Kopriva

Kopriva – sastav i djelovanje

Prirodna medicina Savjeti o prehrani

Listovi koprive snažni su biljni lijekovi koji obilno rastu u divljini. Bogati su klorofilom i mineralima poput željeza, kroma, cinka, bakra, magnezija, silicija, kobalta i kalcija. U koprivi je također obilje vitamina A, E, D, C i K.

Čaj od koprive snažni je pobuđivač imunološkog sustava i ima sposobnost neutraliziranja toksičnih antigena u tijelu.
Kopriva također sadrži snažno protuupalno sredstvo koje pomaže u suzbijanju djelovanja citokina, jedne od ključnih komponenti upale u tijelu.

Lišće koprive također je vrlo korisno u prevenciji kronične glavobolje, upale grla, upale sinusa i umora, a korisno je za dijabetičare jer je poznato da snižava razinu šećera u krvi. Poznato je da kopriva pomaže u ublažavanju bronhijalnih tegoba poput kroničnog kašlja, zagušenja u prsima, KOPB-a i TBC-a. Kopriva je također dovoljno snažna da pomogne u uklanjanju virusnih i bakterijskih infekcija i pomaže u uklanjanju viška tekućine u tijelu djelujući kao prirodni diuretik. List koprive može pružiti olakšanje za probavne probleme kao što su mučnina, nadimanje, refluks kiseline i kolitis.

Čaj od koprive podržava endokrini sustav, uključujući slezenu, štitnjaču i gušteraču. Također je koristan u jačanju zdravlja jetre i srca i pomaže u prevenciji infekcija mokraćnog sustava, kao i kamenaca u mjehuru i bubrezima. Čaj od koprive također može pomoći zaustaviti često mokrenje noću, što može biti korisno onima koji trebaju mirno spavati bez ometanja. Kao sredstvo za ispiranje usta, ohlađeni čaj od koprive izvrstan je kod gingivitisa i može spriječiti nakupljanje naslaga na zubima. Svježa divlja kopriva može se
uzgajati kao korov na vrtnim gredicama, na praznim parcelama i livadama i poljima, a može se natapati kao čaj ili kuhati na pari poput špinata. Kopriva se također može naći u čaju, kapsulama, tinkturi, obliku masti na internetu ili u vašoj lokalnoj trgovini zdrave hrane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *