Isperite te operite kosu šamponom i ponovno isperite. Imat ćete lijepu, sjajnu i punu kosu. Kokosovo ulje možete na isti način koristiti i na obrvama i trepavicama.
 5. Borac protiv peruti
  Kokosovo ulje daje potrebnu hidrataciju suhom skalpu i zato je učinkovit borac protiv peruti. Ulje umasirajte u skalp i ostavite neko vrijeme na kosi. Smanjiti će svrab i umiriti skalp, a perut će se isprati s uljem.
 6. Zdravlje usne šupljine
  Ispiranje ustiju uljima i tekućinama je inače stara Ayurvedska praksa koja garantira poboljšanje općeg stanja tijela te čišćenje usne šupljine od bakterija i otrova.
  Kad se mućka ulje u ustima ono privlači štetne mikroorganizme koji se “lijepe” za ulje i na taj način se brzo i jednostavno čiste usta.
 7. Prirodni piling
  Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja skida nečistoće s površine kože. Umasirajte ulje u tijelo i onda skinite piling s grubljom rukavicom za tuširanjem (ali ne pregrubom). Osim uklanjanja nečistoća, kokosovo ulje će hidratizirati kožu. Portal Prevention savjetuje da kokosovom ulju dodate smeđi šećer i napravite instant piling.
 8. Ulje za masiranje
  Kokosovo ulje je izvrstan izbor za prirodno ulje za masažu. Učinkovito smanjuje vidljive strije i ublažava bol u mišićima. Uz hidrataciju kože i uklanjanje nečistoća, od jedne masaže imat ćete višestruku korist.
 9. Melem za lice
  Kokosovo ulje je puno vitamina E i svojim hidratantnim, protuupalnim djelovanjem može zamijeniti višestruke proizvode za lice. Kokosovo ulje se puno brže upija od drugih proizvoda, čisti i zateže pore te ga možete koristiti i u borbi protiv sitnih bora oko očiju. Na to područje bogatije nanesite kokosovo ulje i nemojte ispirati.
 10. Kao gel za brijanje
  Kokosovo ulje možete koristiti na svim dijelovima tijela koje brijete. Ulje će nahraniti folikule, ublažiti crvenilo i hidratizirati kožu za vrijeme i nakon brijanja. Zahvaljujući svojoj teksturi žilet će glatko prelaziti preko vaše kože, a sloj ulja će se i dalje zadržati na koži hraneći i vlažeći ju.
 11. Balzam za usne
  Ulje kokosa ima prirodni zaštitni faktor. Tako ćete nahraniti, hidratizirati i zaštititi svoje usne.
 12. Zamjena za sapun za ruke
  Budući da je antibakterijske prirode dobro je prati ruke s kokosovim uljem. Uzmite malo ulja i perite ruke s njim nekih 30-ak sekundi. Lagano isperite nečistoće, a ruke obrišite polumokrim ručnikom. Očistit ćete ruke, nahraniti ih i omekšati.
 13. Akne
  Ovo magično ulje nježno se bori protiv bakterija koje uzrokuju akne. Nanesite ga izravno na područje zahvaćeno prištićima i gledajte kako se smanjuju.
 14. Sredstvo za čišćenje
  Kokosovo ulje je učinkovit i nježni čistač za uklanjanje prljavština.
 15. Uši
  Kokosovo ulje ubija i uklanja ovaj nesnosan problem.
 16. Strije
  Da, kokosovim uljem možete spriječiti i omekšati strije nastale od trudnoće.
 17. Bradavice i madeži
  Utrljajte ulje na željeno područje i prekrijte zavojem . Utrljajte u svježe ulje i stavite novi zavoj svaki dan.
 18. Ovlaživač
  Kokosovo ulje je odličan način za omekšati i hidratizirati suhu, grubu ili oštećenu kožu.
 19. Atletsko stopalo
  Snažna antifungalna svojstva čine kokosovo ulje idealnim za bilo koje gljivične infekcije. Dodajte nekoliko kapi origana ili ulja čajevca za dodatno antifugalno djelovanje.
 20. Bore
  Utrljajte u netom opranu kožu radi rehidracije i omekšavanja.
 21. Upala grla
  Otopite žlicu ulja u ustima i pustite da polako klizi niz grlo. Pomoći će obložiti i štititi grlo.
 22. Lišajevi
  Utrljajte kokosovo ulje na zahvaćena područja da uništite gljivice koje uzrokuju neugodne lišajeve. Dodajte ulje čajevca kako bi tretman bio djelotvorniji..
 23. Uhobolja
  Plivačko uho i infekcije uha nestaju brzo s nekoliko kapi kokosovog ulja pomiješano s uljem češnjaka.
 24. Lubrikant
  Kokos je dobar prirodni lubrikant za osobne intimne trenutke, bez kemikalija.
 25. Krema za oči
 26. Smanjite natečenost i podočnjake s nekoliko kapi kokosova ulja koja umasirate ispod očiju.
 27. Ekcem
  Kokosovo ulje smanjuje svrbež , bol i suhoću ekcema, psorijaze i dermatitisa.
 28. Kuhanje
  Kokosovo ulje ne stvara štetne nusproizvode kada se zagrije kao i većina drugih ulja i životinjskih masti – znatno ja stabilnije pri visokim temperaturama. Koristite ga kao adekvatnu zamjenu margarinu. Pirjajte, kuhajte, pecite i još mnogo koristeći kokosovo ulje kao interesantnu alternativu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *