L-arginin

L-arginin – utjecaj na zdravlje

Savjeti o prehrani

L-arginin je aminokiselina, što znači da izgrađuje proteine. Aminokiseline se inače dijele na esencijalne i neesencijalne, a L-arginin se može uvrstiti u obje kategorije ovisno o stanju u kojemu se organizam nalazi.

Esencijalne aminokiseline moramo unositi jer ih naš organizam ne može sam proizvesti, dok neesencijalne aminokiseline organizam može stvoriti iz drugih aminokiselina.

To znači da ju u uobičajenim uvjetima naše tijelo može proizvesti, ali u određenim za organizam stresnim uvjetima moramo ju unositi hranom ili u obliku dodataka prehrani, i to najčešće zbog toga što ju organizam treba u većim količinama od one koju može samo proizvesti. Potrebe za L-argininom povećane su kod:

 • trudnica,
 • novorođenčadi,
 • kritičnih bolesnika,
 • uslijed traume.

L-arginin je važan za mnoge funkcije u ljudskom organizmu. On je nužan za proizvodnju dušikovog oksida – signalne molekule u tijelu koja među ostalim funkcijama regulira protok krvi, funkciju mitohondrija i komunikaciju između stanica. Uz to, L-arginin je važan za proizvodnju nekih drugih aminokiselina kao i funkciju imunosnog sustava.

L-arginin u organizam možemo unijeti hranom i dodacima prehrani. Osim toga, L-arginin se može proizvesti iz druge aminokiseline, citrulina, ili ga organizam može dobiti razgrađivanjem tjelesnih proteina (npr. mišića).

Procjenjuje se da čovjek hranom dnevno unese 4-6 grama L-arginina, što je 25-30 % ukupnog arginina prisutnog u tijelu. Kao što je već spomenuto, ostatak tijelo može proizvesti iz drugih pojedenih aminokiselina. Hrana koja je bogati izvor L-arginina je pretežno hrana bogata proteinima:

 • meso,
 • mlijeko,
 • orašasti plodovi,
 • riba,
 • proizvodi od soje,
 • lubenica,
 • alge,
 • riža.

Hrana koja sadrži najviše L-arginina na 100g.:

 • Svinjsko meso – 4841 mg
 • Bjelanjak – 4813 mg
 • Spirulina – 4148 mg
 • Sjemenke bundeve – 4033 mg
 • Bakalar – 3759 mg
 • Kikiriki – 3349 mg
 • Soja – 3153 mg
 • Goveđe meso – 2336 mg
 • Pileće meso – 2159 mg
 • Tuna – 1794 mg

Slovo L- u L-argininu označava način na koji su atomi smješteni u molekuli arginina. Općenito, samo se aminokiseline s prefiksom L- mogu iskoristiti za izgradnju proteina u organizmu čovjeka.

Pozitivni učinci L-arginina

Teško je nabrojati sve pozitivne učinke koje L-arginin ima na organizam. Često se u reklamnim materijalima spominje njegov učinak na seksualnost kod muškaraca. Pomaže u zadržavanju erekcije zbog toga što povećava dotok krvi u penis.

L-arginin je suplement za sve koji se bave nekim oblikom sporta ili vježbanjem u teretani. Povećava razinu ugljikovog dušika u krvi čime i sudjeluje u proizvodnji kreatina pa zbog toga tijelo postaje izdržljivije za napore i brže se oporavlja. U praksi to znači da će sportaši koji ga koriste moći odraditi još intenzivnije treninge, a nakon treninga će se brže oporaviti. Dugoročno će im to osigurati bolje sportske rezultate.

Starijim osoba je teško održavati mišićnu masu pa bi i njima L-arginin mogao biti odlično sredstvo koje će im pomoći. Uz to, L-arginin je zaslužan i za smanjivanje kolesterola u krvi i snižavanje krvnog tlaka. Budući da su to vrlo često problemi starih osoba, L-arginin bi svakako trebali početi uzimati.

U sve navedeno, brojni drugi pozitivni učinci poput održavanja hormonalnih i imunuloških funkcija, blagotvornog učinka na srce, održavanja elastičnosti kože i drugog, čine L-arginin odličnim izborom.

Pa hajmo sada malo detaljnije o pozitivnim učincima:

Za erektilnu funkciju i plodnost muškaraca

Erektilna se sposobnost smanjuje s dobi i poklapa se s prirodnim padom razine testosterona. To predstavlja veliki izazov za muškarce i njihove partnerice, što fizički i psihički utječe na njihov život. Blaga i dugotrajna disfunkcija gotovo je uvijek uzrokovana problemima cirkulacije. Fiziološki, najčešći uzrok je kalcifikacija arterija i vena što dovodi do smanjenog dotoka krvi u spužvasto tijelo penisa i uzrokuje progresivno slabiju erekciju. Za normalnu erekciju potrebno je opuštanje spužvastih (kavernoznih) mišića muškog spolnog organa, u čemu sudjeluje dušikov oksid (NO). Muškarcima visoke razine arginina u krvi znače i više NO, pa samim time i bolju erekciju i kvalitetniju spolnu izvedbu.

Od ranih istraživanja početkom 70-tih godina, sve do onih najnovijih, potvrđuje važnost L-arginina za plodnost muškaraca, a nedavno je potvrđeno i za plodnost žena. Muškarci s malim brojem spermija (oligospermija) ili bez sperme (azoospermija) u ejakulatu imaju koncentraciju L-arginina nižu od prosjeka. Uzimanjem L-arginina u razdoblju od šest mjeseci pokretljivosti spermija, volumen ejakulata i broj spermija značajno se povećava. Jedan od razloga zašto je L-arginin tako važan za zdravu spermu leži u ulozi arginina u proizvodnji tvari (putrescin, spermidin i spermin), poliamina važnih za pokretanje procesa pokretljivosti spermija. Spermin je osobito važan jer je njegova uloga ključna za očuvanje DNK. S obzirom da ova aminokiselina pomaže u održavanju normalne cirkulacije i dotoka krvi s kisikom i hranjivim tvarima u genitalije, ova poboljšana sistemska prokrvljenost doprinosi zdravlju spermija.

L-arginin i žensko reproduktivno zdravlje

Optimalna razina arginina podržava plodnost žena, s obzirom da ova aminokiselina pomaže u održavanju normalne cirkulacije i dotoka krvi u genitalije, maternice i jajnike. Kisikom bogata krv važna je kako bi se omogućilo jajnicima održavanje zdravlja jajašaca. Što više, pokazalo se da L-arginin može doprinijeti receptivnosti endometrija (prihvat jajne stanice) i povećati stopu trudnoća u žena koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji. Arginin također podržava održanje zdrave cervikalne sluzi, što dodatno podržava plodnost.

Za bolje pamćenje i učenje te aktivnost neurona

Za najbolju funkciju živčanih stanica, procese pamćenja i učenja potreban je stalan podražaj neurona, a čini se da dušikov oksid igra važnu ulogu i u tome tako što stimulira presinaptička vlakna koja kontinuirano potiču post-sinaptička vlakna. Također, smatra se da arginin ima ulogu i u neurogenezi – stvaranju živčanih vlakana tijekom sazrijevanja mozga. Uloga NO kao neuroprijenosnika je značajan čimbenik koji usporava starenje moždanih funkcija, a zabilježeno je da se starenjem smanjuje NO i enzimi uključeni u njegov metabolizam.

L-arginin u sportu

Neki znanstveni dokazi ukazuju na moguću dobrobit L-arginina u poboljšanju sportske izvedbe, i to zbog:

 • učinka na protok krvi i bolju oksigenaciju mišića,
 • poticanje sekrecije hormona rasta,
 • poticanje sinteze kreatina.

Međutim, veliki broj istraživanja ipak nije uspio dokazati učinkovitost suplementacije specifično L-argininom. S druge strane, L-citrulin se pokazao učinkovitim.

Istraživanje skupine znanstvenika s Čilea objavljeno 2019. Godine u časopisu Nutrición Hospitalaria zaključuje:

“Postoje dokazi da L-citrulin ima bolji ergogeni učinak na fizičku izvedbu od L-arginina, s obzirom na to da je L-citrulin pokazao pozitivan učinak na razinu percipiranog napora i mišićnu bol uz smanjenje koncentracije laktata i vremena u testovima maksimuma. Međutim, ne postoji dovoljno dokaza za utvrđivanje blagotvorne doze L-citrulina za fizičku izvedbu.”

Usprkos mogućim povoljnim učincima korištenja dodataka prehrani s L-citrulinom ili s kombinacijom L-citrulina i L-arginina, suplementacija ovim aminokiselinama ne preporučuje se sportašima koji boluju od bubrežnih bolesti zbog mogućih nepovoljnih posljedica za bubrege.

L-arginin kod hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti

U tijelu se aminokiselina arginin pretvara u dušikov oksid. On je vrlo važan neurotransmiter koji pomaže prilikom oslobađanja arterija i poboljšava cirkulaciju krvi. Na taj način djeluje kao prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Neka istraživanja pokazuju da arginin može pomoći u poboljšanju protoka krvi u arterijama koje vode do srca. Ova pojava može ublažiti simptome začepljenih arterija, bolova u prsima, angine ili bolesti koronarnih arterija. Koristi ljudima koji boluju od periferne vaskularne bolesti koja uzrokuje sužavanje krvnih žila i slab protok krvi u udovima.

S druge strane, istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da arginin nije poboljšao stanje arterija ili funkciju srca ako su ga osobe koristile u kombinaciji sa standardnim liječenjem nakon infarkta. Prema tome, ako imate srčanih problema, trebali biste se posavjetovati s liječnikom o uzimanju arginina.

Za bolju funkciju gušterače i nadzor glukoze

Unos arginina čini se ima zaštitne učinke na beta-stanice gušterače, a putem povećanja dušikovog oksida može izravno potaknuti lučenje inzulina. Zbog kombiniranog zaštitnog učinka na stanice gušterače i lučenje inzulina, arginin se smatra zaštitnikom protiv dijabetesa.

Osobe s dijabetesom ujedno imaju povećan rizik od srčano-žilnih bolesti, a smatra se da je uzrok upravo u tome što imaju manje raspoloživog arginina u svom tijelu. Zbog toga se nadopunjavanjem tog nedostatka unosom arginina može postići kardioprotektivni učinak u dijabetičara.

L-arginin u trudnoći

L-arginin se može koristiti u terapiji preeklampsije, stanja koje karakterizira povišen krvni tlak, pojava edema i bjelančevina u mokraći kod trudnica.

Također, zbog povećanja količina L-arginina koje su potrebne organizmu tijekom trudnoće, dodaci prehrani mogli bi biti korisni i kod trudnica koje osjećaju čestu mučninu i obilno povraćaju te kod onih koje provode restriktivne dijete, poput izbjegavanja jedenja mesa.

U uobičajenim uvjetima suplementacija nije potrebna jer je L-arginin u dovoljnoj količini moguće unijeti raznolikom prehranom.

L-arginin u imunoterapiji raka

Oralna primjena L-arginina pokazala je nedavno potencijal za pomoć u terapiji raka. Povećane koncentracije L-arginina u krvi omogućuju veće preživljavanje i veću učinkovitost T limfocita u borbi protiv raka. L-arginin je nužan za razvoj T limfocita (bijelih krvnih stanica) koje su dio našeg imunosnog sustava te sudjeluju u obrani organizma od bolesti.

To je relativno novo otkriće, objavljeno tek 2019. godine, tako da učinkovite doze još uvijek nisu definirane. Ipak, L-arginin je pokazao potencijal u poboljšanju stanične imunoterapije, odnosno povećanju aktivnosti T limfocita u borbi protiv raka.

Zajedno s lizinom pomaže u ublažavanju tjeskobe

Jedna je studija eksperimentirala s kombinacijom arginina i lizina kod zdravih ljudi s visokom mjerom tjeskobe. Subjektima su stručnjaci davali 3 grama lizina i 3 grama arginina dnevno. Rezultati su pokazali da se kod ljudi iz testirane skupine oslobodilo više hormona u vrijeme stresne situacije. Pritom su ovi hormoni pomogli u smanjenju osjećaja stresa i tjeskobe testiranih osoba.

L-arginin i L-citrulin

Iako je L-arginin tražen dodatak prehrani kod sportaša zbog njegovog navodnog utjecaja na povećanje aktivnosti dušičnog oksida, zbog loše apsorpcije L-argininea u crijevima prije nego što bi mogao aktivirati jače djelovanje NO, stručnjaci savjetuju da se umjesto L-arginina uzima L-citrulin.

Naime, L-citrulin je dodatak prehrani koji se u bubrezima pretvara u arginin, te ima značajno bolju razinu apsorpcije. Citrulin je sposoban povećati razine arginina u plazmi više nego sam egzogeni arginin (uzet kao dodatak prehrani).

Mogući štetni učinci, umjerenost prije svega!

Iako se posvuda mogu pronaći pozitivne stvari napisane o blagotvornim učincima koje L-arginin ima na naš organizam, treba biti oprezan s količinama koje se uzimaju. L-arginin povećava hormon rasta što ima odličan učinak na mišiće. No, uzimanje puno većih količina od preporučene može dovesti i do neželjenih posljedica, odnosno može stimulirati rast tumora. Istraživanja su se provodila na životinjama, ali rezultati nisu uvijek bili isti. Neki put su veće količine L-arginina povećale rast tumora, ali u nekim slučajevima nije došlo do tog povećanja. Kako biste bili sigurni, uzimajte L-arginin samo unutar preporučenih doza.

Ne preporuča se niti uzimanje L-arginina u slučaju da imate herpes jer se može dogoditi da će on stimulirati razmnožavanje virusa. Također, imate li problema s bubrezima ili jetrom, prije nego krenete konzumirati L-arginin konzultirajte se s liječnikom.

Doziranje i način uzimanja

Doze L-arginina variraju u ovisnosti o tome što se koristi u liječenju.

Na primjer, studije o utjecaju L-arginina na krvni tlak koristile su doze od 6 do 30 grama dnevno tijekom 2–24 tjedna.

Kod osoba s erektilnom disfunkcijom, istraživanje je sugeriralo da svakodnevno dodavanje 1.5-5 grama L-arginina može značajno poboljšati simptome.

Kada se koristi za liječenje preeklampsije, doza se obično kreće u rasponu od 3 do 4 grama dnevno u trajanju do 12 tjedana ili do isporuke pod nadzorom liječnika. L-arginin se također može davati intravenski trudnicama s visokim krvnim tlakom u kliničkim uvjetima.

Iako se u istraživanjima i kliničkim okruženjima često koriste veće doze, preporučuje se držanje dnevnog doziranja L-arginina ispod 9 grama dnevno kako bi se izbjegle potencijalne gastrointestinalne nuspojave, uključujući mučninu, proljev i nadimanje.

Kao i druge pojedinačne aminokiseline, za maksimalnu apsorpciju preporučuje se uzimanje L-arginina između obroka.

Interakcije

L-arginin može komunicirati s određenim lijekovima, uključujući:

 • Lijekovi za snižavanje krvnog tlaka: enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), amlodipin (Norvasc), furosemid (Lasix), itd.
 • Lijekovi za erektilnu disfunkciju: sildenafil citrat (Viagra), tadalafil (Cialis), itd.
 • Lijekovi za razrjeđivanje krvi: klopidogrel (Plavix), enoxaparin (Lovenox), heparin, varfarin (Coumadin), itd.
 • Antidijabetički lijekovi: inzulin, pioglitazon (Actos), glipizid (Glukotrol) itd.
 • Lijekovi koji povećavaju protok krvi: nitroglicerin (Nitro-Dur, Nitro-Bid, Nitrostat), izosorbid (Sorbitrat, Imdur, Isordil), itd.
 • Lijekovi protiv diuretike: amilorid (Midamor) i triamteren (Dyrenium), spironolakton (Aldactone) itd.

Uz to, L-arginin može djelovati s određenim dodacima i tvarima, uključujući:

 • Biljke i suplementi s učincima na snižavanje krvnog pritiska: koenzim Q10, mačja kandža, riblje ulje, licij, uboda koprive, teanin itd.
 • Biljke i dodaci koji mogu smanjiti šećer u krvi: pljeskavica, Panax ginseng, sibirski ginseng, guar guma itd.
 • Bilje i dodaci koji razrjeđuju krv: klinčić, angelika, češnjak, ginkgo biloba, Panax ginseng, kurkuma itd.
 • Ksilitol: interakcija s ovim šećernim alkoholom može uzrokovati nizak šećer u krvi

2 razmišljanja na “L-arginin – utjecaj na zdravlje

 1. Pingback: L'lizin kao lijek
 2. Pingback: Kreatin kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *