Kruška

Kruška kao lijek

Savjeti o prehrani

Kruška je voće veličinom slično jabukama. Za razliku od jabuka, kruške imaju koru koju je teže čistiti. Kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja.

Kruške su uglavnom slatke, sočne i blagog okusa, a tekstura mesa je kremasta. Najpoznatija je kineska kruška koja ima i najbolja ljekovita svojstva. Prisutne su tijekom cijele godine, a najbolje su one koje dozrijevaju od kraja srpnja do početka veljače, u jesensko-zimskom periodu.

Jedna kruška srednje veličine sadrži 96 kalorija. Izrazito je korisna za probavu jer je u njenom sastavu 5,1 gram vlakana.
Prehrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprječavanju nadutosti, održavanju zdrave razine kolesterola te dobre linije. U 100 grama ploda kruške sadržano je 0,3 g proteina, 0,4 g masti, 9,5 g ugljikohidrata, 2,8 g ukupnih vlakana i 5 mg vitamina C. Kruška sadrži i neznatne količine masti, stoga ima na 100 grama nešto više kalorija od jabuke (oko 80 u odnosu na 60), međutim kruške Vilijamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, stoga se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine.

Kruške su izvor vitamina C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. A preporučuju se i kao idealna namirnica za male bebe.
Od minerala spomenimo kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.

Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata, pa je izvrstan izbor i za alergičare.

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Štiti od dijabetesa i srčanih oboljenja
Zahvaljujući flavonoidima, kruška je izvrstan borac protiv dijabetesa, osobito tipa 2. Povoljno utječe na razinu šećera u krvi, održavajući je stabilnom.

Kruška štiti srce i krvne žile, smanjuje razinu štetnog kolesterola te pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.

Jača imunitet i ublažava upale
Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu, budući da posjeduje snažan antioksidans kvercetin.

On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i kemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti.

Kruška pomaže u liječenju anemije
Za ljude koji pate od anemije kruška može biti vrlo koristan prirodni lijek zbog visokog sadržaja bakra i željeza u njoj. Bakar olakšava i poboljšava unos minerala u sustav, a povećana razina željeza znači da se sinteza crvenih krvnih stanica povećava. Možete spriječiti umor, kognitivne poteškoće, slabost mišića te doprinijeti poboljšanju sustava probavnih organa konzumiranjem hrane koja sadrži željezo i bakar, od kojih se oba nalaze u kruškama.

Rak
Visoka razina vitamina C i bakra će smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu te na taj način spriječiti stanična oštećenja.

Upala
Kruška ima protuupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od boli uzrokovane upalnim procesima.

Brine o koži
Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) – snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice.
Prirodno štiti kožu od vanjskih utjecaja te je odgovoran za stvaranje pigmenta melanina u koži.

Temperatura
Najbolji način smanjenja temperature jest da popijete veliku čašu svježe iscijeđenog soka od kruške.

Osteoporoza
Kruške sadrže visoku razinu bora koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij i na taj način sprječavaju nastanak osteoporoze.

Energija
Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu razinu energije.

Savjet: nakon kruške se ne smije piti voda, jer može izazvati proljev.

Korištenje i skladištenje krušaka
S obzirom da kruške vrlo brzo zriju nakon berbe, prilikom kupnje birajte one nedozrele i neoštećene. Proces zrenja kruške mogu nastaviti u vašem hladnjaku, ili ukoliko ga želite ubrzati, u papirnatim vrećicama na sobnoj temperaturi. Izbjegavajte ostavljanje krušaka u plastičnim vrećicama gdje će biti u dodiru jer im je na taj način ograničen kisik i pojačana proizvodnja etilena, plina kojega kruške prirodno proizvode, a koji ubrzava proces truljenja. S obzirom da lako apsorbiraju miris, kruške treba držati podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris.

1 razmišljanje na “Kruška kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *