Kurkuma, Kurkumin

Kurkuma kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Kurkuma (Curcuma longa) je zeljasta višegodišnja biljka visoka do jednog metra. Ima dugačke listove, velik podanak i korijen koji se koristi kao začin i iz kojega se dobiva esencijalno ulje. Raste u tropskim i suptropskim krajevima te se uzgaja u Kini i Indoneziji, a najveći proizvođač je Indija.
Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja.

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina koji možete dodati u hranu. Dobiva se od osušenog i mljevenog podanka koji dolazi iz iste obitelji kao i đumbir.

Dokazani su brojni pozitivni učinci na tijelo i mozak. Kurkuma sadrži kurkumin, sastojak koji ima antioksidacijska i protuupalna svojstva. Maseni udio kurkumina u začinu kurkuma iznosi 3%. Neki ljudi konzumiraju i samo ekstrahirani sastojak kurkumin radi jačih pozitivnih učinaka na zdravlje.

Antikancerogena, protuupalna i antivirusna svojstva

S obzirom na to da ima vrlo intenzivan učinak, odnosno istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima ima veći utjecaj od terapije lijekovima, savjetuje se dnevno konzumirati samo do jedne žličice. 

Kurkumin je idealan izbor kod artritisa, reumatoidnog artritisa, Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

Preventivno djeluje na zgrušavanje krvi, odnosno usporava ovaj proces.

Vrlo značajno je njegovo povoljno djelovanje kod raka debelog crijeva, prostate, pluća, dojke, jajnika i kože. Kurkumin je antitumorski polifenol, što znači da se zaustavlja smrtonosna stanična linija od proizvodnje novih kancerogenih stanica i metastaziranja.
Također reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju.

Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na liječenje depresije, čak i one manične. Osim što su provedena istraživanja na životinjama, također je utjecaj kurkume istražen i na 60 osoba koje pate od različitih vrsta depresije, a u tim se slučajevima kurkuma pokazala kao izuzetno uspješna, a nijedan pacijent nije pokazao nuspojave.

Kurkumin je među najboljim prirodnim sredstvima za čišćenje jetre, a koristan je i kod hepatitisa, ciroze i žutice.

Sve se više preporučuje u prevenciji Alzheimerove bolesti i multiple skleroze.

Strogo je zabranjena u trudnoći, a treba biti oprezan i u doziranju jer sadrži veliku koncentraciju ketona.

Konzumiranje kurkume može prevenirati kod visoke razine kolesterola i kronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala.

Prirodni je antiseptik te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline, ali i kod psorijaze, ekcema i ostalih upalnih procesa kože.

Osteoartritis jedno je od stanja kod kojih kurkuma dokazano pomaže, a potrebno ga je konzumirati na dnevnoj bazi samostalno ili uz druge biljne začine.

Kurkumin uvelike smanjuje gljivične infekcije i menstrualne grčeve ako se uzima dva puta dnevno tijekom dva tjedna prije očekivane menstruacije.

Može pružiti pomoć kod dijabetesa tipa 2 jer povećava proizvodnju inzulina (no treba ga koristiti oprezno jer uz lijekove za dijabetes može imati štetan učinak).
Uzrokuje pad razine glukoze u krvi i hemoglobina A1c (marker prisutnosti viška glukoze u krvi).

Kod Epstein Barr virusa također je dokazano uspješno djelovanje.

Gdje kupiti kurkumu, moj savjet je: https://naturashop.com.hr/119-kurkuma

Koristi se i kao začin, bojilo i kozmetički sastojak

Kurkuma se koristi i u kozmetičkoj industriji za izradu mirisnih komponenti za izradu parfema, krema i losiona. Standardizirani ekstrakt kurkumina često se dodaje kremama zbog svog anti-aging učinka. Dokazano je da ima antioksidativno, protuupalno i antiseptičko djelovanje, što su svojstva koja se mogu iskoristiti u kremama radi postizanja dobre kvalitete. Pokazalo se da kreme u koje su dodani kurkuminoidni spojevi poboljšavaju elasticitet, čvrstoću i zategnutost kože.

Kao začin kurkuma se koristi sasušena i samljevena. Posebna je jer jelima daje specifičan okus i žutu boju, blago je aromatična i ima specifičan miris po naranči ili đumbiru, gorkog je okusa. Kurkumu možemo koristiti kao samostalni začin ili kao curry. Curry je mješavina usitnjenih začina – kurkuma, korijandera, mljevena gorušica, crni papar, češnjak, ljute papričice i đumbir.

Kurkuma se često koristi i u industriji kao bojilo za sir, maslac i margarin. Zbog svoje boje koristi se i kao prehrambeni aditiv u kategoriji prirodnih bojila s E brojem E100.

5 razmišljanja na “Kurkuma kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *