Kupina kao lijek

Kupina kao lijek

Savjeti o prehrani

Kupina, lat. Rubus fruticosus, je višegodišnji grm koji raste uz ograde, rubove šuma, puteve. Ima oblik trnovitog grma koji može doseći visinu do 3 metra.

Njena primjena u liječenu duga je dvije tisuće godina.
Povijest otkriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korijenje u liječenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza.

Tijekom 18. stoljeća u Europi je bila toliko popularna za liječenje gihta da je nazvana „giht bobicom“.
Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu tisućljetnu terapeutsku primjenu.

Sastav i ljekovitost kupine

Kupine su ukusne i nutrijentima bogate bobice. Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. Dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana.

Kupine obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam.
Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzrokovanih oksidativnim oštećenjima.
Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo nevjerojatno pozitivne učinke na zdravlje. O čemu postoji 14 kliničkih studija sa 694 ispitanika.

Antocijanozidi iz kupine izvrsno djeluju na probleme sa očima – makularnu degeneraciju i dijabetičku retinopatiju. Istraživanja su potvrdila da antioksidansi mogu značajno umanjiti progresiju oštećenja organa, posebno očiju.

Antocijanozidi također jačaju stijenke krvnih žila i tako preveniraju pojavu varikoznih vena. Bobičasto voće generalno je dobar saveznik u borbi s rakom.

Tu spada i kupina koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanata koji djeluju preventivno protiv karcinoma.

Bogate su vlaknima

Također, kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. Zbog toga su dobre za probavu i održavanje težine, a vlakna pomažu i sniziti i održavati kolesterol.

Prirodna zaštita od raka pluća, crijeva i jednjaka

Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno djelovanje i sprječavaju rast malignih stanica.
To potvrđuju i mnoge studije koje antocijaninima i tvarima poput elagične kiseline i cijanidin-3-glukozida pripisuju utjecaj na smanjivanje tumora i metastaza.

Riznica vitamina C

Samo jedna porcija kupina u toku dana zadovoljiće polovinu dnevnih potreba za vitaminom C. Pored toga što je važan za imunitet i zdravlje kože, ovaj moćni antioksidant neophodan je organizmu i za „popravljanje” DNK, kao i za stvaranje kolagena i serotonina (neurotransmitera koji je odgovoran za dobar san i lijepo raspoloženje, između ostalog).

Kupine su odličan izvor vitamina K

Vitamin K je razlog zašto ne krvarite obilno kada se porežete: pomaže pri zgrušavanju krvi. Vitamin K također igra važnu ulogu u metabolizmu kostiju. Nedostatak vitamina K može dovesti do stanjivanja i prijeloma kostiju. Može uzrokovati lakše modrice, obilno menstrualno krvarenje i krv u stolici ili u urinu.

Samo jedna šalica sirovih kupina daje gotovo 29 mikrograma vitamina K – više od jedne trećine dnevne preporučene vrijednosti vitamina K.

Ako uzimate sredstva za razrjeđivanje krvi, pobrinite se da konzumirate konzistentnu ili smanjenu količinu hrane bogate vitaminom K, poput kupina, zelenog lisnatog povrća, soje i fermentirane mliječne hrane. Razgovarajte sa svojim liječnikom o količini koju možete pojesti.

Kupina za kardiovaskularno zdravlje

Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca.
Prisutnost magnezija i vlakana sprječava blokiranje arterija i stimulira tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara, i ateroskleroze.
Magnezij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, prevenciji aritmije i nepravilnih otkucaja srca.

Spoj iz kupine cijanidin-3-0-glukozid štiti od endotelijalne disfunkcije – jednog od početnih procesa u razvoju ateroskleroze.
Cijanidin-3-0-glukozid bori se protiv slobodnih radikala i smanjuje upale i zadebljanje arterija.

Dobra memorija i koordinacija

Antioksidansi kojima su kupine bogate sprječavaju upalne procese u organizmu i utječu na način kako neuroni komuniciraju. Zbog toga ovo voće usporava probleme sa pamćenjem i motorikom, kao i kognitivnim sposobnostima koji su čest pratilac starenja.

Kupina za odvikavanje od pušenja

Ako želite prestati pušiti koristite mlade izdanke, pupoljke kupine za žvakanje, jer vam nakon toga cigareta nikako neće odgovarati.

Kupina za trudnoću

Kupine kao prirodni izvor folne kiseline doprinose optimalnom razvoju fetusa i smanjuju rizik od malformacija.
Folna kiselina važan je nutrijent za sve dobne skupine.
Vitamin C i antioksidansi pomažu ojačati imunitet majke, dok prisutni minerali održavaju zdravlje kostiju.

List kupine kao lijek

Čaj od lista kupine ima ljekovita svojstva.
Obiluje adstringentnim taninima koji djeluje stezujuće i tako koriste kod proljeva i dizenterija.
Toliko je učinkovit da ga je Njemačka komisija E uvrstila u svoj registar kao tretman protiv proljeva.
Koristi se i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, hemeroida.
Trudnicama se preporučuje mjesec dana prije poroda piti čaj od kupinovog lišća i sve druge pripravke od te biljke, da bi im porod prošao što lakše.

Oblozi od čaja koriste se za liječenje podbuhlosti lica i očiju.

Čaj od lista kupine

Prelij 1,5 grama sušenog lista kupine s 250 ml kipuće vode. Ostavi da odstoji deset minuta pa procijedi. Tri puta na dan, između obroka, popij po šalicu čaja. Pije se ili grglja i kod grlobolje, upale akni i afti.

1 razmišljanje na “Kupina kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *