Kopriva

Kopriva – moć iz prirode

Savjeti o prehrani

Kopriva, velika kopriva ili prava kopriva (Urtica dioica) je trajna, često i do 1,5 m visoka zeljasta biljka iz porodice kopriva (Urticaceae).
Porodica kopriva obuhvaća oko 50 jednogodišnjih i višegodišnjih vrsta kopriva. Uz malu koprivu (Urtica urens) koja je jednogodišnja biljka i koja naraste najviše 60 cm, velika kopriva je kod nas jedna od najraširenijih vrsta kopriva. Vrlo brzo se širi, a iz njezinog puzavog korijena izbijaju uspravne stabljike s nasuprotnim, srcoliko šiljastim, nazubljenim tamnozelenim listovima. Stabljika i listovi koprive obrasli su kratkim i mekim dlakama, te duljim dlakama koje se pri dodiru lome izlučujući pritom histamin i mravlju kiselinu koja peče.
Plinije je zbog toga još u 1. stoljeću koprivu nazvao urtica, prema latinskom urere, što znači peći, a otuda potječe današnji botanički naziv za koprivu i porodicu kopriva.

Hranjive i ljekovite tvari u koprivi

Kopriva sadrži mnogo mineralnih tvari, prvenstveno željeza, kalija, kalcija, magnezija, natrija i fosfora, te mnogo provitamina A i vitamina B2, C i K. U 100 g koprive nalazi se 80-140 mg vitamina C, a što je više nego u naranči i limunu. Osim obilja vitamina i minerala, kopriva sadrži flavonoide, histamin, organske kiseline, klorofil, enzime, tanine, sluzi, vosak i neku tvar koja smanjuje količinu šećera u krvi.

Kopriva sadrži i veliku količinu tanina, a zbog čega zaustavlja unutarnja i vanjska krvarenja. S prehrambenog gledišta, kopriva je hranjivija od većine uzgojenog povrća. Kao ukusna i zdrava hrana, kopriva se može pripremati na razne načine. Mladi listovi i vrhovi koprive mogu se pržiti u ulju, kuhati poput špinata ili se od njih mogu pripremati juhe, variva, kaše, umaci, pite, pudinzi, valjušci i druga jela. Zbog antibakterijskog djelovanja, kopriva se može u kuhinji koristiti i za čuvanje hrane, posebno svježeg mesa. Jer, osim što kopriva tjera muhe, meso umotano u listove koprive i van hladnjaka ostaje svježe čak nekoliko dana.

Skupljanje i sušenje

Za ljekovitu upotrebu mogu se skupljati vrhovi mladih grančica s listovima, samo listovi, cijela nadzemna biljka ili samo korijen. Budući da samo listovi koprive sadrže klorofil, koji dezinficira rane i pospješuje njihovo zacijeljivanje, listovi su najljekovitiji dio koprive.

Vrhovi mladih grančica koprive skupljaju se u proljeće, sjeme u kolovozu i rujnu, korijenje u proljeće i u jesen, dok se čitava stabljika može skupljati cijele godine, a najbolje u vrijeme cvatnje. Koprivu treba brati po suhom i lijepom vremenu i što prije osušiti, a kako bi zadržala što više ljekovitih tvari, vitamina C i klorofila. Sušiti je treba na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u pećnici pri temperaturi od najviše 50 C.

Budući da kopriva žari, ne treba je dodirivati golim rukama, već za branje treba navući rukavice. Prije upotrebe u kuhinji, ubranu koprivu treba preliti kipućom vodom, a nakon čega će postati sasvim bezopasna za ruke i želudac.
Tvari koje izazivaju pečenje i žarenje su:

 • histamin,
 • acetilkolin,
 • serotonin,
 • leukotrieni,
 • mravlja kiselina

Uzgoj koprive

Ovdje je ponajprije riječ o skupljanju i korištenju koprive “na malo”, za vlastite potrebe. Uzgoj koprive “na veliko”, posebna je priča.

Dakle, ako vam neko bogatije stanište koprive baš i nije na dohvat ruke, evo osnovnih uputa kako da ju sami uzgojite.

Kopriva se razmnožava na dva načina: sjemenom i podzemnim vriježama, poput metvice ili jagode. Premda nije izbirljiva što se tiče tla i sunca, nemojte očekivati da će kao korov buknuti čim sjeme bacite u zemlju. Kopriva treba rahla i humusna tla, dobro prožeta stajskim gnojem. Slabo će se uhvatiti u teškoj i zatučenoj zemlji. Sam sastav koprive govori da voli dušik i kalij pa joj treba na početku i tijekom rasta dodavati gnojiva bogata dušikom (organsko ili umjetno mineralno gnojiv KAN).

Ako koprivu sijete, najbolje je da sjeme prikupite sami (tijekom kolovoza i rujna). Kilogram sjemena inače stoji između 1.500 i 2.000 kuna, a za vlastite potrebe bit će vam više nego dovoljna količina koja stane u šaku. Ako sjeme posijete pred zimu, prije nego što se temperatura spusti ispod ništice, kopriva će niknuti u proljeće. Sigurniji način za uspješan uzgoj su – presadnice. Koprivu posijte u toplu zemlju tijekom svibnja i “flance” presadite ujesen.

Svoje koprivište možete zasnovati i ukopavanjem vriježa. Ujesen ili početkom proljeća najprije pripremite tlo na mjestu gdje ćete saditi koprivu. Usitnite zemlju, dodajte stajskog i dušičnog gnojiva. Iskopajte zdrave vriježe koprive (bez korijena) dužine oko 25 cm i odmah ukopajte u pripremljeno tlo na dubini od 10-tak cm i razdaljinu od 30-tak cm. Vriježe ne držite dugo izvan zemlje.

Koprivu je u početku dobro okopavati, plijeviti i u proljeće prihraniti. Kopriva može postati i izvor dobre zarade jer su danas njeni ekstrakti sastavni dio mnogih farmakoloških lijekova. A ako kopriva opet postane jedna od osnova tekstilne industrije, mogli bismo uskoro umjesto plantaža pamuka imati plantaže koprive.

Čaj od koprive – priprema

Da pitate prosječnog čovjeka kako se radi čaj od koprive (i većine drugih biljaka) rekli bi da se pravi tako da vrećicu sa 1-2g koprive stavite u šalicu i prelijete sa vrućom vodom. Tako držite par minuta i to je to. Na kraju krajeva, tako piše i na pakiranju u kojem kupite biljke za čaj.

Istina, na taj način ćete dobiti neke od mnogih koristi koje kopriva pruža, ali da bi maksimizirali dobrobiti koprive na taj način (tinktura je i dalje naš najdraži način konzumiranja koprive i drugog ljekovitog bilja) najbolje je napraviti jaku infuziju.

Jaka infuzija se radi slično kao i napitak koji većina ljudi na ovom prostoru zove „čaj“, samo što je omjer biljke i tekućine negdje oko 1:40 (u stručnoj literaturi će se naći čak i omjer 1:20, ali znamo da većina vas neće to pripremati pa smo odlučili napisati nešto realnije), a kada se vruća voda prelije preko koprive koja se nalazila u posudi (najbolje staklenoj), onda bi bilo najbolje poklopiti tu posudu i tako držati 30-45 minuta. Omjer biljke i vode, te vrijeme držanja u posudi će utjecati na jačinu infuzije. Što manji omjer biljke i vode bude u posudi, te što duže budete držali pokrivenu posudu, to će infuzija biti jača.

U praksi bi to izgledalo ovako: U staklenu posudu za čaj stavite 20g suhog lista koprive, nakon toga u tu posudu uspete 800ml (to je omjer 1:40) vruće vode i poklopite posudu na 45 minuta. Nakon toga vaša infuzija je gotova i možete tokom dana uživati u izuzetno ljekovitom čaju od koprive. Ukoliko želite da taj napitak bude još ljekovitiji, u čaj naspite tinkturu po želji. Dio alkohola iz tinkture će ispariti i ne morate misliti o tome dali ste popili svoju dnevnu dozu tinkture.

Sok od koprive – recept

Osim čaja, od koprive možete pripremiti sok, tinkturu ili juhu. Recepte za pripremu tinkture ili juhe od koprive pronađite ovdje, a u nastavku pročitajte kako napraviti sok od koprive. Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu soka od koprive su:

 • 30 vrhova mladih kopriva,
 • 2 limuna,
 • 3 naranče,
 • 80 dkg sladila.

Sok od koprive priprema se na sljedeći način:

Sve sastojke dobro operite, a agrume narežite na kriške.
Sve sastojke stavite u vodu i ostavite da odstoji. Vodu količinski možete dodati po želji. Ako želite da sok bude jači dodajte manje vode, ako želite da bude slabiji dodajte više vode.
Nakon toga sve sastojke dobro izgnječite.
Sok je spreman za upotrebu.

Tinktura od koprive

Korijen koprive se skupi i očisti na opisani način. Nareže se na sitno i stavi u teglu, onakvu kakvu inače koristimo za zimnicu. Uzmemo jaku neutralnu rakiju (40 posto alkohola), može lozovača, komovica …

Napunimo korijenom teglu tri prsta ispod vrha. Nalijemo rakiju da prekrije korijen. Zatvorimo dobro zaptivajućim poklopcem. Ostavimo da stoji dva tjedna na tamnom i toplom mjestu, uz povremeno okretanje.

Tinktura se priprema i od suhog korijena. Osušimo korijen koji smo sami iskopali. Ili ga kupimo kod travara odnosno u biljnoj ljekarni. Ako nemamo domaće rakije kupimo i pola litre čistog medicinskog alkohola jačine 80 posto. Razblažimo ga destiliranom vodom – 50:50. Postupak je isti kao kod svježeg korijena, s tim da ćemo postupak otapanja, ovisno o temperaturi, produžiti na tri tjedna do mjesec dana. Korištenje: tri puta dnevno po 20 kapi u pola decilitra po mogućnosti izvorske vode – i popijemo naiskap poput aperitiva prije jela.

Kopriva – zdravlje

Kopriva kao lijek se u narodnoj medicini koristi u liječenju bolesti i stanja kao što su:

 • jačanje imunološkog sustava,
 • alergije i alergijske reakcije,
 • zarazne bolesti,
 • pojačano menstrualno krvarenje,
 • bolesti jetre,
 • bolesti bubrega,
 • upale desni,
 • bolesti pluća,
 • čir na želucu,
 • problemi s probavom,
 • nesanica,
 • ćelavost.

Međutim, sve ove upotrebe u ljekovite svrhe nisu znanstveno potvrđene, ali su pronađeni i izolirani spojevi iz koprive koji mogu djelovati antioksidativno i protuupalno. To su:

 • polifenoli – kempferol, kvercetin, kavena kiselina, kumarini,
 • pigmenti – beta karoten, lutein, luteoksantin.

Stoga postoje indikacije pozitivnog učinka na:

 • simptome povećane prostate,
 • simptome rinitisa,
 • smanjenje upalnih procesa u tijelu,
 • trenutačno smanjenje vrijednosti krvnog tlaka,
 • zdravlje jetre.

Prije upotrebe koprive za liječenje određenih bolesti ili stanja se obavezno savjetujte s liječnikom, posebno ako ste kronični bolesnik.

Kao što možete vidjeti spektar ljekovitosti je kod koprive podosta širok, no to nisu jedina svojstva ove iznimno zdrave biljke. Kopriva se koristi:

 • kao hrana za zečeve i svinje,
 • suzbija lisne uši koje su veliki nametnik na voću,
 • u prehrambenoj industriji za proizvodnju sira (yarga) te nekih vrsta začinjene goude,
 • pripremanje raznih jela (juha od koprive),
 • pripremanje čaja,
 • kao ekstrakt u šamponima za kosu,
 • za proizvodnju žute boje,
 • tekstilnoj industriji (vlakna su znatno grublja nego kod pamuka), a njemačke uniforme iz drugog svjetskog rata bile su navodno izrađene upravo od vlakana koprive.

Najdjelotvorniji je – sok koprive

U novije vrijeme drži se da je najdjelotvornije uzimanje koprive tako se se iscijedi njen svježi sok. Iscjeđeni sok koprive treba uzimati neposredno nakon cijeđenja, jer ne smije prijeći u vrenje. Po želji, može se razrijediti s malo vode kako bi bio ukusniji.
Svježi sok koprive trebao bi biti (prema Ebba Waerlandu) djelotvorno preventivno sredstvo, odnosno lijek protiv oštećenja radioaktivnim zagađenjem zraka, što uzrokuje povećanje leukocita u krvi. Ekstrakt koprive može sniziti razinu šećera u krvi.

Koprivin odvar kod dijetoterapije i šećerne bolesti

Kod dijetoterapije i šećerne bolesti preporučuje se piti koprivin odvar. Uzme se 25 dekagrama svježeg lista koprive, prelije litrom vode i kuha 15 minuta. Zatim se procijedi i pije 5 puta dnevno (između jela).
Za pročišćavanje krvi i kože uzme se 30 grama izdanaka proljetne koprive i kuha u litri vode dok se ne pokuha na jednu trećinu tekućine. Piju se 2 do 3 šalice dnevno.
Prije kuhanja, koprivu valja očistiti od sjemenki jer one imaju purgativno djelovanje. Pazite da ne prekoračite navedenu dozu jer – uzimana u velikim količinama – kopriva može prouzročiti zadržavanje mokraće.

Sok od koprive

U sokovniku ili u stroju za meso iscijedite sok iz svježe koprive. Dnevno uzimanje 3 do 4 žlice toga soka (pomiješanog s medom) liječi slabokrvnost, žuticu, izbacuje pijesak iz mokraćnog mjehura i pomaže kod vodene bolesti.

Protiv peruti

Uzmite 12 dekagrama svježih listova koprive i stavite ih u 115 mililitara čistog alkohola te ostavite da odstoji (15 dana) na suncu ili toplom mjestu. Pomiješajte 4 jušne žlice pripremljenog losiona s 3 decilitra vode i trljajte tjeme 3 puta tjedno. Osim oslobađanja od peruti, taj pripravak ublažuje i ispadanje kose.

Čaj od koprive za kosu

Iako čaj od koprive može biti jako dobar za kosu, to ne mora nužno biti slučaj. Sve ovisi o tome zbog kojeg razloga vam kosa opada. U svakom slučaju čaj od koprive neće štetiti i najbolje bi ga bilo piti zajedno sa tinkturama za kosu. Ako vam kosa opada zbog nedostatka nekog minerala kojeg kopriva sadrži, onda će vam čaj od koprive jako pomoći (obavezno dodajte tinkturu od koprive u čaj za brži učinak). Ako je razlog nešto drugo, onda pročitajte članak o tinkturama za kosu i provjerite koji su najbitniji nutrijenti za kosu.

Čaj od koprive za mršavljenje

Za sve one koji muku muče s viškom kilograma, kopriva je potencijalno dobar izbor. Kopriva pospješuje proces detoksikacije organizma i pomaže u izlučivanju viška vode bez gubitka vitalnosti i energije.

Uz pomoć koprive tijekom tri dana, moguće je izgubiti oko kilogram i pol. Osim toga, riječ je o dijeti koja ne predstavlja rizik za zdravlje. Međutim, ako patite od niskog tlaka, odaberite neku drugu dijetu. Ova dijeta je zbog svojeg kratkog trajanja odličan izbor za vikend.

Ako želite, dijetu možete provoditi i tijekom tjedna. Ljekovitost koprive i nutritivno bogatstvo pomoći će vam da lakše izdržite radni dan, što kod velikog broja dijeta i nije baš tako jednostavno.

Svakog dana za vrijeme trajanja dijete popijte litru čaja od koprive, hranite se bijelim mesom i ribom. Smanjite unos tjestenine i kruha, a povećajte unos voća i povrća. Osim toga, kao i kod svake druge dijete potrebno je smanjiti unos alkohola i zaslađenih sokova.

S koprivom nemojte pretjerivati, budući da može dovesti do dehidracije odnosno gubitka elektrolita zbog pretjeranog izmokravanja.

Podržava zdravlje mokraćnog sustava

Kopriva može pomoći u ispiranju štetnih bakterija iz mokraćnog sustava. To je od izuzetne koristi osobama s mokraćnim problemima. Također, kopriva podržava djelovanje drugih lijekova koji se uzimaju zbog infekcija ili drugih problematičnih stanja povezanih s mokraćnim sustavom. No, prvo razgovarajte sa svojim liječnikom o svim mogućim interakcijama između biljnih lijekova i lijekova koje uzimate.

Pomaže kod artritisa i bolova

Kopriva se povijesno koristila za liječenje bolova, upaljenih mišića i artritisa. Također, istraživanja pokazuju kako čaj od koprive može smanjiti upalu i bol povezanih s osteoartritisom.

Masaža koprivom

No, ima ljekovitih postupaka i pripravaka za koje će vam ipak zatrebati isključivo svježe ubrana kopriva. Osim soka i sirupa, to je prije svega masaža koprivom (urtikacija). Masaža ili šibanje koprivom od davnina se primjenjuje kao efikasno sredstvo kod bolova od artritisa, reume, išijasa. I danas, mnogi stariji ljudi rado će vam i živo svjedočiti kako nema boljeg sredstva protiv bolova u zglobovima i križima od žarenja bolnih dijelova tijela koprivom. Jer, kopriva tjera na rad slabo tijelo, pobuđuje mišiće, živce, limfu, pojačava cirkulaciju.

Kada tome dodamo suvremena saznanja da kopriva u obliku čaja, tinkture, soka, sirupa potiče mokrenje, djeluje protuupalno, uklanja natrij iz organizma, k tome još potiče i obnovu stanica pa time i obnovu hrskavičnog tkiva – jasno je koliko se kopriva ne može dosta nahvaliti kao lijek za bolove u kostima, zglobovima i križima. No, neće svi ljudi jednako podnijeti žarenje koprivom. Ako su senzacije burne, bolje je ne koristiti tu metodu.

Protiv alergija

Kao efikasan lijek protiv alergije, posebno kada se radi o peludnoj groznici, kopriva se koristi od davnina. Mnogi američki liječnici i danas koprivi daju prednost u odnosu na suvremene farmaceutske pripravke. Današnji lijekovi koji se dobivaju na recept mogu uzrokovati nesanicu, viski krvni tlak, pospanost, suhoću sinusa. Osim toga tijekom vremena gube djelotvornost. Kopriva nema takvih nuspojava. Dokazala su to i neka američka znanstvena istraživanja. Pijenje čaja od koprive kroz duže vrijeme može spriječiti sezonske alergije, ili ublažiti simptome kao što su kihanje i svrbež što ih uzrokuje alergijski rinitis. Časopis “Planta Medica” objavio je rezultate kliničkih ispitivanja koji pokazuju da su kod osoba s alergijskim rinitisom koje su tjedan dana pile čaj od koprive smanjeni simptomi u usporedbi s placebo skupinom.

Za probavu

Liječenje koprivom uključuje giht, proljev i dizenterija, bolesti želuca, tankog i debelog crijeva, hemoroide. Ako prilikom pijenja čaja od koprive na tašte osjetite nelagodu u želucu, popijte čaj lagano zagrijan poslije jela, poput digestiva. Kopriva se i ovdje obično koristi zajedno s drugim biljem, ovisno o bolesti.

Dišni organi

Čaj je dobar ekspektorans, kod kašlja uklanja sluz u plućima, smanjuje upale dišnih putova, preporučuje se kod astme. Tinktura se koristi i za gripu, prehladu, bronhitis i upalu pluća.

Mokraćni organi

Čaj je diuretik koji djeluje protuupalno pa se pije kod bolesti urinarnog trakta, koristi se za cistitis i nefritis.

Prostata

Pripravci od koprive tradicionalni su lijekovi i kod benigne hipertrofije prostate koja ometa mokrenje. To potkrjepljuju i najnovija klinička istraživanja. Američki časopis „Journal of Plant Pharmacotherapy” objavio je rezultate šestomjesečnog istraživanja u koje je bilo uključeno više od 600 ispitanika s benignom hipertrofijom prostate: simptomi su se povukli kod 81 posto ispitanika koji su uzimali pripravke od koprive u odnosu na placebo skupinu. Njujorški Memorial Sloan Kettering Cancer Center otišao je korak dalje. Tamošnji istraživači objavili su da kopriva usporava rast raka prostate u laboratorijskih životinja. Što se tiče ljudi, klinička istraživanja to tek trebaju potvrditi.

Istraživanja se nastavljaju. Njemački znanstvenici se bave eksperimentima upravo utjecaja korijena koprive na rak prostate, a ruski znanstvenici eksperimentiraju s utjecajem tinkture od lista koprive na liječenje hepatitisa i upale žučnog mjehura.

Čaj od koprive u trudnoći

Obavezno se konzultirati s liječnikom ako pijete neke lijekove, to je zbog toga jer neki lijekovi imaju isto ili slično djelovanje kao kopriva.

Što se trudnoće tiče, za većinu biljaka piše da se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Za neke biljke je to dobra preporuka, a za neke samo mjera predostrožnosti. Mi ovdje nećemo davati nikakve preporuke, ali kopriva se načelno smatra sigurnom biljkom i za trudnice, međutim treba pripaziti na neke stvari.

Ako želite u trudnoći piti čaj od koprive, onda gledajte da to bude čaj od lista koprive, nikako korijena. U prvom tromjesečju nemojte piti puno čaja od koprive zbog stimulirajućeg učinka na maternicu. U drugom i trećem tromjesečju se smatra jako sigurnim piti ovaj čaj.

Čaj od koprive je inače jedan od par čajeva koji bi se trebao preporučavati piti tokom trudnoće zbog visokog sadržaja minerala, pogotovo kalcija i željeza, te je sastavni dio većine miješanih čajeva koji su formulirani posebno za trudnice. Međutim, najbolje je da se posavjetujete sa ginekologom koji će voditi brigu o vama tokom trudnoće.

Proizvodi od koprive – nuspojave

Konzumacija koprive može uzrokovati:

 • iritaciju sluznice želuca,
 • osjećaj pečenja kože,
 • edem,
 • oliguriju.

Bitno je napomenuti kako je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Stoga liječnici vezano s tim ne preporučuju koprivu u trudnoći i prilikom dojenja.

Čaj od koprive nije namijenjen osobama koje boluju od srčanih bolesti, kao i osobama koje imaju bilo koji stupanj oštećenja bubrega.

Budući da kopriva utječe na pojačano lučenje mokraće, tijekom dužeg korištenja potrebno je obratiti pažnju na nadoknadu razine kalija u organizmu putem namirnica bogatih kalijem.

Korištenje koprive se ne savjetuje u slučaju da se protiv nekog medicinskog problema koriste lijekovi sličnog ili istog djelovanja kakvo je koprivino, odnosno bez savjetovanja s liječnikom.

2 razmišljanja na “Kopriva – moć iz prirode

 1. Pingback: Zdravlje prostate

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *