Krv u mokraći

Krv u mokraći (hematurija) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

U procesu nastajanja mokraće u bubrezima, krv se pročišćava (filtrira) od raznih otpadnih produkata preko glomerularne membrane, koja je nepropusna za krvne stanice. Stoga krv ne može dospjeti u mokraću, a kada se to ipak dogodi, to je patološko stanje. Krv u mokraći stručno se zove hematurija.

Krv u mokraći obično nije razlog za veliku brigu i u većini slučajeva nije potrebno liječenje, no preporučuje se kontaktirati liječnika kako bi se utvrdio uzrok. Krv u mokraći može doći iz bubrega, gdje se stvara urin, no također može doći iz mokraćovoda, mjehura i mokraćne cijevi.

Etiologija

U većini slučajeva se radi o prolaznoj mikrohematuriji koja je idiopatska i prolazi spontano. Postoje i brojni drugi specifični uzroci, a najčešći uzroci donekle ovise o dobi, no općenito su najčešći:

 • Infekcija mokraćnog sustava
 • Prostatitis
 • Mokraćni kamenci (u odraslih)
 • ozljede bubrega, mokraćovoda, mokraćnog mjehura, prostate i mokraćne cijevi
 • tumori bubrega, mokraćovoda i mokraćnog mjehura
 • renalna malformacija ili policistične bubrežne bolesti

O raku i bolesti prostate treba misliti uglavnom u bolesnika >50 god., premda se rak može razviti i u mlađih bolesnika s čimbenicima rizika.

U svakoj životnoj dobi, uzrok mogu biti bolesti glomerula. One mogu predstavljati primarnu bolest bubrega (stečenu ili nasljednu) ili biti posljedica mnogih uzroka, uključujući infekcije (npr. skupinom A β–hemolitičnih streptokoka), bolesti vezivnog tkiva (npr. SLE u bilo kojoj životnoj dobi, HenochSchönlein purpuru [HSP] u djece) i krvnih poremećaja (npr. miješane krioglobulinemije, serumske bolesti). IgA nefropatija je širom svijeta najčešći oblik glomerulonefritisa.

Simptomi hematurije

Vidljivi znak hematurije je ružičasta, crvena ili tamnije crvena boja urina – rezultat prisutnosti crvenih krvnih stanica. Potrebno je vrlo malo krvi za proizvodnju crvenog urina, a krvarenje obično nije bolno. Ako vam kroz urinarni trakt prolazi krvni ugrušak, to već može biti bolno. Puno puta, međutim, krvava mokraća se javlja bez ostalih znakova ili simptoma.

U mnogim slučajevima, možete imati krv u urinu koji je vidljiv samo pod mikroskopom (mikroskopska hematurija).

Kada treba otići liječniku?

Iako mnogi slučajevi hematurije nisu ozbiljni, važno je da uvijek posjetite liječnika kada primijetite krv u urinu. Imajte na umu da određene namirnice, uključujući repu, rabarbaru i bobičasto voće, mogu uzrokovati da mokraća postane crvena. Promjena boje u urinu uzrokovana lijekovima, hranom ili tjelovježbom obično nestaje u roku od nekoliko dana. Međutim, ne možemo automatski pripisivati crvenu ili krvavu mokraću lijekovima ili tjelovježbi, tako da je najbolje da posjetite liječnika ako ikada primijetite krv u urinu.


Kod hematurije, bubrezi – ili drugi dijelovi mokraćnog sustava – dopuštaju propuštanje krvnih stanica u mokraću. Više problema može uzrokovati ovo stanje, uključujući:

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava su osobito česte kod žena, iako ih i muškarci mogu dobiti. Mogu se pojaviti kada bakterija uđe u tijelo kroz mokraćnu cijev i počne se razmnožavati u mjehuru. Infekcija se ponekad, iako ne uvijek, razvija nakon seksualnih aktivnosti. Simptomi mogu biti: stalni poriv za mokrenjem, bol i osjećaj peckanja kod mokrenja ili iznimno jak miris urina. Za neke osobe, posebno starije, jedini znak bolesti može biti mikroskopska krv.

Каmеnci

Drugі uоbіčајеnі rаzlоg zа ројаvu krvі u mоkrаćі је рrіѕutnоѕt kаmеnаса u mјеhuru іlі bubrеgu. То ѕu krіѕtаlі kојі nаѕtајu іz mіnеrаlа u mоkrаćі. Моgu ѕе rаzvіtі unutаr bubrеgа іlі mјеhurа.

Каmеnје је uglаvnоm bеzbоlnо, ра vјеrојаtnо nеćеtе znаtі dа gа іmаtе аkо nе іzаzоvе blоkаdu іlі аkо ѕе рrоđе. Аkо ѕе tо dоgоdі, tаdа оbіčnо nеmа zаbludе u ѕіmрtоmіmа – роѕеbnо bubrеžnі kаmеnсі mоgu uzrоkоvаtі јаku bоl. Каmеn u mоkrаćnоm mјеhuru іlі bubrеgu tаkоđеr mоžе uzrоkоvаtі і јаkа krvаrеnја.

Upala bubrega

Infekcija urinarnog trakta može se proširiti na bubrege. Simptomi oba stanja su slični, ali kod upale bubrega često se javlja povišena temperatura i bol u području bubrega. Osim toga, upala bubrega je ozbiljnije stanje koje se može proširiti na druge organe u tijelu. Stoga posjetite liječnika ukoliko se pojave neki od navedenih simptoma.

Povećana prostata

Prostata je žlijezda koja se nalazi odmah ispod mjehura i svojim gornjim dijelom okružuje mokraćnu cijev, te često počinje rasti kad muškarac ulazi u srednju dob. Kad se žlijezda povećava, ona pritišće mokraćnu cijev, tako djelomično blokirajući protok mokraće. Znakovi i simptomi proširene prostate uključuju poteškoće pri mokrenju, hitna ili stalna potreba za mokrenjem, te makroskopsko ili mikroskopsko krvarenje. Infekcija prostate (prostatitis) može uzrokovati iste znakove i simptome.

Rаk

Vіdlјіvа krv u mоkrаćі mоžе bіtі znаk uznарrеdоvаlоg rаkа bubrеgа, mјеhurа іlі рrоѕtаtе. Nаžаlоѕt, mоždа nеćеtе іmаtі znаkоvе іlі ѕіmрtоmе u rаnіm fаzаmа, kаdа ѕе оvі kаrсіnоmі mоgu іzlіјеčіtі.

Akutni nefritički sindrom

Ovo stanje može oštetiti sitne filtere u vašim burezima što otežava njihovu osnovnu funkciju pročišćavanja mokraće. Pacijenti obično nisu svjesni ove bolesti dok je liječnik ne dijagnosticira testiranjem uzorka urina.

Nasljedni poremećaji

Anemija srpastih stanica – kronični nedostatak crvenih krvnih stanica – može biti uzrok krvi u mokraći, bilo makroskopske ili mikroskopske hematurije. Također može biti Alportov sindrom, koji utječe na membrane filtriranja u glomerulu u bubrezima.

Lіјеkоvі

Nеkі lіјеkоvі mоgu učіnіtі dа оѕоbа vјеrојаtnіје іmа krv u mоkrаćі, uklјučuјućі rаzrјеđіvаčе krvі, ѕrеdѕtvа zа ublаžаvаnје bоlі і аntіbіоtіkе.

Naporno vježbanje

Krv u mokraći češće se pojavljuje kod trkača nego drugih sportaša. Ipak, ova pojava nije učestala i liječnici još uvijek ne znaju razlog. Može biti gubitak tekućine u organizmu, ozljeda mjehura ili razgradnja crvenih krvnih stanica tijekom aerobnog vježbanja.

Ozljede bubrega

Udarac ili neka druga ozljeda bubrega od nezgode ili kontakt sportova može uzrokovati krv u urinu koju možete vidjeti.

Dijagnoza hematurije

Liječnik će započeti liječenje uzimanjem urina i ispitivanjem uzorka urina. Uzorak urina se nakon toga laboratorijski analizira kako bi se utvrdio uzrok i abnormalne stanice u urinu. Ako krv sadrži visoku razinu otpada to najčešće upućuje na bolest bubrega.

Osim urina i krvnih testova, liječnik vam može preporučiti i sljedeće:

 • tomografija (CT) – skeniranje koje pomaže identificirati abnormalnosti,
 • ultrazvuk bubrega – stvaranje slike pomoću zvučnih valova,
 • cistoskopija – umetanje male cijevi s kamerom kroz mjehur,
 • biopsija – mali uzorak tkiva se vadi iz bubrega i ispituje.

Fizikalni pregled

Među vitalnim znakovima treba tražiti vrućicu i hipertenziju.

Na srcu auskultacijom treba tražiti šumove (koji ukazuju na endokarditis).

U abdomenu palpacijom treba tražiti mase; treba učiniti lumbalnu sukusiju tražeći bol. U muškaraca treba učiniti digitorektalni pregled kako bi se našlo povećanje prostate, čvorovitost i bol.

Na licu i ekstremitetima treba tražiti edem (koji ukazuje na bolest glomerula) a na koži osipe (koji ukazuju na vaskulitis, SLE ili HSP).

Tumačenje nalaza

Klinički se znakovi različitih uzroka poprilično preklapaju, tako da je potrebno učiniti pretrage mokraće, a često i krvi. Ovisno o ishodima, može biti potrebno i izvođenje slikovnih pretraga. Međutim, neki klinički nalazi predstavljaju dobar orijentir.

 • Nalaz krvnih ugrušaka u mokraći u osnovi isključuje bolest glomerula. Bolesti glomerula su često praćene edemom, hipertenzijom ili s oboje; simptomima može prethoditi infekcija (osobito β–hemolitičnim streptokokima skupine A u djece).
 • Kamenci se obično očituju neizdrživo bolnim kolikama. Slabija, trajnija bol obično nastaje zbog infekcije, raka, policistične bolesti bubrega, glomerulonefritisa i »loin pain-hematuria« sindroma.
 • Simptomi nadražaja mokraćnog sustava ukazuju na infekciju mjehura ili prostate, ali mogu pratiti i neke oblike raka (mjehura, prostate).
 • Simptomi opstrukcije mokraćnog sustava obično ukazuju na bolest prostate.
 • Masa u abdomenu ukazuje na policističnu bolest bubrega ili na adenokarcinom bubrega.
 • Postojanje nefritisa, bolesti srpastih stanica ili policistične bolesti bubrega u obiteljskoj anamnezi ukazuju kako bi uzrok mogao biti upravo jedno od toga.
 • Putovanje u Afriku, Indiju ili na bliski Istok ukazuje na mogućnost shistosomoze.

S druge strane, bez dodatne obrade ne treba pretpostaviti da su uzrok neki česti nalazi (npr. povećanje prostate, uzimanje antikoagulansa) koji mogu biti potencijalni uzrok hematurije.

Pretrage

Prije nego što se pristupi pretragama, treba razlikovati pravu hematuriju od nalaza crvene mokraće. U žena s krvarenjem na rodnicu, uzorak treba uzeti kateterom, kako bi se izbjeglo zagađenje krvlju koja ne potječe iz mokraćnog sustava. Crvena boja mokraće u kojoj se ne nalaze eritrociti ukazuje na mioglobinuriju ili hemoglobinuriju, porfiriju ili na neke lijekove ili namirnice.

Neki stručnjaci smatraju da se uzastopnim mokrenjem u 3 odvojene posude može razlikovati da li krvarenje potječe iz uretre (prva posuda) ili mokraćnog mjehura (treća posuda), no ovaj postupak ne spada u uobičajenu obradu.

Pretraga mokraće i urinokultura: Nalaz cilindara, bjelančevina ili dismorfnih eritrocita (neobičnog oblika, s izdancima, udubljenjima ili izbočenjima) ukazuje na bolest glomerula. Leukociti ili bakterije u mokraći ukazuju na infekciju. Međutim, budući da se pretragom mokraće u nekih bolesnika s cistitisom nalaze pretežno eritrociti, obično se izvodi urinokultura. Ako se hematurija povuče bez liječenja, a drugih simptoma nema, bolesnicima <50 god., osobito ženama, nije potrebna dodatna obrada.

Ostale pretrage: Ako bolesnici <50 god. (uključujući i djecu) imaju samo mikrohematuriju, a bez nalaza mokraće koji ukazuju na bolest glomerula, kliničkih nalaza koji ukazuju na uzrok i bez čimbenika rizika za rak, treba ih promatrati, uz ponavljanje pretrage mokraće svakih 6 do 12 mj. Ako hematurija traje, preporučuje se učiniti ultrazvuk ili CT pomoću kontrasta.

Bolesnicima <50 god. s makrohematurijom treba učiniti ultrazvuk ili CT abdomena i zdjelice.

Ako nalazi mokraće ili klinički nalazi ukazuju na bolest glomerula, bubrežna funkcija se procjenjuje određivanjem BUN, serumskog kreatinina i elektrolita; pretragom mokraće i redovitim određivanjem omjera bjelančevina/kreatinina u mokraći. Za dodatnu obradu bolesti glomerula mogu biti potrebne serološke pretrage, biopsija bubrega ili oboje.

Svim bolesnicima ≥50 god. treba učiniti cistoskopiju, kao i bolesnicima mlađim od 50 godina s čimbenicima rizika, poput raka u obiteljskoj anamnezi. Muškarcima ≥50 god. treba odrediti antigen specifičan za prostatu (PSA); onima s povišenim razinama je potrebno učiniti dodatnu obradu na rak prostate.

Liječenje

Liječenje je usmjereno na uzrok.

Najčešće, liječenje nije potrebno, no možda ćete dobiti upute testiranja urina i krvi svakih 3 do 6 mjeseci, pogotovo ako imate rizične čimbenike za rak mokraćnog mjehura.

Znanstvenici su utvrdili da prehrana ne igra značajnu ulogu u uzrokovanju ili sprječavanju hematurije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *