Krkovina

Krkavina kao lijek

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Krkavina poznata u narodu još kao: smrdelika, pasje grožđe, pasja lijeska, obična krkavina,…

Obična je krkavina grm ili manje stablo koje naraste do 6 m. Prepoznajemo je po karakterističnoj glatkoj i sjajnoj kori koja je u mladosti zelena, a kasnije sivosmećkasta i ima brojne plutaste bradavice (lenticele). Drvo je vrlo lomljivo i žućkaste boje. Listovi su izmje­nični, jajasti, s gornje strane sjajni, blago nazubljenog ruba. U pazušcu listova razvijaju se u manjim nakupinama (po 2 do 6) sitni, dvospolni cvjetovi. Iz njih se razvijaju isprva zelene, kasnije crvene te crnoljubičaste, sitne koštunice.

Obična krkavina je prilično česta biljka kod nas. U prirodi se često nalazi uz crnu johu. Raste prvenstveno na močvarnim tlima, u svijetlim i poplavnim šumama te živicama uz riječne obale. Otporna je na sve vrste gljivica i jaki mraz.

Branje i prerada

Kora s grana i stabla skida se u proljeće (svibanj), tako da se nožem stvara spirala, a može se i svakih 20 cm nožem zasjeći te skidati kao cijev. Oguljenu koru sušiti na toplom i prozračnom mjestu, a može se odmah, svježa, usitniti. Kora je ljekovita suha, pa se upotrebljuje tek nakon godinu dana.

Ova je biljka prirodni antiastmatik, antihelmetik, adstrigent, diuretik, depurativ, emetik, holagog, karminativ, katarik, laksativ, mikotik, purgativ, tonik i vermifug.

Sastav i aktivne tvari

Glavni sastojci i aktivne tvari jesu antrakinonski spojevi (najmanje 6%), osobito glukofrangulin A i B, koji se kod skladištenja ili zagrijavanja droge nakon otcjepljivanja šećera pretvara u frangulin A i B te ponešto slobodnih antrakinona. Kora sadrži i ponešto trjeslovina te manje količine alkaloida.

Ljekovito djelovanje

Uporaba kore od krkavine ne stvara naviku, ne nadražuje sluznicu želuca i crijeva, ne pojačava izlučivanje crijevne sluzi te ne izaziva proširenje krvnih žila u debelom crijevu. Zbog toga joj se daje prednost nad drugim sličnim ljekovitim biljem.

Koristi se za:

 • detoksikaciju organizma,
 • olakšavanje žučnih tegoba,
 • snižavanje temperature,
 • hemeroide,
 • liječenje akni,
 • svrab,
 • bolesti slezene,
 • bolesti jetre,
 • ciroze,
 • bolesti metabolizma,
 • usporavanje rada srca,
 • slabokrvnost i
 • zatvor.

Gorkog je okusa te se koristi u gorkim napicima, a najčešće se pije kao čaj.

Trudnice i dojilje

Taj čaj mogu piti i trudnice i dojilje, ali pod liječničkim nadzorom. Ipak, nije na odmet izbjegavati ga za vrijeme trudnoće, jer se ne zna dovoljno o njegovom djelovanju na dijete u utrobi. Za vrijeme dojenja može uzrokovati proljev kod novorođenčeta.

Kontraindikacije

Krkavina je kontraindicirana kod opstrukcije crijeva, stenoze, atonije, upalne bolesti kolona, ulceroznog kolitisa, apendicitisa, abdominalne boli nepoznatog uzroka i teške dehidracije s poremećajem elektrolita (gubitak kalija). Dugotrajna upotreba bilo kojeg laksativa pa tako i krkavine nije dozvoljena. Ne preporučuje se uzastopno konzumiranje dulje od tjedan ili najviše dva. Kronična upotreba krkavine može uzrokovati pigmentaciju kolona koja se povlači nakon prestanka upotrebe. Dugotrajna upotreba može izazvati ovisnost koja zahtijeva povećanje doze, disbalans vode i elektrolita, atonični kolon s oslabljenom funkcijom.

Hipokalijemija nastala zbog zloupotrebe može uzrokovati neuromuskularnu disfunkciju pogotovo ako se koriste kardiotonični glikozidi, diuretici ili kortikosteroidi. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

Priprema čaja od krkovine

Do vrha punu čajnu žličicu suhe, odle­žale i sasjeckane kore močimo tijekom 12 sati u 1/4 l hladne vode i povremeno promiješamo.
Zatim čaj procijedimo, podgrijemo i mlakog pijemo prije spavanja.
U žurbi možemo prirediti čaj i tako da istu količinu kore dodamo u hladnu vodu, brzo zakipimo i procijedimo.
Takav čaj ne uzrokuje neželjene pojave, značajne za jača sredstva: rijetka stolica, nadraženost sluznica crijeva i prejaka prokrvljenost.
Taj čaj mogu piti i trudnice, ali pod liječničkim nadzorom.

VAŽNA NAPOMENA

Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *