Kukuruzna svila

Kukuruzna svila kao lijek

Savjeti o prehrani

Pradomovina kukuruza je srednja Amerika, odakle se proširio po čitavom svijetu svih toplijih područja. Danas se kukuruz ubraja u najznačajnije svjetske žitarice.

Međutim, danas nećemo pričati o kukuruzu, nego o kukuruznoj svili.
Kukuruzna svila su one tanke niti koje se nalaze ispod listova na klipu kukuruza.

Svježa kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da sužava krvne žile, klorofil, fosfornu kiselinu, kalij i mangan. Čaj od kukuruzne svile je jako dobar diuretik, tako da pojačanim izlučivanjem urina organizam se oslobađa viška fosfora i bjelančevina što pomaže osobama koji imaju reumatske tegobe i giht.

Kukuruzna svila može spriječiti upale na staničnoj razini. To je otkrio tim istraživača s Korejskog instituta za orijentalnu medicinu u Daeguu, proučio je protuupalna svojstva kukuruzne svile i njen molekularni mehanizam, kako na staničnoj razini tako i kod ispitivanja na miševima.

Rezultati pokusa pokazali su da liječenje kukuruznom svilom na staničnoj razini sprječava upalu bez da šteti zdravim stanicama. Uz to, suzbija proizvodnju protuupalnih citokina.

U pokusu na životinjama, istraživački tim dao je miševima octenu kiselinu kako bi uzrokovali grčenje trbuha. Kod miševa su, također, izazvali edeme uha dajući životinjama ksilen. Otkrili su da tretman kukuruznom svilom ublažava abnormalno grčenje i smanjuje upalu kod miševa. Istraživački tim je također identificirao spojeve pronađene u ekstraktu kukuruzne svile i otkrio je da kao komponentu markera sadrži majin.

Iz ovih nalaza istraživački tim zaključio je da kukuruzna svila može ublažiti bol i smanjiti upalu. Nalazi sugeriraju da se ekstrakt kukuruzne svile može koristiti za liječenje zdravstvenih problema povezanih s upalom.

Čaj kukuruzne svile – Prirodni lijek za bubrege

Narodna medicina posebno ističe ljekovitost kukuruzne svile. Zapravo se ne koristi kukuruzna svila kao takva, nego se od ovih vlasi sa klipa kukuruza radi jako dobar i ljekovit čaj.

Kada se koristi u obliku čaja, kukuruzna svila predstavlja jedan od najjačih prirodnih diuretika. Čaj se priprema dosta jednostavno, ali recept za pripremu ćemo napisati nešto kasnije.

Sada možemo pisati o ljekovitom djelovanju ovog čaja, posebno u slučaju problema sa bubrezima. Logično je, kako je riječ o efikasnom diuretiku, da ovaj čaj dobro djeluje na bubrege i liječi probleme usko povezane sa tim važnim organima. Osim toga, čaj liječi i gotovo sve probleme mokraćnih putova, a djeluje već kroz kratko vrijeme nakon konzumiranja.

Ovaj ljekoviti čaj smanjuje grčeve u bubrezima, a kroz duži period rastvorit će kamen u bubregu i pomoći izbacivanju pijeska. Čaj kukuruzne svile pomoći će kod gotovo svih bolesti mokraćnih putova. Čaj će smanjiti ili u potpunosti ukloniti upalu mokraćnog mjehura, eliminirat će probleme sa mokrenjem, a pomoći će spriječiti noćno mokrenje kod djece i odraslih.

Priprema čaja od kukuruzne svile:

Kukuruznu svilu staviti na pamučnu krpu i ostaviti da se suši na zraku (ne direktno na suncu!). Kada je svila dobro osuši stavite je u papirnatu vrećicu. Ukoliko svila nije dobro osušena gubi se djelovanje.

Za pripremu čaja šaku kukuruzne svile prelijte sa 3 dl vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom čaj ocjedite i popijte.


Osim pomoći kod bubrega, kukuruzna svila može se koristiti i za sljedeće:

Za očuvanje zdravlja srca: Istraživanja su pokazala da biljka može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka i rizika stvaranja krvnih ugrušaka u krvnim žilama. Konzumiranje kukuruzne svile također može spriječiti otvrdnuće arterija i smanjiti rizik od anemije. Korist kukuruzne svile za srce može se pripisati njegovom diuretičkom djelovanju.

Za poboljšanje probave: Konzumiranje kukuruzne svile također može poboljšati lošu probavu. Razlog za to može biti zahvaljujući sposobnosti čišćenja, koja pomažu u proizvodnji žuči i ostalih probavnih sokova. Zdrav probavni sustav može također pomoći u sprječavanju pretilosti uklanjanjem viška masnoća i otpada iz tijela.

Za detoksikaciju: Kukuruzna svila može detoksicirati bubrege i mjehur, kao i jetru i žučni mjehur. Detoksikacija organa pomoći će im da bolje funkcioniraju.

Tinktura od kukuruzne svile

Napunite teglu ¼ sa nasjeckanom kukuruznom svilom. Zatim dodajte alkohol kako biste popunili ostatak tegle. Koristite običnu rakiju sa visokim postotkom alkohola. Zatvorite i čuvajte teglu na hladnom i tamnom mjestu šest tjedana. Povremeno promućkajte. Trebate konzumirati ¼ do ½ žličice, nekoliko puta tokom dana. Možete dodati sirovi med kako bi okus bio bolji!

Mogući neželjeni efekti čaja kukuruzne svile

U većini slučajeva, kukuruzna svila je pogodna za svakodnevnu upotrebu bez posebnih upozorenja. Ipak, u rijetkim slučajevima, ako ste alergični na kukuruz, možete dobiti osip na koži. Također, čaj od kukuruzne svile povećava razinu kalija u organizmu, što znači da trebate izbjegavati čaj ako već imate problema sa balansom kalija, problema sa krvnim tlakom ili dijabetes.
Stručnjaci traže oprez ako se čaj koristi za djecu, trudnice i dojilje, pa je dobro prethodno se posavjetovati sa osobnim liječnikom. Trudnice nikako ne smiju na svoju ruku piti čaj, a da se prethodno nisu posavjetovale sa liječnikom koji vodi trudnoću. Slično vrijedi i za majke, te dojilje. Prije nego koristite čaj posavjetujte se sa liječnikom, ili pedijatrom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *