Korijander

Korijander kao lijek

Savjeti o prehrani

Korijander (lat. Coriandrum sativum) je biljka čiji se list najčešće koristi kao začin, a sjeme za pripremu ljekovitih čajeva i ulja za potrebe kozmetičke industrije.

Korijander (coriandrum sativum) je biljka koja potječe iz Južne Europe i sa Srednjeg Istoka.
Visoka je između 30 i 90 cm, a njezino lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima.
Naziv potječe od grčke riječi koriannon, što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova.

Korijander ima odlična nutritivna svojstva. Dobar je izvor tiamina i cinka, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E, K, riboflavina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana. Brojna istraživanja su pokazala da korijander pozitivno utječe na zdravlje cjelokupnog organizma i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti.

Korijander je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma.

Korijandar – ljekovita svojstva

Prije svega, redovna konzumacija uravnotežene i zdrave prehrane uz tjelovježbu će rezultirati zdravim tijelom. Neke namirnice, poput korijandra, mogu poslužiti kao dodatna pomoć u prevenciji bolesti i smanjenju rizika od razvoja raznih stanja.

Sjemenke i lišće korijandra je lako uklopiti u prehranu, a njihovi sastojci djeluju antioksidativno i protuupalno. Stoga mogu pomoći kod:

  • smanjenja upalnih procesa u tijelu,
  • smanjenja rizika od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava,
  • smanjenja koncentracije glukoze u krvi.

Korijandar može djelovati antimikrobno pa se često koristi kao prirodni konzervans. Postoje i neka istraživanja na laboratorijskim životinjama koja dokazuju njegovo antimikrobno djelovanje u živim organizmima, ali još uvijek nisu provedena na ljudima.

Korijander – čistač organizma

Zbog svakodnevne izloženosti teškim metalima, poput žive, olova i kadmija, toksini se s vremenom nagomilavaju u organizmu.
Toksini mogu dovesti do teških oboljenja poput Alzheimerove bolesti, poremećaja rada bubrega, epilepsije, neplodnosti, srčanih bolesti, tumora.

U čišćenju tijela od toksina pomaže korijander.
Svježi korijander djeluje na metale tako da ih “olabavljuje”, veže ih na sebe te potiče njihovu eliminaciju iz organizma.
Može “izvlačiti” ne samo toksine iz tkiva nego i one iz kostiju i središnjeg živčanog sustava.

Da biste uklonili veće količine teških metala iz organizma, svježi korijander kombinirajte sa zelenom algom klorelom (Chlorella).

Neke su studije pokazale da korijander i klorela mogu u roku od 42 dana iz organizma ukloniti čak 87% olova, 91% žive i 74% aluminija.

Liječi anemiju

Korijander je odličan izvor željeza, zbog čega je vrlo učinkovit za prevenciju i liječenje anemije. Manjak željeza uzrokuje kratkoću daha, nepravilan srčani ritam, kroničan umor i slabljenje kognitivnih funkcija.

Ublažava artritis i reumu

Cineol i linolna kiselina prisutni u korijanderu djeluju protiv reume i artritisa te su vrlo djelotvorni u smanjivanju oteklina nastalih kao rezultat navedenih bolesti. Učinkovit je i kod oteklina nastalih zbog lošeg rada bubrega ili anemije, jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišnih tekućina iz organizma.

Smanjuje razinu kolesterola i šećera

Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su učinkovite u smanjivanju količine kolesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje kolesterola u arterijama i venama. Zahvaljujući stimulativnom djelovanju na endokrine žlijezde, korijander povećava izlučivanje inzulina iz gušterače i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za oboljele od dijabetesa.

Normalizira probavu

Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koji sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova te stimulira rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospješuju pravilan rad jetre i crijeva, kao i liječenje proljeva.

Djelotvoran je kod dijareje uzrokovane bakterijama i gljivicama, budući da neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva. Svježi listovi korijandera stimuliraju apetit.

Ublažava alergije

Brojna istraživanja su pokazala da korijander može smanjiti razinu histamina u tijelu i na taj način ublažiti alergije. Vrlo često se koristi za ublažavanje alergija na trave, insekte, hranu i druge spojeve. Korijander može spriječiti naticanje grla i žlijezdi, što su vrlo česti simptomi alergija. Učinkovitim se pokazao i za ublažavanje simptoma sezonskih alergija.

Ublažava menstrualne tegobe

Korijander je stimulans koji potiče lučenje endokrinih žlijezda. To njegovo svojstvo pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove.

Liječi usne čireve

Citronelol, sastojak esencijalnog ulja korijandera, odličan je antiseptik. Uz to, ostali sastojci biljke imaju antimikrobno djelovanje koje sprečava rane i čireve u ustima. Osim što pomaže u liječenju čireva, korijander također osvježava dah.

Štiti zdravlje kostiju

Korijander je jako dobar izvor kalcija pa se može koristiti za prevenciju bolesti koštanog sustava. Osim kalcija, korijander sadrži i niz drugih minerala koji su važni za održavanje zdravlja kostiju i bez kojih bi apsorpcija kalcija bila otežana. Dovoljno je dodati malo korijandra u svako jelo da biste zadovoljili dnevnu potrebu tijela za kalcijem.

Pomaže kod kožnih bolesti

Dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, anti-gljivična i antioksidacijska svojstva korijandera idealna su za liječenje kožnih bolesti, poput ekcema, hrapave kože ili gljivičnih oboljenja. Osim toga korijander pomaže u liječenju upala i čuva jetru. Pretpostavlja se da ima antikancerogena svojstva i da je prirodni afrodizijak. Smatra se da sjemenke smrvljene u prah, pomiješane s medom pojačavaju seksualnu želju. Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema.

Korijander kao začin u kuhinji

Dok se u Europi većinom koristi sjeme korijandera u južnoj americi, aziji i južnom portugalu koristi se većinom list korijandera.
Na okus lista korijandera se, zbog njegovog specifičnog oštro-gorkog okusa, treba priviknuti.
Lišće starijih biljaka se koristi za salatu, ili uz jela od sira.

Korijanderovo sjeme se koristi po mogućnosti kratko prženo i malo prije upotrebe samljeveno, inače miriše po sumporu i gorko.
Usitnjeno sjeme se koristi i u pripremi tijesta, peciva, u jelima sa zeljem, koštuničavim voćem i tikvama.

Korijander je osnovni sastojak raznih začinskih mješavina, kao npr. Currypaste, a koristi se i za proizvodnju likera.
Osim šta se koristi za pripremu slanih jela kao meso, kobasice, sosevi i povrće, korijander se koristi za kompote, za božićne kolače, marinade te u vodi u kojoj se kuha sipa ili hobotnica.
Korijander se često kombinira i sa kiml-om (kuml).
Poznata je i sorta piva Gose u koju se također dodaje korijander.

Uzgojite korijander u vašem domu

Korijander možete uzgojiti kod kuće, na prozoru ili balkonu.

Za uzgoj je najbolja duboka i visoka posuda od terakote jer ona omogućuje više vlage i zraka te mjesta za korijen, a u zemlju možete dodati i malo prirodnog gnojiva.

Sjetva u nekoliko koraka:

  • Stavite deblji sloj zemlje u posudu i lagano zalijte.
  • Ravnomjerno rasporedite sjeme (oko 30 cm razmaka između redova) pa pokrijte slojem zemlje od oko 1 cm.
  • Smjestite posudu s korijanderom na sunčano mjesto. Redovito zalijevajte, najbolje raspršivačem kako ne biste pomakli sjeme u zemlji.

Korijander je spreman za branje kada naraste na oko 15 cm visine.

Svakog tjedna otrgnite ⅔ listova kako biste dodatno potaknuli rast biljke.

Mjere opreza

Korijander općenito nije opasan za zdravlje, ali se ne preporuča trudnicama i dojiljama. Ako uzimate neke lijekove ili patite od nekih bolesti, svakako se prije početka svakodnevnog uzimanja korijandera posavjetujte s liječnikom.

1 razmišljanje na “Korijander kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *