Ljekovita svojstva zelene salata su mnogobrojna.
Može smanjiti kolesterol, regulirati san, kontrolirati tjeskobu, smanjiti upalu i dati tijelu mnogo važnih antioksidanata.
Zelena salata (lat. Lactuca sativa) je izvor mnogih nutrijenata važnih za vaše zdravlje.
Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 te mineralima fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom.
Kod zelene salate vrijedi pravilo: što je lišće tamnije, to je veća nutritivna vrijednost.
Zbog neupućenosti događa se da mnogi bacaju prve, vanjske listove, jer su za razliku od mekog ukusnog nutarnjeg dijela suviše tvrdi i žilavi.
Ovo je pogrešno, jer vanjski listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutarnji.
Imajte na umu da je zelena salata izrazito osjetljiva namirnica. Najkorisnija je svježe ubrana, jer stajanjem gubi vitamine i minerale.
Zbog toga, uvijek jedite svježe pripremljenu salatu.
Ako imate vlastiti povrtnjak, berite i pripremajte količinu potrebnu samo za jedan obrok.
Nikada ju nemojte unaprijed rezati, jer tako uništavate velike količine vitamina C.
U svijetu postoji preko 200 vrsta zelene salate, a kod nas su najpoznatije glavatice – puterica i kristalka, zatim rimska salata, endivija, radič, matovilac i rikula.
Puterica – listovi ove salate su svijetlozelene boje, pravilno obrubljeni, glatki, meki i nježni.
Kristalka – salata kovrčavih, naboranih listova čiji su vrhovi nepravilni i nazubljeni.
Rimska salata – ima glavice izduženog oblika, listovi su hrskavi, a njihova boja može varirati od žutozelene, zelene do tamnozelene.
Endivija – dvije su vrste ove salate – endivija glatkih, izduženih, ovalnih listova te endivija kovrčavih, naboranih listova.
Radič – samonikla trajnica dugog nazubljenog lišća, gorkog okusa, ali neprocjenjive prehrambene vrijednosti.
Matovilac – izuzetno ukusna samonikla biljka. Otporna je na zimu pa je idealna za jesensku sjetvu, odnosno zimsku berbu. Savršena je za obogaćivanje zimskog, nutritivno siromašnijeg jelovnika.
Rikula – samonikla biljka gorkastog okusa godinama je neizostavan dio mediteranske kuhinje.
Zelena salata kao lijek
Zelena salata djeluje protuupalno
Zelena salata sadrži protuupalna svojstva koja kontroliraju upalne procese. U eksperimentima je potvrđeno da ekstrakt zelene salate može znatno smanjiti upale u tijelu, no potrebno je više istraživanja kako bi rezultati bili jasniji.
Idealna za mršavljenje
Zbog činjenice što sadrži visok postotak vlakana koji utječu na poboljšanje probave, ovo je namirnica koja se najčešće koristi za mršavljenje. Ako je vaš izbor zelena salata dijeta će vam biti lakša, podnošljivija, a što je najvažnije – nećete imati osjećaj gladi.
Zelena salata za bolji san
Nakon obilnog konzumiranja salate uvijek slijedi miran i dubok san. Najvrjedniji ljekoviti sastojak salate je njen mliječni sok. Sok od zelene salate sadrži supstancu sličnu opijumu, a kada mu se doda sok od limuna može se koristiti kao sedativ. Još su starogrčki liječnici liječili nesanicu preporučujući korištenje velikih količina zelene salate.
Zelena salata smanjuje kolesterol
Ona može biti korisna pri smanjenju kolesterola koji često dovodi do kardiovaskularnih bolesti i drugih teških stanja. Visok kolesterol je jako loš te može dovesti do srčanog i moždanog udara. Provedeno je istraživanje na štakorima kako bi se testirao utjecaj konzumacije zelene salate na kolesterol i mast.
Rezultati su naznačili da se pojavilo znatno smanjenje kolesterola kod miševa koji su jeli zelenu salatu nasuprot onima koji ju nisu jeli.
U većini slučajeva uočena je lipidna peroksidacija koja je zaslužna za taj oblik kontrole kolesterola. To pokazuje da bi ona mogla pomoći smanjiti rizik od razvitka kardiovaskularnih bolesti.
Korisna za zdravlje srca
Vitamin C i beta karoten su prijatelji zdravlja vašeg srca, a u zelenoj salati njih ima u izobilju. Oni će zajedno pomoći u sprječavanju i uklanjanju viška kolesterola u krvi, što vas čuva od brojnih bolesti. Zanimljivo je to što zelena salata zdravlje srca čuva jer je riječ o povrću koje sprječava i taloženje kalcija na stjenkama krvnih žila.
Ima antikancerogeno djelovanje
Zelena salata zdravlje čovjeka čuva i kada su maligna oboljenja u pitanju. Naime, u njenim listovima nalaze se sastojci koja utječu na stanice raka i sprečavaju njihov rast i dalje širenje. Posebno je zanimljivo što je ovo povrće pravi izbor kod oboljelih od leukemije, jer postoje dokazi o tome kako povećana konzumacija može ukloniti i do 50 posto malignih stanica!
Odlična je za dijabetičare
Nizak glikemijski indeks koji ima zelena salata posljedica je činjenice kako sadrži malo kalorija. Ovakva hrana je odlična za svakoga tko obraća pažnju na razinu šećera u krvi, zbog čega je najčešći izbor kod dijabetičara.
Kozmetika od zelene salate
Zelena salata ne koristi se samo u kulinarstvu, već i u kozmetici.
Donosimo vam nekoliko zanimljivih recepata za njegu kože lica i vrata.
Maska za kožu
Ova maska blagotvorno djeluje na kožu čineći je mekom i nježnom. Posebno pomaže kod problema suhe i ispucane kože.
Nekoliko listova zelene salate prokuhajte u vodi jednu minutu. Izvadite ih iz vode, sitno narežite i umotajte u gazu.
Tako dobivene obloge stavite na kožu lica, vrata ili drugih dijelova tijela.
Nakon tridesetak minuta skinite obloge, a kožu isperite čajem od kamilice.
Losion za kožu
Losion od zelene salate ublažava crvenilo kože izazvano sunčanjem i vjetrom i liječi bubuljice.
Listove zelene salate kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol.
Nakon toga procijedite. Dobivenu tekućinu koristite za njegu kože lica i vrata.
Losion čuvajte na tamnom i hladnom mjestu najduže 3 dana.
Zelena salata – nuspojave
Zelena salata kod nekih osoba može izazvati alergijsku reakciju, potvrdilo je istraživanje. Alergije su abnormalna reakcija imunološkog sustava na određenu hranu koju tijelo prepoznaje kao štetnu. Ako inače patite od alergija, budite oprezni prije nego prvi put probate zelenu salatu.
Reference:
https://www.novizivot.net/zelena-salata-zdravlje/
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/zelena-salata