Komorač je aromatična začinska biljka koja se većinom koristi u kulinarstvu ali i kao sastojak u ljekovitim pripravcima. Kada se jede svjež, komorač ima slatkastu i osvježavajuću aromu. U Indiji se komorač tradicionalno koristi za osvježavanje daha i pospješivanje probave, nakon jela.
Brojna su imena što su mu ga pridijevale tradicije i narječja: morač, morača, anason, divlja mirodija, janež, komorača, morski janež, sladki aniš, slatki janež, slatki januš, slatka mirodija, slatki kopar…
U indijskim restoranima, te u mnogim domovima, nakon jela se poslužuju posudice tople vode u koje je uronjena kriška limuna, a u kojima možete oprati ruke, budući da se tamo hrana jede prstima. Prisutne su i posudice s komoračem i kristalima šećera. Komorač će vam pomoći u osvježavanju daha, te u probavljanju hrane.
Danas se u prodaji može naći i komorač preliven šećerom i obojen industrijskim bojama te s raznim mješavinama (menta, začini i sl.). Takav komorač je posebno privlačan djeci. Eterično ulje komorača pojačava rad želuca i crijeva te djeluje protiv grčeva. Upravo zbog toga se komorač često koristi kao začin kada se pripremaju teško probavljiva jela.
Stanište komorača:
Raste na poljima, i neobrađenim livadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima.
Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi.
Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije.
U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima.
Sabiru se svi dijelovi, korijen vadimo u ožujku i travnju, biljku i plod koristimo svježu ili ju sušimo sve do sazrijevanja ploda u rujnu, kad se i sabire plod.
Ljekovita svojstva koromača
Uzevši u obzir povijest proučavanja ljekovitosti biljaka, koromač spada u jednu od najstarijih ljekovitih biljaka. Koromač je izuzetno hranjiv i vrijedan jer sadrži vitamine A, B, C, D, E i K; kalcij, kalij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i dr.
Koromač sadrži i estrogen, koji je važan za žensko zdravlje – pridonosi plodnosti, regulira menstruacijski ciklus te pomaže kod ublažavanja simptoma predmenstrualnog sindroma.
Koromač ima antiseptičko, diuretičko i antireumatsko djelovanje. U narodnoj medicini smatra se da pomaže kod:
- nadimanja, grčeva i probavnih tegoba
- povraćanja
- slabog apetita
- neredovitog menstruacijskog ciklusa
- bolesti živčanog sustava
- reumatskih bolova
- slabe funkcije bubrega
- viška vode u organizmu
- oslabljenog imuniteta
- anemije
Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu koromač ljekovito djeluje na gotovo sve tjelesne organe i sustave.
Pospješuje zdravlje srca i krvnih žila
Dijetalna vlakna, vitamin C, kalij i folati će sniziti razine lošeg kolesterola i regulirati krvni tlak.
Na taj bi vam način čaj od komorača kao dodatak vašoj prehrani, uz malo tjelovježbe i izbjegavanje masne hrane mogao pomoći u smanjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Jača imuni sistem
Jak imunitet pomaže u borbi protiv bakterija i virusa, a pomoću ovog čaja možete zaliječiti prve simptome njegova slabljenja, odnosno prehlade.
Zbog spojeva koji djeluju antioksidativno, komorač ima antimikrobni i protuupalni efekt. Vitamin C i kvercetin mogu usporiti ili zaustaviti razvoj upalnih procesa u tijelu.
Poboljšava zdravlje očiju
Ponekad se nakon loše prospavane noći možete probuditi s natečenim i bolnim očima. Odolite iskušenju da se vratite u krevet i pripremite čaj od komorača.
Natopite vatu u njemu i stavite je preko svojih kapaka na 10 minuta. Osim što osvježava, ovaj tretman smanjuje natečenost očiju. Komorač također posjeduje zeaksantin, biljni pigment čija konzumacija podupire zdravlje očiju.
Komorač pomaže kod zadaha
Žvakanje sjemenki komorača može vas zasladiti nakon obroka, ali i pomoći vam da se riješite lošeg zadaha nakon jela.
Pomaže i grgljanje čaja od komorača. Osim toga, komoračeva antibakterijska i protuupalna svojstva smiruju upalu desni koja također može uzrokovati neugodan zadah.
Sjemenke komorača
Sjemenke komorača su iznimno aromatične te se koriste kao začin. U posljednje vrijeme su gotovo zaštitni znak zemalja Južne Europe i Mediterana. Tijekom povijesti su se sjemenke komorača koristile u narodnoj medicini za pripremu čaja dojiljama. Komorač sjemenke su učinkovite u liječenju glavobolje, imaju umirujuće djelovanje, a pomažu i kod kašlja te uznapredovalog bronhitisa.
Aroma sjemenki komorača se najbolje slaže s jelima koja uključuju ribu, sirne namaze te povrće. No, unatoč brojnim prednostima, sjemenke komorača mogu biti i opasne. Velika količina neurotoksičnih komponenti iz sjemenki može izazvati halucinacije i napade. Trudnice također ne bi trebale konzumirati veće količine ovih sjemenki.
Eterično ulje
Eterično ulje koromača dobiva se vodenom destilacijom svježih sjemenki (a može i ostalih dijelova biljke, ali je prinos u tom slučaju znatno niži), i upotrebljava se kao karminativ i aroma u laksativima, kao mirisna komponenta u brojnim kozmetičkim proizvodima, u svrhu aromatiziranja hrane te u aromaterapiji. Okus ulja je slatkast s osjetom ljutine, a miris mu je karakterističan i ugodan.
Glavni sastojak eteričnog ulja koromača je anetol (50-60%), dok se od ostalih sastojaka ističu fenhon, α-pinen, kamfen, anisaldehid, D-α-felandren, dipenten, metil kavikol and p-hidroksifenil aceton. Za pripravu eteričnog ulja beru se ne posve zrele sjemenke koje se osuše te se odvoje plodovi sa stapki.
S obzirom na sastav eteričnog ulja beru se dvije inačice od kojih su plodovi slatkog koromača nešto veći i slađeg okusa, dok druga vrsta ima sitnije plodove koje karakterizira gorko-ljuti okus. Miris gorkog koromača je aromatičan, dok je slatkog znatno intenzivniji. Za potrebe farmaceutske industrije koromačevo eterično ulje se proizvodi isključivo iz plodova gorkog koromača.
Eterično ulje koromača ima dokazano karminativno djelovanje, slično hormonalnom (estrogen), spazmolitično, tonizira probavni sustav pa se učestalo koristi kod nadutosti i ostalih tegoba probavnog sustava, te u liječenju bronhitisa i astme. Ulje djeluje antibakterijski i potiče izlučivanje žlijezda dišnih organa. Ne smiju ga koristiti trudnice, dojilje, djeca i osobe oboljele od estrogen ovisnih karcinoma.
Čaj od koromača
Čaj od sjemena:
-Prehlada, grčevi, nadutost i vjetrovi.
1 žlica mljevenog sjemena komorača, preliti šalicom vruće vode, poklopiti, te nakon jednog sata procijediti. Piti u gutljajima poslije jela, 2-3 šalice na dan.
Prašak:
-Malokrvnost žena i za dojilje; Samljeti sjemenke komorača u mlincu za kavu. Uzimati tri puta na dan na vrh noža s jelom, sokom, čajem, vinom.
Komorač u mlijeku:
Za plućne bolesti bolje je kuhati sjeme komorača u mlijeku i zasladiti medom.
Čaj od svježih listova komorača
Priprema:
- Odrežite svježe, zeleno lišće s gomolja i dobro ga isperite
- U šalicu kipuće vode dodajte lišće i ostavite ga da tako odstoji 15 – 20 minuta
- Uklonite lišće i dodajte vode
Ako ste alergični na mrkvu ili celer, nemojte piti čaj od komorača jer biste mogli imati alergijsku reakciju. Također, ako ste skloni krvnim ugrušcima čaj pijte u umjerenim količinama.
Berba i primjena
U Hrvatskoj koromač većinom raste na području Dalmacije i Hrvatskog primorja te na otocima. Može se naći na osunčanim područjima na livadama, poljima, kamenjarima, vrtovima i vinogradima.
Listovi se mogu brati tijekom cijele godine, a sjemenke ujesen, kada požute. Korijen se vadi i suši ujesen. Svi se dijelovi koromača mogu upotrijebiti za jelo ili za pripremanje pića.
U kulinarstvu se komorač koristi kao začin i prilog jelima koji dodatno obogaćuje okus. Može se kombinirati i s drugim začinima, npr. s korijandrom ili anisom. Svježi listovi i korijen koromača dodaju se u salate, juhe, umake i druga slična jela. Sjemenke, listovi i korijen koromača koriste se za čaj.