Konjunktivitis

Konjunktivitis (krvave oči) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Konjunktivitis (ružičasto oko) je upala očne spojnice (konjunktive). Spojnica se prostire na unutarnjem dijelu kapka i pruža se preko bjeloočnice (sklere) do rožnice. Upaljena očna spojnica čini bjeloočnicu crvenom za vrijeme konjunktivitisa.

Koji je uzrok konjunktivitisa?

Uzrok nastanka konjunktivitisa može biti virusna, bakterijska, alergijska upala i uslijed djelovanja različitih kemikalija:

 • Virusni konjunktivitis izazivaju različiti tipovi virusa. Ova vrsta je najčešća i karakterizira je velika prenosivost sa osobe na osobu, najčešće preko ruku. Obično se javlja prvo na jednom oku a kasnije zahvaća i drugo oko. Prisutan je svrab i crvenilo oka.
 • Bakterijski konjunktivitis najčešće je izazvan bakterijama koje se normalno nalaze na rubovima i koži kapaka. Pad imuniteta dovodi do upale. Javlja se obilna žućkasta sekrecija iz oba oka a na krajevima kapaka mogu se javiti krastice i ranice.
 • Alergijski konjunktivitisi nastaju pod djelovanjem različitih alergena. Karakteristično je postojanje svraba, crvenila i jako izraženog suzenja očiju. Simptomi mogu biti vezani i za začepljen nos i kihanje.
 • Kemikalijama izazvani konjunktivitis može se javiti prilikom rada ili prisustva u atmosferi različitih kemikalija. To mogu biti različita isparavanja, upotreba jakih kemikalija u radu, klor iz bazenske vode. Najvažnija prevencija je ispiranje očiju nakon izlaganja oka kemikalijama.

Tko obolijeva (faktori rizika)?

Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmia neonatorum i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid. Rizično je i nošenje kontaktnih leća, a posebno, dugo nošenje leća. Rizični faktor su i kontakti s osobama koje imaju konjunktivitis.

Simptomi konjuktivitisa

Simptomi se mogu razlikovati ovisno od toga što je uzrokovalo konjunktivitis.

Najčešći simptomi kod svih vrsta konjunktivitisa su:

 • suzne oči
 • zamagljen vid
 • bol i svrab u očima
 • osjetljivost na svjetlo
 • otjecanje i crvenilo u očima
 • osjećaj grebanja u očima

Suhe oči također mogu izazvati konjunktivitis. Nadražene oči i crvenilo su česte manifestacije u ovome slučaju. Osobe koje pate od konjunktivitisa mogu imati i česte glavobolje.

Ukoliko imate infekciju koju uzrokuje virus ili bakterija, oči tada mogu postati crvene, suzne i ljepljive – imate osjećaj grebanja dok trepćete. Konjunktivitis ove vrste je često povezan sa prehladom i grloboljom. Trajanje liječenja je obično od 5 do 7 dana, ovisno od savjeta doktora.

Kod alergijskog konjunktivitisa oči mogu biti jako crvene, često jako svrbe, a može se pojaviti i otečenost. U ovome slučaju, ako osjetite bol u očima, fotofobiju, imate jako krvave oči ili poremećaj vida, to može biti posljedica ozbiljnije bolesti oba oka, poput akutnog glaukoma, keratitisa ili iritisa. U tom slučaju odmah potražite medicinsku pomoć.

Sprječavanje širenja ružičastog oka / konjunktivitisa

Vježbajte dobru higijenu kako biste kontrolirali širenje ružičastih očiju. Na primjer:

 • Ne dodirujte oči rukama.
 • Često perite ruke.
 • Svakodnevno koristite čisti ručnik i krpu.
 • Ne dijelite ručnike ili krpe.
 • Često mijenjajte jastučnice.
 • Bacite kozmetiku za oči, poput maskare.
 • Ne dijelite kozmetiku za oči ili osobne proizvode za njegu očiju.
 • Imajte na umu da ružičasto oko nije zaraznije od prehlade. U redu je vratiti se na posao, u školu ili brigu o djeci ako ne možete uzeti bolovanje – samo budite dosljedni u održavanju dobre higijene.

Sprječavanje ružičastog oka kod novorođenčadi

Oči novorođenčadi osjetljive su na bakterije koje su normalno prisutne u rodnom kanalu majke. Te bakterije ne uzrokuju simptome kod majke. U rijetkim slučajevima ove bakterije mogu kod dojenčadi razviti ozbiljan oblik konjunktivitisa poznat kao ophthalmia neonatorum, kojem je potrebno liječenje bez odgađanja kako bi se očuvao vid. Zbog toga se nedugo nakon rođenja na oči svakog novorođenčeta nanosi antibiotska mast. Mast pomaže u prevenciji infekcije oka.

Dijagnoza konjunktivitisa

U većini slučajeva liječnik može dijagnosticirati konjunktivitis postavljanjem pitanja o vašim simptomima i nedavnoj zdravstvenoj povijesti.

Rijetko, liječnik može uzeti uzorak tekućine koja se cijedi iz oka za laboratorijsku analizu (kulturu). Kultura može biti potrebna ako su simptomi ozbiljni ili ako liječnik sumnja na uzrok visokog rizika, poput stranog tijela u oku, ozbiljne bakterijske infekcije ili spolno prenosive infekcije.

Liječenje konjunktivitisa

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzročniku. Najbolje je da terapiju uvede i nadzire oftalmolog, a posebice u slučajevima kad se koriste lokalni pripravci kortikosteroida. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. U blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji, tj. bez recepta. Antibiotici, obično kapi za oči, učinkoviti su u liječenju bakterijskoga konjunktivitisa. Primjenjuju se nekoliko puta na dan. Bakterijski konjunktivitis može se izliječiti za nekoliko dana. Virusni će se konjunktivitis povući sam po sebi obično unutar tjedan dana. Kod djece s neonatalnim konjunktivitisom potrebno je sustavno liječenje makrolidima, kao što je azitromicin. Također je potrebno liječiti majku i njezina seksualnog partnera. Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina. Potrebno je liječiti i seksualnoga partnera. Prognoza nakon liječenja je obično dobra. Oči se moraju držati čiste od izlučevina i ne smiju se prekrivati zavojem.

Upala konjunktive oka i prirodno liječenje

Kada je riječ o prirodnim lijekovima za konjunktivitis, postoji nekoliko tretmana koje možete prakticirati. Ovdje vam donosim nekoliko savjeta kako na prirodan način možete liječiti upalu konjunktive oka.

Tretman vodom
Voda je prirodan, jednostavan i jeftin način liječenja konjunktivitisa. Hladni oblog na zahvaćenom oku može pomoći pri zacjeljivanju i pružiti osjećaj olakšanja. Važno je ne pritiskati oko već da obloga bude blago položena na zahvaćeno oko. Korištenu oblogu ne koristiti u sljedećem tretmanu. Tretman hladnim oblogama možete prakticirati nekoliko puta tijekom dana.

Čaj od crvene ehinacee
Ovaj čaj jedan je od prirodnih sastojaka za jačanje imunološkog sistema koji se bori sa virusima i bakterijama. Čaj ehinacee može se koristiti kao prevencija ili tretman, ali samo na kratak period dok ne osjetite poboljšanje. Konzumirajte ga pomalo tijekom cijelog dana kada liječite konjunktivitis.

Obloge od kamilice
Kamilica je djelotvorna biljka za probleme sa očima jer ima protuupalna i antiseptička svojstva koja ublažava simptome konjunktivitisa i ubrzava oporavak. Pripremite čaj od kamilice i nanosite ga na oči umakanjem ručnika u tekućinu. Na taj način čaj djeluje na kapke i oči apsorbirajući tekućinu. Koristite oblog 2-3 puta dnevno kada liječite konjuktivitis.
Kao tekućinu za ispiranje koristi se i korijander.

Održavanje osobne higijene
Jedna od najvažnijih stvari kod njege i zdravlja naših očiju jest održavanje osobne higijene. Pravilna higijena je važna za liječenje upale oka, ali također i za sprječavanje širenja bolesti.

Dodatni savjeti za liječenje konjuktivitisa prirodnim putem:
 • izbjegavati trljanje očiju
 • ne dodirivati oči prljavim prstima
 • koristiti poseban ručnik za zahvaćeno oko
 • ukoliko nosite kontaktne leće, održavati njihovu higijenu
 • izbjegavati upotrebu kozmetike tijekom liječenja konjunktivitisa

Alkalna dijeta
Ukoliko imate određenu upalu u tijelu razlog tome je i visok stupanj kiselosti u tom dijelu tijela. Zato je kod upale oka važno konzumirati alkalnu hranu koja regulira razinu pH kiselosti u tijelu. Neke od ovih prehrambenih namirnica su: bijeli luk, banana, avokado, limun, grejpfrut, lubenica, kajenski papar, suho voće i sjemenke.

Prirodne kapi za oči
Da bi cjelokupni tretman bio uspješniji možete koristiti i prirodne kapi za oči napravljene od ljekovitog bilja. Svakako, kod prirodnih kapi, prije tretmana se posavjetujte sa svojim oftalmologom.

Prirodni suplementi
Postoje prirodni suplementi koju su efikasni u prevenciji i liječenju problema sa očima. Ovdje su navedeni vitamini koje je dobro koristiti za ovaj tretman liječenja:

Vitamin A: nalazi se u hrani bogatoj karotenom i beta-karotenom
Vitamini B grupe: vrlo korisni za zdravlje općenito
Vitamin C: jača imunološki sistem i pomaže u boljoj apsorpciji vitamina A i E
Vitamin E: sprječava oštećenje vida zbog slobodnih radikala

Još jednom napominjem, prije svih metoda liječenja prirodnim putem posavjetujte se sa svojim oftalmologom, kako biste izbjegli neželjene komplikacije i na najoptimalniji način tretirali upalu.

Posebna napomena

Konjunktivitis može biti izazvan stresom, naprezanjem oka ili nedovoljnim količinama hranjivih tvari. Kod djece se upala često javlja zbog prehlade ili upale grla. Konjunktivitis kod novorođenčadi je potrebno hitno liječiti kako ne bi došlo do oštećenja oka i sljepoće.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli odgovoriti na neka vaša potencijalna pitanja i nedoumice koje ste imali u vezi konjunktivitisa.

Reference:
https://www.healthdirect.gov.au/conjunctivitis
https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/symptoms.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355
https://www.webmd.com/eye-health/eye-health-conjunctivitis
https://www.cdc.gov/conjunctivitis/index.html
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8614-pink-eye

Slika preuzeta sa https://www.baterandstoutopticians.co.uk/eye-infections-symptoms-treatments/

5 razmišljanja na “Konjunktivitis (krvave oči) – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *